IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да тествате отдадеността на партньора си

11 февруари 2024 20 30

С една проста и популярна техника

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без значение какъв е вашият език на любовта, мисля, че всички можем да се съгласим, че да имаме партньор, който извършва малки жестове за нас, никога не е лошо нещо. Разбира се, грандиозните жестове на обич, като например да ви отведат на романтичен уикенд или да ви подарят зашеметяващо ново бижу, са страхотни, но малките неща – като приготвяне на вечеря или изхвърляне на боклука, които улесняват живота ви – също имат значение. 

Но докато някои може да гледат на тези дребни действия като на черешката на тортата във връзката си, теорията за портокаловата кора, станала популярна в TikTok в последно време, показва, че те могат да създадат по-дълбока връзка или напълно да разрушат съществуващата. 

Какво представлява портокаловата теория?

Портокаловата теория предполага, че наличието на партньор, който извършва дребни действия за вас – като белене на портокал – е знак за здрава връзка. Смята се, че тази идея произтича от слайдшоу от скрийншотове на разговор между вече бивши гаджета. В една от снимките жена на име Шарлот разкрива пред своя приятел/приятелка Ем следното „Липсва ми, когато ми обелваше портокалите сутрин“ и „Днес си обелих сама портокала“

@eadaoinfitzmaurice He was getting ready to head out the door for work too ? #orangepeeltheory #orangepeel ♬ Ylang Ylang - ? ? ? ? ? ? ? ♫

Извадени от контекста, тези съобщения може да изглеждат глупави, но всъщност надхвърлят темата за обикновеното и просто белене на портокал. По същество те показват колко е важно да изпълнявате малки задачи в името на партньора си или защото той го иска, или защото това улеснява живота му, или просто за да направите нещо мило за него. 

Защо хората използват портокаловата теория?

За да подложат на тест тази теория, двойките в социалните мрежи молят партньорите си да им обелят портокал, за да видят как ще реагират. Идеята зад това е, че ако помолите половинката си да обели плода вместо вас и той каже „Да“, това означава, че има положително отношение към вас и към връзката като цяло. Защото охотното изпълнение на малка задача, която лесно бихте могли да свършите и сами, не само показва ангажираност, но и че човекът до вас ще ви подкрепя и в наистина важните моменти, когато преминавате през сериозни трудности. 

@kyleandjade_ He’s a walking green flag ? #fyp #orangepeeltheory ♬ Ylang Ylang - ? ? ? ? ? ? ? ♫

От друга страна, ако помолите партньора си да обели портокал вместо вас и той откаже, това е голям фактор за притеснение. Според социалните мрежи, отказът да ви се помогне с тази малка задача може да е индикатор, че е по-малко вероятно да получите помощ с нещо друго, като почистване на къщата или да ви придружат на излизане с приятели. С две думи – ще трябва да се молите, за да получите това, което искате, а не трябва да е така. 

Намерете сродната си душа с тази лесна стратегия

10 знака, че сте случили на правилния човек, според психологията

10 проблема във взаимоотношенията, които водят до изневяра

Какво да правите, ако партньорът ви се „провали“?

Малките жестове определено имат значение, но няма две еднакви връзки. Вместо да изпитвате партньора си с тест от социалните мрежи, е по-добре да се фокусирате върху насърчаването на търпение, комуникация, честност и сигурност в отношенията. Практикуването на търпение и изграждането на безопасна връзка започва с открит и честен диалог. Така че, ако партньорът ви се „провали“, говорете с него за това как се чувствате поради отказа му и го изслушайте какво ще каже в отговор. От ключово значение е да се изслушвате в такива ситуации и да бъдете отворени за мнението на другия. 

По подобен начин също е важно да се признае, че всеки е устроен по различен начин – някои хора ще бъдат по-склонни да извършват малки актове на услуга за партньора си, отколкото други, и това е нормално. За щастие, хората са напълно способни да се адаптират и ако малките неща имат значение за вас, шансовете са вашият партньор да стане по-съзнателен да ги прави. По същия начин е напълно приемливо да се чувствате уверени и сигурни във връзката си, дори ако партньорът ви не бели портокал вместо вас. Никоя двойка не функционира еднакво и нашите странности и недостатъци са това, което ни прави хора.

@ceciliaregina275 @shelby #orangepeeltheory #dating #relationship #gaslighting ♬ original sound - ceciliaregina275

Въпреки това, ако вашият партньор се „провали“ на теста и това не ви изненадва, а дори сте го очаквали, може би е време да помислите сериозно върху връзката си. Взаимоотношенията са свързани с работата в екип и не трябва да молите половинката си да изпълнява дребни задачи или да ви помага, когато имате нужда. Разбира се, всички връзки имат добри и лоши дни, но ако някой ви обича и иска да бъде с вас, той ще направи всичко възможно, за да се чувствате добре. И ако вашият партньор не ви кара да се чувствате добре, може би е време да преразгледате връзката си. 

Запомнете: Вие заслужавате да се чувствате обичани, обгрижвани и в безопасност – със и без присъствието на портокали.

За още полезни съвети за стабилна връзка последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари