Дебатът с изкуствените подсладители, овкусители и консерванти е толкова ожесточен, че човек се чувства като на бойното поле.
От една страна има „официални“ учени и производители на храни, които твърдят, че огромна част от това, което се влага в храните, е безвредно за хората. Говорим, разбира се, за законното производство на храни.
От другата страна е мнението на „алтернативни“ учени, подкрепени от милиони интернет потребители (за които не е задължително да са специалисти в областта), които смятат, че едва ли не има заговор, чиято едничка цел е бавно, но сигурно да умори всички хора чрез храна.
В средата на всичко това сме ние – които не можем да произвеждаме сами храната, от която имаме нужда, нямаме представа какво в действителност се съдържа в това, което ядем и се надяваме на етикетите да пише истинските съставки на продуктите.
И понеже Тялото се стреми да е най-вече обективно, особено когато става дума за здраве и правилно хранене, ще ви представим най-новата информация за една от най-спорните изкуствени добавки в храните – подсладителят аспартам.
Това е най-широко използваният подсладител, заместващ захарта. За него се смята, че с натрупването в организма може да доведе до хиперактивност, ракови заболявания, преждевременно раждане и т.н.
Последните изследвания на Агенцията за сигурността на храните в Европа (EFSA) обаче опровергават тези твърдения, съобщава Le Monde.
Двете изследвания са имали за цел да докажат дали наистина аспартамът води до ракови заболявания и преждевременно раждане.
"Не открихме никакво доказателство, че съществува връзка между употребата на безалкохолни напитки с аспартам и преждевременното раждане“, обясняват от EFSA.
“Другото изследване – за раковите заболявания, също не ни показа пряка връзка между повишаването на риска от ракови заболявания и употребата на аспартам“, се казва още в съобщението.
Според същата агенция безвредната доза аспартам на ден е 40 милиграма на килограм телесно тегло.
Аспартам се среща в безалкохолните напитки, газираните напитки, бонбони, десерти, фармацевтични продукти.
Вижте още за изкуствените добавки, известни като Е-та.






ИПБ: Загиналите в катастрофи не намаляват, мерките не работят
Таксиметровите шофьори в Атина обявиха 48-часова стачка
Университетът по застраховане и финанси присъжда почетното звание "доктор хонорис кауза" на Алесандро Профумо
От Токио до Ню Йорк само за час: Започват суборбитални полети
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пада нова треньорска глава в родната Първа лига
Законите на УЕФА! Решението за скандалното пловдивско дерби е ясно
Трансферна издънка на Ман Юнайтед върна Бетис към победите в Ла Лига
Синер и Алкарас излизат в любопитна битка
5 есенни супи с малко въглехидрати
9 стъпки от аюрведа, които трансформират живота към по-добро
Протеинова салата с кисело мляко и грозде
Нумерологична прогноза за 3 ноември
Менопауза – естествен преход, който може да бъде преодолян с лекота
Три ключови аспекта за повече здраве в студените дни
Стенокардията е израз на стеснение на коронарните съдове на сърцето
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Остави коментар
cherry.elly
( преди 14 години )