IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йога или Пилатес - кое е по-подходящо за вас?

8 май 2012 08 10

Сами преценете, след като прочетете това

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Напоследък всички говорят как практикуват йога или как ходят на пилатес. Но какви са разликите между тези две техники за добро физическо и умствено здраве?

Ето едно ръководство, което да ви помогне да изберете коя от тях е по-подходяща за вас:

Думата "йога" произлиза от санскрит и означава "сливане, съединяване". Тя се използва, за поредица индийски учения и дисциплини и нейната цел е да ни тласне възможно най-далече и да отвлече вниманието ни от каквито и да е физически или психически товари.

Философията на йогата е да даде нови „честоти" на съзнанието, които да доведат до по-голямо самоосъзнаване, което пък да ни гарантира един нов, по-хармоничен живот. Тя има за цел да събере на едно ума, тялото и духа. Основна цел на йогата е сливането на човека с природата или с Бог.

Сред известните йога-фенове са моделът Миранда Кер, която наскоро направи клас по йога за „Часът на Земята", певецът Адам Левин, актьорът Колин Фарел и бившата спайска Гери Халиуел, която изведе свое DVD с йога-практики.

Йогата е разделена на осем клона или морални принципи. Всеки от тях си има специфично име, съответни етични принципи и дисциплина.

Като цяло урокът по йога се основава на серия от упражнения-пози, всяка от които е свързана с един от петте елемента: земя, вода, огън, въздух и етер (последният се отнася до космоса). Етер означава "лек, ефирен, духовен". Счита се, че човекът е микрокосмос и петте елемента, които присъстват във всичко материално, са налице и във всеки индивид

Техниката на дишане е от ключово значение в йога-практиката. Движенията се сменят с повторение на определени звуци, които променят цялата енергия и състояние на духа.

Йогата е полезна за всички възрасти. Тя подобрява еластичността и гъвкавостта на тялото, повишава мускулната сила, намалява стреса и осигурява енергия, жизненост и усещане за благополучие.

Снимка: Dreamstime

Изключително популярният напоследък пилатес пък представлява система от упражнения, които се прилагат за разтягане и сила на тялото. Системата е разработена преди почти век. Създателят й се казва Джоузеф Пилатес и както се досещате неговото име дава името на тези упражнения за разтягане и сила. Неговата идея била да създаде метод за рехабилитация.

Пилатес има положително въздействие при изграждане на правилна стойка на тялото, дава гъвкавост и равновесие, като това води до извайване на фигурата. От психическа гледна точка, тази практика подпомага преодоляването на стреса и подобрява съня, а редица хора споделят, че „прогонва" и лошите мисли.

Сестрата на британската принцеса Катрин Мидълтън - Пипа е яростна привърженичка на този метод. Други известни личности, които практикуват пилатес са Кейт Уинслет и Дженифър Анистън.

Пилатес е дисциплина, при която всички мускули в тялото трябва да работят заедно, което изисква пълна концентрация, единство и сътрудничество между тялото и ума.

Програмата се основава на бавни упражнения, показвани от инструктор, на които се правят повторения. Тук дишането и концентрацията също са много важни.

Пилатес увеличава силата и гъвкавостта на тялото, без да вреди на гърба и ставите.

Този метод е добър за онези, които отдавна не са практикували какъвто и да е спорт или физическа дейност и искат да започнат отнякъде. Пилатес също е подходящ за професионалните спортисти, които искат да постигнат максимума от своята физическа издържливост.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари