IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко за стречинга

5 април 2012 08 20

Повишава ли в действителност мобилността на ставите?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да правя ли стречинг или да не правя? Кога да се разтягам- преди тренировка или след нея? Статичният стречинг по- добър ли е от динамичния? Вдигането на тежести подобрява или влошава мобилността в ставите?

Как на пръв поглед едно толкова простичко занимание може да предизвика сериозни размисли и каква всъщност е истината за стречинга? Напоследък се появиха много изследвания относно отношението на стречинга към мобилността в ставите и този въпрос отчасти се изясни за широката публика. В проучване на Университета в Дакота учените се опитват да направят сравнение между това дали тренировката с тежести с пълен обем на движение по-добре повлиява силата и подвижността в ставите, в сравнение със статичния стречинг на същите части от тялото при нетренирани индивиди.

Ето го и експеримента:

24 доброволци били разделени на случаен принцип в две групи - за тренировки с тежести и само за статичен стречинг. Дванадесетте доброволци от групата за стречинг сформирали контролната група. Първоначалният тест бил сгъване в колянна става, сгъване и разгъване в тазобедрена става и обем на движение в раменна става. Двете групи започнали петседмични тренировки по съответните програми- с тежести и само със статичен стречинг. Използваните упражнения били сходни, както и обемите на движение. След завършване на цикъла били направени нови тестове.

Резултати:

Не били наблюдавани разлики в обемите на движение в колянна и тазобедрена става между двете групи, но все пак имало леко подобрение в сравнение с началните тестове.

Нямало разлика и по отношение обема на движение в раменната става.

Резултатите от теста показват, че внимателното подбиране на упражнения с тежести и пълен обем на движение може да подобри подвижността в ставите така, както и обикновения стречинг. Необходимо е обаче да се знае, че стречингът трябва да се изпълнява само след адекватна загрявка или в края на тренировката, тъй като крие и риск от контузии.

Когато тренирате с тежести, е необходимо добре да преценявате обема на движение, който можете да постигнете и в който да се движите. Ето защо комбинацията от достатъчен обем на движение в ставите и адекватно натоварване ще ви осигури едновременно сила и достатъчна подвижност в ставите.

Автор: Кирил Любенов, треньор по кросфит в Cfit Bulgaria (Кросфит България) ; www.crossfit.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари