IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнерски тоалети? Не, благодаря, Бърни Сандърс си има плетени ръкавици!

22 януари 2021 16 30

Вижте историята зад топлия аксесоар на сенатора

Снимка: БГНЕС

Встъпването в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис беше изпълнено със звездни участия, исторически речи и прекрасни тоалети. Сред гостите бяха бившите първи семейства Буш, Клинтън и Обама, както и бившия вече вицепрезидент Майк Пенс. И докато на сцената дамите направиха модно състезание между различните марки, то потребителите в социалните мрежи бяха привлечени и от сенатора Бърни Сандърс.

79-годишният Сандърс се появи на специалното събитие на 20 януари, носейки големи, топли плетени ръкавици, които не останаха незабелязани от зрителите у дома. Сенаторът беше избрал да седне на сгъваемо столче, облечен със зелено яке и с предпазна маска. Около него нямаше много хора, като повечето потребители решиха, че Бърни е избрал това място, за да се предпази от коронавируса.

От всичките исторически снимки, които бяха направени по време на клетвата на 46-ия президент на САЩ, тази на Бърни Сандърс, седнал на стол, беше най-неочаквано да стане хит. Но последните месеци ни доказаха, че всичко е възможно и сме сигурни, че поне веднъж сте видели сенатора в социалните мрежи. Той стана популярен само за няколко минути, като въображението на зрителите не е за подценяване.

Талантът на някои с фотошоп ни предложи голяма доза забавление, като Сандърс се появи на трона на „Игра на тронове“, на корицата на албума To Pipm a Butterfly на Кендрик Ламар и на известната фотография Lunch atop a Skyscraper. Със сигурност това няма да бъдат и единствените снимки, които ще видим. Самият Бърни казва пред CBS News, че не се интересува от модата. „Във Върмонт знаем нещо за студа. Не се интересуваме от стил. Искаме просто да ни е топло“.

Феновете на сенатора от Върмонт вече са запознати с плетените ръкавици, тъй като той ги носеше през 2019 година по време на предизборна реклама. Но един въпрос остава да виси във въздуха: Откъде Бърни Сандърс се сдобива с топлите аксесоари?

Отговорът: Джен Елис – учителка на втори клас в училище Essex Junction във Върмонт. Освен че обича да обучава малките, тя е голям фен на Бърни Сандърс. По време на пандемията Елис е преподавала във външна класна стая, построена от самата нея. Според Елис, ръкавиците, които тя прави, са по-добри от традиционните, защото нямат определени секции за всеки пръст. „Пръстите ви трябва да бъдат заедно, за да се топлят. При обикновените ръкавици това не е възможно“, казва тя пред Washington Post.

Елис и нейн партньор започват да плетат ръкавици преди години като странично занимание. Тя използва стари пуловери, от които прави различни комбинации на шевната машина, която получила от майка си. След това ги очертава с прежда от рециклирана пластмаса. Всеки един чифт отнема около 1 час за направа.

Сега, след като Елис и партньорът ѝ имат семейства и деца, двамата нямат много време да се занимават с любимото си хоби. Понякога учителката сяда да направи няколко чифта ръкавици, като ги подарява на приятели и близки по време на празниците.

Любовта ѝ към Сандърс се ражда, когато той започва да говори за безплатно образование и подобряване на условията в училищата. Освен това, снахата на сенатора е била директор на предучилищната, в която е учила дъщерята на Елис. „Когато той загуби номинацията на Демократическата партия през 2016 година, бях с разбито сърце, защото знаех, че повече няма да се кандидатира за президент“, споделя тя пред Washington Post.

Тогава ѝ е дошла идеята да му направи чифт плетени ръкавици. „Помня вечерта, в която ги оплетох. Мислех си, че съм луда, защото дори не познавам този човек. Но исках да направя нещо за него и го направих“. Изпраща ги до офиса на сенатора и смята, че нищо няма да се случи. Но е грешала. През 2019 година Сандърс посещава Питсбърг и говори с Александрия Кълтър – диетолог в медицинския център на местния университет. По време на срещата жената казва, че ръцете ѝ са студени и тогава Бърни изважда и ѝ дава своите плетени ръкавици.

Снимката обикаля социалните мрежи и медиите и се превръща в хит. Някой даже създава шеговит профил в Туитър, базиран изцяло на ръкавиците. Елис достига до снимката и казва, че жестът на сенатора е бил много мил. Вдъхновена от него, тя решава да ушие още 10 чифта и да ги изпрати до офиса на предизборната му кампания.

Сега всичко се случва отново, но този път по време на встъпването в длъжност на президента Байдън. „Голяма чест е за мен, че той ги носи тогава. Фактът, че все още ги пази, е прекрасен“, казва Елис. Тя добавя, че ръкавиците ѝ са били на същото събитие, на което някои хора са носили тоалети от световноизвестни дизайнери.

Само няколко часа след събитието, личните съобщения на Елис се пълнят с поръчки. „Тъкмо успея да ги преброя и пристигат още сто имейла“. Причината за поръчките е, че организация грешно представя, че учителката все още шие ръкавици и ги продава. Елис обаче не иска да прави бизнес от новото си хоби, а просто се наслаждава на честта, която ръкавиците ѝ са получили.

„Когато правиш нещо, когато го създаваш със собствените си ръце – изкуство, дрехи или каквото и да било – никога не знаеш къде ще се озове то. И фактът, че тези ръкавици са направени на шевната машина, която майка ми ми подари, когато бях на 12 години, и с прежда, която някой е изхвърлил, и стигат до най-историческото встъпване в длъжност, е невероятен“, казва Елис пред Washington Post.

През 2020 година, когато ръкавиците отново получиха слава, Елис изказа подкрепата си към всеки, който ги е харесал. Тя заяви, че всичко е започнало като мил жест, но бързо се е превърнало в нещо извън нейното въображение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари