IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазите от бактериална инфекция във фитнеса

10 май 2012 06 30

За да избегнете обриви или други по-сериозни заразни болести

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако искате посещенията ви във фитнеса да минат без пробеми с кожни инфекции, вижте какво можете да направите, за да се предпазите от бактериите, за които фитнесът е благоприятна среда за развитие:

1. Не ходете с боси крака. Душовете, сауната, горещите вани и парната баня са перфектни за разпускане след тренировка, но и развъдник на бактерии. Носете джапанки за да се изолирате от тях доколкото е възможно.

2. Не взимайте на заем неща като сапуна на вашия приятел или рон-он дезодоранта. Това е сигурен начин за обмен на нежелани „натрапници".

3. Пазете наранена кожа от контакт с бактерии. Сложете бинт на мястото по тялото, където сте се охлузили или порязали. Отворените рани, без значение колко са малки, дават достъп на бактериите към кръвоносните ви съдове. Ако често се порязвате при бръснене, най-добре избягвайте да го правите точно преди тренировка.

4. Дезинфектирайте. Носете със себе си антибактериални кърпички и спрейове и ги използвайте, ако забележите, че в залата има някой болен, който предпочита да не пропуска тренировка дори и кихащ и подсмърчащ.

5. Не се разхождайте голи из съблекалнята. Може да ви се струва много смело от страна на момичето, което се разхожда без кърпа из парната баня и съблекалнята, но всъщност по-разумно е да нямате директен контакт с пейките и други повърхности за общо ползване.

6. Носете си собствена вода.

7. Не докосвайте лицето си по време на тренировка. Дори и да има бактерии по ръцете ви, те не са опасни, ако се измиете след това, но ако докато тренирате пипате носа си, ушите или устата, вероятността от инфекция нараства значително.

8. Вземете си душ след тренировката. Ако нямате възможност да измиете цялото си тяло веднага след спорта, поне измийте ръцете си старателно. Може да си изпеете песничката за рожден ден „Happy Birhday" – толкова дълго ръцете ви трябва да са под струята вода, за да са напълно чисти.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари