IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oфис-йога срещу болки в китките

28 май 2009 12 59

Страничните ефекти от работата в седнало положение могат да бъдат болезнени. Вижте как да се справите с тях

3 минути на всеки два часа, нали помните? Снимка: Dreamstime

3 минути на всеки два часа, нали помните? Снимка: Dreamstime

Дори човек много да харесва работата си, един ден се отегчава.

Тук не става въпрос за досадата, която се увеличава правопропорционално на повишаващата се температура на въздуха и морската вода.

Не, по-скоро говорим за страничните ефекти на „заседналите професии“ - главоболие, напрежение във врата и гърба, болезнени усещания в очите, раменете, китките и т.н.

Уви, в седнало положение крайниците изпитват неистов глад за кръв, кислород и течности, а това кара мускулите да се схващат и втвърдява ставите.

Преди да посегнете към опаковка болкоуспокояващи, с които редовно отрупвате бюрото си, опитайте няколко йога-техники за премахване на напрежението.

Освен това те тонизират мускулите, подобряват кръвообращението и помагат на цялото тяло да се отпусне.

3 минути на всеки два часа могат да ви спестят голяма част от неудобствата, които причинява липсата на движение през деня.

Карин Уидерман, йога-инструктор във Вашингтон, предлага няколко вълшебни упражнения на помощ. Ето и първият проблем, за който имаме решение:

Болката: китките и ръцете

Причина: Писането на компютър е серийно движение, което често се налага да извършваме с часове.

Понякога изобщо не усещаме, че ръцете ни са в неудобна и напрягаща поза, която намалява притока на кръв към дланите и пръстите.

Неслучайно усещате ръцете си студени, дори през лятото. Не след дълго се появяват и болките.

Движението: Опрете се на бюрото си, така че краката ви да са здраво стъпили на земята и да са леко раздалечени един от друг.

Изпънете гръбнака и отпуснете раменете леко встрани и надолу.

След това протегнете ръце към скута и кръстосайте пръстите. Поемете дълбоко въздух и ги опънете напред, притискайки дланите си една към друга.

Издишайте и след това ги вдигнете плавно нагоре, изпъвайки максимално лактите. Не би трябвало да усещате хрущене в раменете, а ако те се вдигнат прекалено високо, сгънете лактите леко.

Задръжте така, докато не вдишате и издишате общо 10 пъти. Отпуснете ръцете обратно при последното издишване и повторете същото общо 3 пъти.

КоментариКоментари