IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога се превръщате в даденост за партньора си

17 септември 2013 10 00

Знаците, които ще ви подскажат, че е време за сериозен разговор или просто да си тръгнете от тази връзка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според някои любовта е просто нещо – чувство, което или го има, или го няма. Според други пък тя е най-сложното нещо на света, защото изисква компромиси и защото човек трябва да се бори да я спечели, развие и запази. Едно обаче не подлежи на коментар – любовта между двама души от противоположния пол не е даденост и няма гаранции колко дълго ще продължи!

Често единият от партньорите в двойката след даден период от началото на връзката се заблуждава, че другият му е „вързан в кърпа". Има такива, които лесно попадат в капана на привързаността и любовта и се превръщат в „жертва" , защото половинката им не се съобразява с тях и ги счита за даденост. Други пък бранят ревностно своята независимост и дух цял живот и не дават тази възможност на партньора си.

Защо партньорът ви може да ви приеме за даденост?

Всяка връзка е разкъсвана от объркване и несигурност. Дори двамата да са лудо влюбени един в друг, в главата им блуждаят въпроси от сорта на „Партньорът ми обича ли ме наистина?", „Достатъчно добър/а ли съм за нея/него?", „Дали ще ме изостави?".

Тази несигурност кара влюбените да се напъват повече, за да „ухажват" и угаждат на другата половинка във връзката. С времето взаимоотношенията им се задълбочават и те придобиват увереност в любовта си. И точно в този период жестовете и изразяването на емоциите се превръщат в изисквания и команди.

Чувството за сигурност озаптява този порив да угодиш на другия, да го зарадваш, защото вече си го „спечелил". Често в подобни връзки единият се държи по-заповеднически, не уважава мнението на другия и не се съобразява почти никога с желанията му, сякаш не ги чува. Ако другият е по-пасивен по природа и по-търпелив, подобна връзка може да изкара години.

В случай че партньорът, считан за гарантиран, се усети и има по-силен характер, его и чувство за самосъхранение, може да се стигне до постоянни скандали, които бързо да ескалират в край на връзката.

Как да постъпите, ако усетите, че половинката ви смята, че не трябва да си дава зор заради вас?

Не бързайте да го/я напускате. Поговорете с него/нея и му/ѝ покажете, че и вие имате мнение по някои въпроси, че той/тя проявява неуважение към вас и че не е редно само вие да полагате усилия, за да се получават нещата помежду ви. Не си мислете, че с мълчание той/тя ще забележи колко много го/я обичате и ще промени отношението си. Говорете смело, защото заслужавате да се отнасят с вас по най-добрия начин и не може само да давате!

Как да разберете дали партньорът ви ви счита за даденост?

Обикновено във връзката този, който е с по-високо его, в даден момент приема другия за своя даденост. Той смята, че е толкова добър, че вие никога няма да го зарежете, защото не може да намерите друг като него. Затова си позволява да прави каквото си поиска, с идеята, че всичко му е простено и че това е правилното нещо, защото той го иска.

Ето и знаците, които ще ви покажат, че половинката ви ви смята за „сигурна/сигурен". Ако поне половината отговарят на вашата връзка, е време да поговорите с него/нея.

1. Когато звъните или пишете съобщение на любимия си човек и той не ви отговаря часове след това. Вие сте наясно, че той/тя не е зает/а, но пак нямате върнато обаждане. По-лошото е, когато вечерта го/я попитате, защо не ви е позвънил/а, а той тя ви отговори, че напълно е забравил/а.

2. Когато той/тя стане прекалено нетърпелив/а с вас. Партньорът ви често избухва, докато се опитва да ви обясни нещо. Често дори го прави по максимално сложен начин, за да ви накара да се почувствате глупави.

3. Няма време за вас. Може да си правите планове за седмици напред, но той/тя ги отменя с някакви глупави оправдания. Но ако половинката ви планира нещо, очаква от вас да сте на разположение, иначе ви вдига страхотен скандал.

4. Не се притеснява, че може да ви загуби. Как ще го разберете ли? На него/нея просто не му пука с кого и къде излизате. Дори да споменете, че ще се виждате със стар/а приятел/ка от университета, той/тя най-вероятно ще ви вметне само, че няма да намерите „по-добър/добра от него/нея".

5. Не признава грешките си. Той/тя просто няма да приеме, че може да сгреши. Егото му/ѝ е прекалено голямо и няма как да допусне, че вие може да го/я превъзхождате в нещо.

Хората като него/нея не се извиняват, защото това ще ги „унижи" в техните очи.

6. Забравя за вас. Той/тя пропуска рождения ви ден, годишнината от сватбата ви и като цяло не знае какво се случва в живота ви и не си прави труда дори да пита. Все пак неговият/нейният живот в главата му е по-важен от вашия.

7. Не зачита милите ви жестове. Той/тя не се впечатлява от романтичните изненади и другите специални неща, които правите за него/нея. Според половинката ви вие сте длъжни да го правите.

А ако спрете да се стараете толкова, започва да ви крещи и да ви се кара, защото очаква да го/я изненадвате постоянно.

8. Половинката ви не признава жертвите и компромисите, които правите. Може да сте пожертвали кариерата, дома, приятелите си и той/тя да не го зачита изобщо. Според партньора ви вие продължавате да сте малка част от връзката, като основният принос за нея е негов.

9. Игнорира ви. Освен, че забравя важни дни, той/тя просто се прави, че не ви чува и дори да говорите право в лицето му/ѝ смята, че не е нужно да ви удостои с отговор.

10. Обвинява ви за всичко. Той/тя е перфектен/а, а вие сте кривият от двама ви. Каквото и да направите, вината е ваша Той/тя постоянно ви навира в лицето, че не правите нещата правилно.

Нищо чудно, че подобно поведение ви кара да се чувствате недооценени и необичани. Не позволявайте той/тя да пречупи гордостта и самосъзнанието ви и ако не можете да промените половинката си, просто си тръгнете. Можете и ще намерите някой по-добър/а! Но не по-добър от вас, който да ви го натрапва, а по-добър от този, който иска единствено да ви смачка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Ralica_Georgieva ( преди 10 години )
Olele nemoga da povqvam i az bqx taka s gadjeto si,no naskoro reshix da skasam s nego prosto ne izdarjax i obsolutno vischko koeto ste napisali beshe taka no nai-veche go zarqzax zashtoto obarvaseh nai-dobrata mi priqtelka pred men a men dori neiskashe da me celune :( egatiii ... deto e toi nali
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Пешака Маафака ( преди 10 години )