IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на сън пречи на намирането на половинка

17 октомври 2019 18 00

Понижава настроението и либидото

Istockphoto

Може ли липсата на сън да ни попречи да си намерим половинка? Много хора приемат съня за даденост, но не предполагат, че освен здравословни проблеми при безсъние, могат да имат и любовни драми.

Ако се чудите защо не ви върви и сте сами, може би отговорът се крие в нездравословните ви навици, които неминуемо рефлектират върху вашите отношения.

Според данни на списание „Psychology Today“, ако имате по-качествен сън, то шансът да си намерите гадже и да започнете връзка, е по-голям. В противен случай недоспиването причинява както физически, така и психически проблеми.

Ето още няколко промени в тялото и отношенията, които причинява недоспиването:

Освен че външният вид показва, когато човек е изтощен, държанието му през деня също се променя. Той по-трудно комуникира с хората и създава нови контакти. И науката има ясно обяснение на това – по-отпочиналите хора правят по-добро впечатление и завързват разговор по-бързо и лесно. Така например подпухналите очи и тъмните кръгове около тях могат да създадат впечатлението, че сте болни или не се грижите за себе си.

Проучване от 2014 г. показва, че по-малкото сън при двойките причинява повече конфликти от обикновено. Същото важи и при самотните хора, които стават раздразнителни, когато не спят добре в продължение на няколко денонощия.

Друг факт е, че липсата на сън понижава и чувството за хумор на хора, които обичайно обичат да се шегуват. Когато не са спали добре, те нямат голямо желание за това, като според „Psychology Today“, дори кафето не може да помогне.

Един от основните проблеми, причинен от недоспиване, е липсата на желание за секс. Мъжете и жените, които нямат качествен сън или трудно заспиват, имат по-ниско либидо. Ето защо желанието им за интимни ласки не е толкова силно. То се възвръща, едва когато тялото се възстанови и има по-пълноценен сън.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари