IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Двойните стандарти между жените и мъжете

5 май 2014 11 10

Какво е нормално за господата и напълно неприемливо за дамите и обратно?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Равенството между половете е по-малко или по-голямо в различните части на света, в зависимост от различните култури, религии или дори възрастови групи. Факт е обаче, че дори в най-развитите страни все още има двойни стандарти, на които обществото робува.

Някои правила и принципи се прилагат несправедливо към жените или мъжете, създавайки откровено неравенство между двата пола.

Най-известните двойни стандарти между дамите и представителите на силния пол са:

1. Мъжете задължително трябва да направят първия ход.

Едни от най-очевидните двойни стандарти са по отношение на запознанствата. Все още се смята, че мъжът е този, който трябва да направи първата крачка. Ако все пак жената се осмели да я направи, това никак не говори добре за нея! Пасивният мъж пък се приема за изпълнен с колебания и неособено мъжествен.

2. Жените задължително трябва да бъдат подредени и организирани.

Ако влезете в разхвърлян апартамент на мъж едва ли ще ви направи толкова голямо впечатление. Ако обаче обитателят на дома е жена, то това е голям проблем! Все още е по-приемливо мъжете да бъдат по-разхвърляни и неособено големи любители на чистенето, което обаче е забранено за дамите. Очаква се от жените да намерят време да работят, да сготвят, да изчистят и въобще да се грижат за домакинството. Хората все още пренебрегват факта, че в днешно време повечето дами работят точно толкова, колкото мъжете.

3. Жените могат да имат много приятели от противоположния пол.

Като цяло е по-приемливо жените да са тези, които имат повече приятели от противоположния пол. Когато става въпрос за мъжете, винаги се има „едно наум“, че всъщност приятелските взаимоотношения не са съвсем приятелски. Все още няма логично обяснение, което да обясни този двоен стандарт!

4. Домашното насилие е „запазено“ само за мъжете.

Домашното насилие е сериозен проблем, за който обаче в 99% от случаите се говори, когато в ролята на жертва е жената. Разбира се, като цяло броят на малтретираните физически и психически дами е по-голям. Не са инцидентни и случаите, в които жените също посягат на мъжете. За това обаче рядко се говори, може би, защото домашното насилие върху мъже не изглежда като толкова голям проблем.

5. Статус „необвързан/а“ след 30 е по-страшен за дамите.

Когато жените достигнат определена възраст, от тях се очаква да започнат да мислят за брак и създаване на семейство. Това е и причината на жените в 30-те да се гледа като на „стоки с изтичащ срок на годност“, колкото и грубо да звучи. Една жена на 35 години много по-лесно може да бъде набедена за стара мома, докато един мъж на 35 е смятан за плейбой, който изживява най-добрите си години и за когото „все още има време“.

6. Изневярата – нормална за мъжете и забранена за жените.

Сигурно неведнъж сте чували теорията, че мъжете са ловци и едва ли не им е заложено от векове да изневеряват. Така че дори това да се случи, обществото не би осъдило толкова жестоко мъжа, който е съгрешил. От друга страна жената, която се е осмелила да изневери, бива заклеймена с редица определения... Трябва обаче да отчетем факта, че напоследък се наблюдава нова тенденция, що се отнася до изневярата. Когато жената изневери, това е, защото тя не е била обичана достатъчно, докато мъжът по-рядко може да бъде оправдан по този начин. Просто при него е просто за спорта!

7. Бройката на сексуалните партньори.

И може би един от най-отчетливите двойни стандарти. Мъж с голям брой партньорки е „пич“ и „истински мъжага“, докато жената с повече сексуални партньори е смятана за „лесна“ и на нея се гледа с неособено добро око в обществото.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Тройка Ахилова ( преди 6 години )
До кочо: Кочо, само можеш да сънуваш секс с разкрепостена жена тогава : ))) в някой мокър сън
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
вв ( преди 6 години )
Кочо, глупости говориш, както един мъж може да е правил секс с много жени, така и жената може, и не би трябвало никой да я съди. Стига с тия предрасъдаци, все едно сме в 19 век.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 6 години )
най-вече за сексуалните партьори и за изневярата! хайде стига, всички работим, всички изкарваме пари... няма да третират нас жените като крепостни селяни! моля!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Pufpaf ( преди 6 години )
Нищо лошо не мога да кажа, за жени които са спали с повече мъже и не са го правили с някаква корист, а е било защото харесват секса и мъжът с който са си легнали ги е привличал сексуално. Не знам обаче дали бих взел такава жена, която е готова да ми пусне още на първата нощ и не защото я смятам за ку*ва, а по скоро защото е по сладко когато положиш усилия, да спечелиш една жена или по скоро сърцето и ! Да ме накара да дам всичко от себе си и да се боря за нея. Когато си се борил много и накрая спечелиш нейното сърцето, тогава чувството е най-хубаво :) Може и да съм малко старомоден, но за мен е така, за другите може би не. За жената също е хубаво да изпита любовта на мъжа, да види колко силно ще се бори той за нея. По този начин дори може да намали шансовете да попадне на мъж, които иска само секс от нея и няма сериозни намерения. Това обаче не важи, за онлайн флиртовете, защото там на мъжа не му коства много усиля и той може да си упорства много дълго време и момичето да си помисли, че той има сериозни намерения и после да страда много, като разбере, че тя е била поредната бройка. На мъжете много не им пука за чувствата на жената и дали ще я наранят, на тях им е през оная работа дали жената ще се влюби, важно е да я праснат и после да я оставят. Сега един познат прави същото и то със доста свястна жена и не мога да му влея разум в главата, че той ще я нарани много, а тя вече е доста хлътнала и си мисли, че той има сериозни намерения. Сега с този случай разбрах, че някои хора просто не могат да се променят, не става със думи, те просто са си такива егоисти и не са много състрадателни ! Направо си мисля, дали да не и споделя на момичето за какво става на въпрос, тя много ще страда от този случай, а вече веднъж е страдала с бившият си мъж !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
кочо ( преди 6 години )
По отношение на номер 7 от статията, можем смело да заявим, че когато един ключ отваря много ключалки, то той е безценен. Докато, ако една ключалка я отварят доста ключове, то тя не става за нищо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар