IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли наистина да разтягате след тренировка?

21 август 2016 06 00

Дори да ви мързи, не си спестявайте тези важни последни 5 минути

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато приключите тренировката си (особено ако е по-интензивна) ви се иска веднага да се метнете в банята и да продължите с деня си. Дори 5 минути в разтягане и успокояване на дишането ви се струват ненужно и досадно продължение физическата ви активност. Ето защо доста хора ги пропускат, а останалите постоянно си задават въпроса: Може ли да пропусна последната част?

Според Джон Халиуил, директор на лабораторията по физическо натоварване към университета в Орегон, разтягането и успокояването на сърдечния ритъм зависи от типа натоварване.

Ето и причината: Когато тренирате, тялото ви изпраща повече кръв от обикновено към останалите органи. Сърдечният ритъм се покачва и кръвните телца, които пренасят кръвта към мускулите, ѝ позволяват да се влее с по-голяма скорост и обем. При движение мускулите на практика помагат изпомпването на кръвта обратно към сърцето. Физиолозите наричат това „второ сърце”.

В случай че рязко спрете да се движите, ще изключите второто сърце. Вашето истинско сърце ще трябва да се справи с транзакцията на засилените количества кръв от тренировката и това може да причини завиване на свят, слабост в крайниците и дори припадане (много рядко, но все пак възможно).

Разтягането и плавното намаляване на сърдечния ритъм предпазва от тези „странични ефекти”, тъй като дава достатъчно време на сърцето да забави постепенно своя ритъм и кръвта да намали скоростта си и да достигне съответната си крайна цел, пояснява Халиуил. Освен това ако продължите да се движите по-бавно и без тежести след интензивното натоварване, ще улесните изкарването на химическите вещества от тялото като лактат и ще задвижите полезните към мускулите, които да им помогнат по-бързо да възстановят.

Как да разтегнете правилно?

Отделете 5-10 минути в които да забавите темпото, да захвърлите тежестите и да правите по-плавни движения. Използвайте упражнения за същите мускулни групи, които сте натоварили, но с ниска интензивност. Може дори просто да вървите или да тичате на място с ниско темпо, да направите няколко бавни клека и напади с леко пружиниране.

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари