IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаци, че връзката, в която се намирате, ви изтощава емоционално

16 юли 2019 15 00

В такава ситуация може да се обърнете и към професионалист

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Отдаването на енергията ви на връзка, която не задоволява нуждите ви, може да ви накара да се чувствате раздразнени и емоционално изтощени. Когато не получавате подкрепа от партньора си, това се превръща в пречка за комуникацията и любовта между двама ви.

Разбира се, никоя връзка не е перфектна. Всяка двойка има склонност да влиза в спорове от време на време. Но ако постоянно се чувствате стресирани, когато помислите за човека до вас или пък вече времето, прекарано с него ви напряга, е възможно да сте навлезли в период, когато романтичните ви взаимоотношения влияят на здравето ви.

Преминаването през емоционални проблеми невинаги означава да сложите край на връзката си, но е хубаво, ако изпитвате някои от тези състояния, да потърсите помощ от партньора си или пък от близки и приятели. Не е срамно да потърсите и професионална помощ.

Постоянно се тревожите за проблемите на другия

Специалисти споделят, че много хора се чувстват емоционално изтощени, когато започнат да се притесняват за чуждите проблеми. Опитът да поправят всяка трудна ситуация, в която се намира партньорът им, всъщност вреди доста на здравето.

Много е лесно да се превърнете в ангел хранител, когато човекът до вас преминава през труден период. Но това амплоа може да е истинско мъчение, тъй като по този начин превръщате проблемите на партньора си в централна тема във връзката ви. Така вие поставяте вашите нужди на заден план и забравяте за разрешаването на собствените си трудности.

Хубаво е да сте човекът, към когото вашият партньор да се обръща, но трябва да запомните, че не можете да разрешите всеки един проблем. Хубаво е той да потърси и допълнителна помощ от приятели, семейство или пък дори терапевт.

Не може да бъдете себе си около тях

Притеснението да изразите себе си винаги е лош знак за една връзка. Ако постоянно се опитвате да избягвате спорове, за да не нараните другия, това само ще ви накара да се чувствате по-изнервени. Така вие променяте не само начина си на общуване с другия, но и отношението си към него.

Това поведение се нарича „стъпване върху яйчени черупки“. Тялото ви постоянно е напрегнато, защото се притеснявате, че ако направите нещо нередно, партньорът ви може да ви напусне.

Имате нужда от време за себе си

Прекарването далеч един от друг винаги е добър ход за една връзка. Всеки човек трябва да има лично пространство и много от двойките си определят ден, в който другият може да прави нещо различно от ежедневната рутина.

Но ако това желание се превърне в постоянно, то това може да е знак, че искате да избягате от партньора си. „Всеки има нужда от време за себе си, но ако това е нещо, което чакате с нетърпение, може би е време да помислите дали тази връзка е за вас“, споделят специалисти.

Чувствате се физически изморени

Макар много хора да ги смятат за коренно различни неща, физическото и психическото здраве са тясно свързани помежду си. Според учени, емоционалното изтощение от връзката, може сериозно да се отрази и на физическото ви състояние.

Случвало ли ви се е да не заспите до късно вечер, тъй като се опитвате да разрешите проблемите на любимия си? Или пък отново сте се скарали и вие премисляте всичко, което сте казали и дали не сте обидили човека отсреща?

Е, това са знаци, че връзката, в която се намирате ви кара да се притеснявате и влияе на физическото ви здраве. В такива моменти е най-добре да поговорите с партньора си, а може дори да потърсите и професионална помощ.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари