IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Яжте цветове за здраве

2 март 2011 14 58

Цветните плодове и зеленчуци имат различни свойства. Вижте какви

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кой е любимият ви цвят? Ако е син, яжте патладжани, ако е жълто – банани.

Шегата настрана, оказва се, че има цветови фактор при подбора на храните, които е най-полезно да хапваме сутрин обед и вечер, за да се храним здравословно и балансирано.

Диетолозите са на мнение, че когато подбираме храната си, трябва да се придържаме към продукти, които буквално са ярки и пъстроцветни и да избягваме тези, които имат блед цвят или изобщо нямат такъв.

Тук обаче изключение прави „двойката“ безспорно полезни природни антибиотици - лук и чесън.

Пак според специалистите плодовете и зеленчуците са ценни за здравето ни според цвета, в който са обагрени:

Оранжевите и жълти храни (праскови, моркови, манго) съдържат т.нар.каротеноиди – естествени пигменти, които се използват като средство, забавящо процесите на стареене.

Сините и виолетови храни (боровинки, сливи, грозде) са богати на антоцианин – антиоксидант с противовъзпалителен ефект, който освен това се грижи и за доброто зрение.

Червените (домати, ягоди) имат високо съдържание на мощния антиоксидант ликопен.

Зелените (спанак, зеле, броколи) пък държат цвета си на лутеин, който предпазва организма от вредните въздействия на околната среда

Така че, взимайте си витамините редовно, но под формата на плодове и зеленчуци или казано накратко – яжте зелени и оранжеви плодове и зеленчуци за вечеря, а за десерт си оставете виолетовите и червените.

КоментариКоментари

rocksteady ( преди 14 години )
Аз бих казала НЕ яжте плодове за десерт!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар