IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 знака, че егото пречи на любовния ви живот

27 септември 2020 21 00

И много често разрушава връзките ви

Istock

Противно на общоприетото схващане, егото всъщност е много чувствителна част от нашата психика. Ние по същество сме тези, които вярваме, че сме. Когато някой нарани егото ни, ние сме склонни да започнем да се защитаваме и то яростно. Много хора не осъзнават как егото им се оказва голяма пречка в отношенията им (често става въпрос за дълбоко вкоренена самозаблуда).

Ето и кои са сигурните знаци, че вашето его има нужда от корекции:

1. Дълбоко в себе си осъзнавате, че сте егоист

Хората, които са твърде погълнати от собствената си личност, трудно могат да създадат стабилни отношения с друг човек. Когато единият партньор е зает основно със задоволяване на собствените си нужди, другият започва да се чувства зле.

Ако усетите, че сте обсебени от собствената си особа и разговорите ви винаги се въртят около вас самия, то вероятно вашето его е твърде голямо. Трябва да вземете мерки преди то да съсипе отношенията ви с половинката. Обръщайте повече внимание на думите с трите „С“ – съпричастност, съжителство и сътрудничество.

2. Не търпите критика

Егото ни е нашият най-голям вътрешен критик, независимо дали искаме да го чуем или не. По-лошото е, че този вътрешен критик понякога изкривява истината както му изнася. Егото ни прошепва: „Не съм добър в едикакво си“, а ние го обръщаме в критика към близките си хора с думите: „Не си добър в еди-какво си“. Можете да заглушите този упорит критичен глас, като се вслушате в него и разберете, че тези мисли са плод на вашата вътрешна несигурност и в това няма нищо лошо или нередно.

3. Не всичко е състезание

Здравословната конкуренция е страхотна понякога и дори може да подобри романтичната ни връзка, като добави елемент на игра към нея, но съперничеството не трябва да е твърде голямо. Всеки обича да си има приятели, с които да се сборичква на игра от време на време, но не и да се бие с тях до кръв. Ако вашето его ви кара да се държите като цар или диктатор у дома, то отношенията ви с половинката няма да издържат дълго.

4. Гордостта стои в основата на падението

Гордостта в здравословни норми е важна за нашето самочувствие, тя е нашето достойнство, но твърде голяма порция от нея може да ни направи арогантни. Трудно ще намерите щастие в отношенията си, ако се фукате с положение, с материални придобивки, с външен вид, с дипломи и т. н. Замислете се с какво вдъхновявате хората около себе си и ще видите, че това не са нещата, за които най-често се изтъквате.

5. Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“

Най-често виновни са онези, които бързат да посочат с пръст виновника. Ако вашето его ви казва, че всички около вас грешат, а вие сте прав, то трябва да се замислите, дали това е така. Поемете отговорност и размишлявайте върху ситуацията, преди да започнете да сипете обвинения. Постарайте се да вникнете в проблема, преди да си правите генерални заключения.

6. Трябва да обичате себе си, за да обичате и друг човек

Всичко се свежда до това човек да обича себе си, дори когато става въпрос за романтичните му взаимоотношения. Ако човек не се обича достатъчно той лесно започва да се чувства отхвърлен или недостоен по някакъв начин и това го кара да се държи зле със своя партньор. Ако установите, че отношенията ви се разпадат, опитайте се да изградите по-силна връзка със самия себе си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари