IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекалявате ли с тренировките?

28 март 2017 08 20

Как да тренирате оптимално, а не да се превръщате в маниаци?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Все повече хора превръщат тренирането в начин на живот, което е страхотно, тъй като сред най-големите проблеми на населението продължава да бъде затлъстяването. Ала като всяка крайност и прекаляването със спорта може да се окаже по-скоро вредно, отколкото полезно!

Ако прекалите с интензивността и честотата на натоварване, поставяте се в риск от претрениране и тялото ви изпада в състояние на стрес. Най-честите знаци на претрениране са: нарушен сън; честа промяна на настроенията; постоянни мускулни болки (различни от мускулна треска); често боледуване; чувството на умора и отпадналост, вместо енергиен прилив и тонус.

Претренирането нерядко се случва при професионалните атлети, ала Брис Хаштингс от Les Mills Head of Research обяснява каква е разликата между тези спортисти и обикновените хора, които са се вманиачили в спорта и претренират.

„Атлетите тренират на максимум шест седмици и след това сменят интензивността и честотата на тренировките, така че никога не се изцеждат до последно. Хората, които претренират, си харесват един тип любима тренировка и се раздават отново, отново, отново и така до безкрай. Освен това те постоянно я утежняват, като добавят нови и нови упражнения към нея“, сподели Хаштингс.

За да тренирате правилно без да се уморявате и да скапвате тялото си, е препоръчително да следвате тези стъпки:

1. Променяйте интензивността. Гледайте да тренирате интензивно не повече от 3 пъти седмично.

2. Слушайте тялото си: Може да сте предвидили фитнес маратон, но тялото ви да се изтощи по-бързо и да иска почивка. Не се насилвайте, ако усетите силна умора или някакви болки.

3. Смесвайте – добавете поне един ден в седмицата, в който да правите нещо леко като йога, разтягане или само преси.

4. Разтягайте! Ако сте прекалили със спорта предния ден, то на другия мускулите ви са напрегнати и ви болят. Възпалението ги прави силно чувствителни, така че трябва бавно и внимателно да ги раздвижите, за да не се стигне до скъсване или разтягане.

5. Следете резултатите! Няма значение дали искате да отслабнете или да се стегнете повече – претренирането не е отговорът. Следете как се променя тялото ви и вместо да натискате на макс, променете типа тренировка, ако резултатите не ви удовлетворяват.

6. Вземете своите 8 часа почивка. Хубаво е да тренирате сутрин, защото в късния следобед и вечерта тренировката покачва адреналина, който пречи на вашия сън. А тялото се нуждае от време да се възстанови.

7. Почивката е задължителна! Един ден в седмицата не правете никаква тренировка. Ако се разболеете, също не се насилвайте, защото тялото ви е слабо и трябва да пести енергия и сили.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари