IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилата на джогинга

10 юли 2014 10 10

Как да тичате успешно и все по-добре

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора предпочитат да тичат на открито, вместо да се потят в залата. Сутрешният джогинг не само ги освежава, но и им помага да поддържат формата си.

И макар джогингът да не се води официално за спорт, и той си има правила, които трябва да се спазват, за да бъде максимално ефективен. За да сте мотивирани и да се наслаждавате максимално на тичането, трябва да правите следното:

Сравнявайте и анализирайте

Първите пъти ще ви е трудно със сигурност. Не е нужно да направите цял маратон, за да постигнете резултат. Но е хубаво да опитвате да бягате повече и повече всеки ден (било то и с половин метър). Така натоварвате мускулите постепенно, а и имате цел, която ви мотивира да продължавате да тичате.

Придържайте се към плана

Излишно е да казваме, че постоянството е много важно. Има дни, в които ще ви се струва, че буквално летите и такива, в които ще ви мързи. Създаването на навик е много важно, но също така и вашето здраве. Така че, когато сте обхванати от суперсила, не се претоварвайте, а следвайте първоначалния план за лек напредък.

Следете тялото си

Тялото най-добре ще ви покаже дали сте имали ефективна тренировка. Когато тичате системно, след това хубаво разтягайте и се съсредоточете върху това да усетите дали някъде има болки, разтежение или пренапрягане на мускули и сухожилия. Ако усетите нещо подобно, може да си позволите почивка в рамките на 2-3 дни. Ако болката не отшуми, консултирайте се със специалист.

Хидратация

След като сте се натичали, изчакайте сърдечният ви ритъм да се успокои и на малки глътки поемайте вода. Не е хубаво да изгълтате цял литър, тъй като мускулите ви (включително и коремните) са работили през цялото време и ще се почувствате като бъчва, ако поемете прекалено голямо количество.

Не пийте сокове или газирани напитки, а заложете на водата или на тонизиращи напитки без захар.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
може би най-вече хидратацията!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар