IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да тренирате в дъждовните дни

22 април 2013 10 00

Тренировките под дъжда са по-трудни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дори най-запалените спортни маниаци може да изпитат известни съмнения дали да излязат да тренират, докато навън вали. Това е напълно разбираемо. На никого няма да му е приятно да тича или кара колело навън, когато вали дъжд. Обикновено тогава времето е по-студено, а настилката е хлъзгава и крие повече опасности. Въпреки това нови изследвания показват, че тренировките в дъждовно време може да имат някои ползи за вас.

Тренировката по време на дъжд е по-трудна

Японски учени направили симулация на тренировка в дъждовно време. Тяхната цел била да установят какви промени настъпват в метаболизма на бегачите. Изследователите открили, че докато вали, спортистите имали завишени нива на консумация на кислород. В кръвта им пък били открити по-високи маркери като норепинефрин и плазма. Това означава, че спортистите, трениращи под дъжда, изгарят повече калории, отколкото в обикновено време.

Потенциално въздействие върху производителността

Дъждът оказва влияние върху тялото на всеки човек. Изследване от тази година показва, че температурата на кожата се понижава при тренировки в дъждовно време. Особено през лятото дъждът може да ви помогне да намалите своята телесна температура и да ви стане по-прохладно.

Това пък ви позволява да се упражнявате в продължение на по-дълго време, отколкото в сухо време. Предишни изследвания показват, че упражняването в по-хладна околна среда създава усещане у вас, че не полагате толкова много усилия. Оказва се, че в дъжда може да ви бъде по-комфортно, отколкото в слънчево време.

Безопасността на първо място

Когато тренирате на открито в дъждовно или по-студено време, трябва да вземете и някои предпазни мерки. Нека това не ви звучи опасно, защото горещото и сухо време също крие големи рискове. Трябва да обърнете специално внимание на обувките, с които тренирате – необходимо е те да ви осигурят достатъчно сцепление, така че да не се подхлъзнете на мокрия паваж. Ако карате колело, същото важи и за неговите гуми.

Когато вали, често видимостта е намалена, така че се уверете, че сте лесно забележими от колите. Ако искате да тичате в близост до път, задължително се облечете със светлоотразяващи дрехи.

И накрая – в студено дъждовно време се погрижете да се облечете така, че ръцете, краката и ушите ви да са защитени. Вкъщи свалете веднага мокрите дрехи, за да възстановите по-скоро нормалната си телесна температура.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари