IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо партньорите трябва да бъдат равни

17 юли 2014 12 00

5 основателни причини

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Обикновено се счита, че е по-добре за връзката, когато жената е по-привлекателна от мъжа, а той е по-заможен от нея. Макар че това може и да е вярно, според експертите, за дълголетието на една връзка, е по-добре партньорите да са равни.

Когато единият превъзхожда другия в по-важните аспекти – външност, интелект и/или финанси, винаги се появява напрежение помежду им в даден момент. Ето и 6 причини защо е по-добре партньорите да са равни:

1. Трудно е да се държиш с някого като с равен, когато виждаш, че не е такъв. Любовта заслепява в началото, но за съжаление, с течение на времето и най-влюбеният човек започва да си връща зрението. След като първоначалното привличане спре да е толкова силно, отношенията на партньорите от физически стават по-рационални. Тогава всеки може да забележи неща, които дотогава не е виждал у своя любим. В някои случаи събуждането от романтичния сън може да бъде истински шок. За щастие, ако с любимия ви сте на едно ниво, по-малко вероятно е да бъдете разочаровани от това, което ще видите някой ден.

2. Ако с половинката ви не сте равни, ще започне да ви гризе съмнението дали сте един за друг. Въпреки че е възможно човек да създаде сериозна връзка с човек с по-малък потенциал от неговия в даден аспект, все пак голямата разлика винаги се усеща. Човешките същества са очарователни точно с това, че прекарват по-голямата част от живота си в търсене на нещо по-голямо, по-добро, по-съвършено.

Що се отнася до партньорите си в живота, човек винаги търси някого, за когото вярва, че е по-добър от него самия или поне да смята, че му е равен. Малко са хората, които се задоволяват с по-малко. Тези, които са се задоволили в началото, непрекъснато поставят под въпрос решението си дали трябва да са част от тази връзка. Колкото по-голямо разминаване има между индивидите в една връзка, толкова повече оправдания има единият от тях да сложи край на отношенията им.

3. Вие не можете да продължите да се развивате, ако половинката ви ви „задържа“. Хората се променят с течение на времето. Каква и колко голяма ще е тази промяна зависи от самите тях. Въпреки това, повечето от нас чувстват, че трябва да растат и да се развиват, за да имат по-пълноценен живот. Това чувство варира от човек на човек, но повечето хора започват да се притесняват, ако забележат липсата на личностно развитие. Затова човек предпочита да си намери половинка, която може да направи живота му по-хубав и по-интересен или поне да го мотивира за личностно развитие, а не да го задържа.

4. Несъответствието в доходите води до напрежение. Да, жените все още печелят по-малко пари в сравнение с мъжете, но по-важното е, че все по-малко дами разчитат на мъжа си за своята издръжка. Във все повече семейства се случва жените да са основен източник на доходи, което обаче се отразява зле на егото на мъжа. Нека бъдем честни – мъжете искат да бъдат глава на семейството и не обичат да се чувстват финансово засенчени от своите съпруги. Ето защо, жените имат повод да се притесняват, ако имат връзка с мъж с по-тънък портфейл от техния.

5. Равните партньори се разбират по-добре. Най-общо казано, човек се разбира по-добре с тези, които чувства равни на себе си. Той има повече уважение към тях и е по-склонен да се вслушва в мнението им. Когато двама души се чувстват равни, те се намират в равни условия. Те се чувстват по-уверени и по-склонни да се уважават взаимно. Колкото повече неравенство има във връзката, толкова по-вероятно е единият да е по-активен, а другият по-пасивен във взимането на важните решения в живота.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
както е казал народа - "лика - прилика"...явно мъдър народ сме
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
трябва да са равни, безспорно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар