IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортни упражнения при травми на горните крайници

19 декември 2005 11 34

Бягането е най-универсалното и необходимо упражнение за повечето видове спорт. При него участие взема цялото тяло, засегнатият крайник трябва да е обездвижен

Спортни упражнения при травми на горните крайници

От д-р Ралица Стоева


Бягането е най-универсалното и необходимо упражнение за повечето видове спорт. При него участие взема цялото тяло , засегнатият крайник трябва да е обездвижен.

За да се избегне болезненото придърпване , бягането трябва да е равномерно , с къси крачки и по абсолютно гладък терен. Техниката на бягането да е като на дълги разстояния.

Особено важно е пистата да е гладка и видимостта добра , за да се избегнат внезапните движения и падане. Подобно на бягането и със същия ефект е работата с колело или велоергометър.

При това натоварването може да се отбелязва с точност и опасността от засягане на засегнатия крайник отпада. Недостатък е монотонността на упражнението и липсата на състезателен елемент.

Най-предпочитаният рехабилитационен спорт е плуването. Водното налягане поддържа мускулатурата и не позволява прекалено енергични движения. При травми на горните крайници може да се плува само с краката като тялото се поддържа над водата с пояс. Може и да се плува кроул по гръб без помощни средства.

Все по-голямо става приложението на силовите упражнения тъй като загубата на сила е бърз процес , и от друга страна тя лесно се поддържа чрез съответно натоварване.

Препоръчваме следните упражнения при травми на горните крайници:

1.Повдигане на долните крайници от изходно положение тилен лег с тежести , тежка медицинска топка.

2.Упражняване на фитнес уреда “ sitting calf “.

3.Ходене по греда с тежести в здравата ръка.

4.Сгъване и разгъване в лакътната и раменната стави на здравия горен крайник с гиричка.

5.Упражняване на коремните мускули и мускулите на долните крайници на уреда “Panca anatomica crunch”.

6.Засилване мускулите на корема на уреда “Abdominal crunch R.O.M.”.
Засилване мускулите на седалището , бедрата и подбедриците на уреда “Leg press disloading”.


Упражненията трябва да се изпълняват в серии от 8
10 повторения със средно , подмаксимално усилие , натоварвайки колкото се може по-голям брой мускулни групи.

Гимнастическите упражнения са полезни като подготовка и допълнение към силовите упражнения и могат да се изпълняват в легнало положение. Особено място за поддържане на мускулната сила заемат изометричните упражнения. При тях дължината на мускулите остава постоянна , но затова пък мускулното напрежение се увеличава.

Периодът на напрежение на мускула е 4-6 сек /бройки/ при 50-60% от максималното напрежение. Изометричната тренировка е ценна , дори и когато се използва опит да се повдигне леглото с изпънати крака или натиск с крака по врата , дърпане и отблъскване на неподвижни предмети с долни крайници.

Изборът на силовите упражнения трябва да се прави съвместно с лекаря и треньора. Допустимо е ,при по-леки травми , спортистът да участва в игри като футбол , тенис и бадминтон , както и предпочитаните от него игри във вода.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитция на бебета и деца.

КоментариКоментари