IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значението на загряването преди тренировка

19 декември 2005 14 30

Ако някой някога се беше заел да формулира законите на спорта, то несъмнено един от първите(ако не и първият от тях) би бил нещо от рода на „Загрявайте винаги преди да спортувате”

Значението на загряването преди тренировка

Ако някой някога се беше заел да формулира законите на спорта, то несъмнено един от първите(ако не и първият от тях) би бил нещо от рода на „Загрявайте винаги преди да спортувате”.

Знам, че не аз откривам топлата вода, но дали от желание за по-бързо започване (респективно завършване) на спортната дейност или заради натрупана неприязън към разгряващите движения в началното училище, които само „взимат” от времето за така очакваната игра, загряването се пренебрегва от доста хора. Както вече разбирате, това си е сериозна грешка, която се надявам да избягвате за в бъдеще.

Основната идея на загрявката се подсказва от самата дума - повишаване на телесната температура, но освен това тя има за цел и да „подготви” тялото ( в цялата му физична и метафизична прелест - мускули, стави, сухожилия....+ психика, мотивация.... ) за очакващото го напрежение. Независимо дали ви очаква тренировка в залата за фитнес, игра на тенис или баскетболен мач, рискът от контузия е доста по-голям за незагрято тяло, а не вярвам някой да изгаря от желание да се травмира, спортувайки. От друга страна, загрятото тяло търпи по-ефективно натоварване и е способно на много по-добри спортни постижения (Ако искате да стигнете и минете заветните „100 от лежанка” /извинете, дами/, не хващайте лоста без да сте загрели, моля ви!).

Начините за загряване не са чак толкова много. Желаното повишаване на телесната температура с 5-10 градуса (пряко следствие от ускоряването на пулса, между другото) може да се постигне с постепенни натоварвания върху тялото, съвпадащи по тип със „сериозното” натоварване, но с по-малка интензивност или съпротивление. Ако ви очаква крос, например, 800м бягане в бавно равномерно темпо биха ви свършили добра работа, особено ако после добавите и леки разтягащи упражнения. По същия начин стоят нещата и със спомената по-горе серия на лежанката. Предшествана от повече повторения само с лоста и лек стречинг, 100-те от лег със сигурност ще ви послужат и за нещо повече от тема за перчене пред приятели.

Друг вариант за загряване, идеален за фитнес-залите, са кардио-тренировките. Всичките степери, велоергометри, крос-тренажори и останалите им знайни и незнайни братя могат да ви свършат работа, тъй като натоварването е постоянно, равномерно и ускоряването на пулса може да става под абсолютен контрол. Започнете тренировката си с кардио-дейност на ниска степен за около 5-10 минути, след края й разтегнете леко натоварените мускули и сте готови за ползотворна тренировка.

На няколко пъти вече споменавам разтягането или т.нар. стречинг в комбинация с други начини за загряване. То е малко или много онова, което бабите ни наричат гимнастика и е абсолютно задължителна част от загрявката. От друга страна обаче, един цялостен (обхващащ колкото може повече мускули и стави) комплекс от стречинг-упражнения, е напълно достатъчен за една добра загрявка, като едновременно с това прави тялото по-гъвкаво, което изобщо не е за пренебрегване.

Възможност за загрявка са и мускулните масажи. Те кръвоснабдяват мускулните влакна и повишават телесната температура, но пък са детайлни, т.е. не работят за цялостната спортно-двигателна способност на тялото, и е най-добре да бъдат прилагани от специалист, а такъв невинаги е под ръка...все сериозни минуси.

Надявам се от толкова редове да сте запомнили колко важна е загрявката, а от толкова възможности все да сте набелязали поне една (при повече от една – браво!) за следващия път във фитнес-залата, плувния басейн или спортната площадка. Успех!

КоментариКоментари