IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 типа любовни афери и причините за тях

30 октомври 2012 13 00

Дали няма да се познаете някъде тук?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Любовните афери могат да бъдат много страстни и емоционални, но всъщност рядко хората се впускат в тях, само в търсене на необуздан секс. По-често, отколкото си мислим, изневярата по-скоро е несъзнателен опит за решаване на някакви проблеми във връзката с официалния партньор. Това е ясен сигнал, че нещо не е наред, но какво е то?

Предлагаме ви няколко дефиниции защо сериозно обвързаните хора, се впускат в любовни афери. Според терапевтите има шест основни причини, които тласкат хората към подобна крайна провокация.

Те могат да ви дадат някои идеи за това какви стъпки да предприемете, ако ви се случи нещо подобно и как да действате, ако искате да останете заедно с партньора си въпреки всичко.

1. Афера, свързана с фобия от конфликти

Тя се случва, когато единият или и двамата партньори вместо да спорят по между си и да се опитват да изгладят различията си, не говорят за проблемите си, а роптаят вътрешно един срещу друг.

По този начин нивото им на интимност страда, а връзката става рутина, в която няма свеж диалог. Неизбежно, всеки партньор започва да се чувства самотен и въпреки това идеята за конфронтация продължава да бъде твърде плашеща, което е парадоксално.

И тогава тези двама души търсят интимност извън брака. Хубавото е, че подобни изневери дават нов поглед на отношенията и партньорите като цяло имат добри перспективи за възстановяване на връзката по между си.

2. Афера, свързана с фобия от уязвимост

Обратното на двойките, които мразят конфликтните ситуации, тези двойки изглеждат винаги готови за скандал. За тях конфронтацията е начин да поддържат контакта си един с друг. Но това не е здравословен дебат, защото и двете страни се страхуват да покажат своята уязвимост.

Вместо това те предпочитат да се налагат и да приемат позицията: „аз съм прав, ти грешиш". Това води до ролева игра, а не до отношения на споделяне. Често в такава връзка единият смята, че другият не се грижи за него достатъчно, което пак го кара да се чувства самотен и да прибегне към изневяра.

Ако и двамата партньори разберат, че страхът им да бъдат открити и уязвими е основната причина за техните проблеми, те могат да възвърнат интимността по между си.

3. Афера поради неспособност за интимност

Причините за тази афера са подобни на предишния модел само, че тук единият партньор намира бъркотията в дългосрочната си връзка, прекалено сложна за организиране.

На него му е по-лесно да намери нов, епизодичен партньор за известно време, като в крайна сметка пак се връща при основния. Този цикъл се повтаря неколкократно, докато човек не осъзнае, че е неспособност за интимност с основния си партньор и няма смисъл да се мъчи и да се бори за подобна връзка.

4. Аферата на човек с двойнствена личност

Има хора, които редовно изневеряват на половинките си, въпреки че обичат мисълта за идеалното си семейство. Но те също така обичат и своя любовник/любовница. Те никога не са възнамерявали да се впускат в извънбрачна връзка и смятат, че тя „просто се е случила".

Тяхната представа за себе си като добър съпруг/съпруга и родител е важна за тях. В същото време те не са направили точна оценка за дълбочината на чувствата си към основния си партньор още в самото начало.

Вероятно не са преживяли голяма любов, а по-скоро са се оженили от привързаност и съпричастност към идеята да създадат семейство. Този тип хора са склонни да живеят двойнствен живот години наред и никога не изоставят брачната си половинка, ако тя сама не ги изхвърли от семейното гнездо.

5. Афера заради пристрастеност към секса

Ако единият партньор е обсебен от секса, това е по-скоро негов индивидуален проблем, отколкото проблеми с връзката или с партньора му. Перспективата за промяна на този човек не е голяма дори да предприеме лечение. Пристрастеността към секса не е по-различна от другите зависимости, като алкохолната или хазартната.

Големи шансове за този брак има, ако другият партньор приеме аферите на половинката си. Зависимият към секса партньор е малко вероятно да се промени, освен ако няма наистина голяма мотивация.

6. Аферата - изход

Целта на този тип афера е да накара другия партньор да сложи край на връзката. Тази афера започва като отвличане на вниманието от болката от предстоящата раздяла със сериозната половинка, във връзка, в която комуникацията е отсъствала доста дълго.

Такава любовна връзка може да прилича на причина за раздялата, но тя обикновено е следствие на решение за край, което човек вече е взел в себе си. Перспективите за възстановяване на връзката в този случай са абсолютно безнадеждни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

бухтичка с желе ( преди 11 години )
Избирам афера- ИЗХОД !МОЛЯ БЕЗ СЛЕДЕНЕ !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар