IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камала Харис – жената, която сътвори история в Америка

9 ноември 2020 18 00

Името ѝ ще се помни дълго време

Снимка: БГНЕС

Америка избра! След три дни броене на бюлетини, безброй часове пред телевизорите и хиляди постове в социалните мрежи, светът научи името на новия президент на САЩ. Победата отиде при Джо Байдън, който може да се похвали с исторически успех. Той се превръща в президента, който получава най-голяма подкрепа от избирателите, печелейки повече от 70 млн. гласа и обръщайки резултата в два ключови щата, в които Доналд Тръмп водеше дълго време.

С Джо Байдън обаче в Белия дом влиза и още един човек. Това е Камала Харис, която също сътвори история. Тя се превръща в първата жена вицепрезидент, първият чернокож вицепрезидент и първият азиатски потомък, който се сдобива с тази чест. Съпругът ѝ – Дъглас Емхоф, пък се превръща в първия „втори“ господин в Белия дом.

„Аз може да съм първата жена в Белия дом, но няма да бъда последната“

Това заяви Харис пред многолюдната аудитория в щата Делауеър, където тя и Байдън отпразнуваха победата. Само минути след като всички медии обявиха, че президентът на САЩ е сменен, улиците в големите градове се изпълниха с щастливи хора, които празнуваха. Историята беше пренаписана и този път всички се надяват последиците да бъдат положителни.

Коя обаче е Камала Харис? Как тя стига до Белия дом и дали нейната фигура не извоюва първото място на Байдън? 

Закърмена с активизъм

Камала Деви Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, Калифорния. Майка ѝ – Шамала Гопалан – е биолог, чиято работа върху гена на прогрестероновия рецептор стимулира работата в изследванията на рака на гърдата. Тя пристига в Америка от Индия през 1958 година, когато е 19-годишна. Започва да учи в университета Бъркли и е студентка по диетология и ендокринология. Получава докторска степен през 1964 година.

Бащата на Харис – Доналд Дж. Харис – е почетен професор по икономика в Станфордския университет. Той пристига в САЩ от Британска Ямайка през 1961 година за магистърско обучение в Бъркли, получавайки докторска степен по икономика през 1966 година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris) on

Камала има и по-малка сестра Мая, а цялото семейство живее в район, наричан „равнините“, известен със своето чернокожо население. Израствайки в Калифорния, Харис още като малка вижда с какво трябва да се справят афроамериканците в САЩ и е закърмена с активизъм. Майка ѝ баща ѝ са били активни в различни движения за граждански права, които се организират в страната.

Бъдещият вицепрезидент си спомня за дните, в които е трябвало да учи в училище за бели, като част от усилията за равенство между расите. Въпреки това, Харис смята, че Америка все още е разделена, но в днешно време по-скоро доходите са причина хората да се чувстват неравни. Камала също така признава, че майка ѝ я е научила да се гордее със своите корени.

„Мама разбираше много добре, че отглежда две чернокожи дъщери. Знаеше, че Америка винаги ще ни вижда като различни, но искаше от нас да израснем като уверени и горди чернокожи жени“, пише Харис в мемоарите си.

Родителите ѝ се разделят, когато Камала е на 7. Тя и сестра ѝ избират да живеят с Шамала, но често посещават баща си в града Пало Алто. Там обаче двете момичета нямали право да си играят с другите деца, защото били чернокожи. Когато е само на 13 години тя мобилизира своите чернокожи връстници, за да протестират срещу правило, което им забранява да си играят на моравата пред блока им.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris) on

Когато Харис е на 12 години, майка ѝ и сестра ѝ се местят в Канада. Там тя продължава с активизма си и решава да организира група, която да отиде без кавалери или дами на бала, за да може учениците, които не са били поканени на среща, да не се чувстват неловко. Прекарва четири години в университета Хауърд, след което изучава право в Сан Франциско. Washington Post пише, че и на двете места Харис е била по-скоро кариерист, отколкото активист, успявайки да спечели оспорвани стажове и да се присъедини към академичното общество.

„Недей да седиш и да се оплакваш за ситуацията, която виждаш, а направи нещо по въпроса“ 

Това са думи на Шамала към Камала, когато бъдещият вицепрезидент е все още момиче. Те обаче остават в главата ѝ и я водят през цялото ѝ приключение към Белия дом.

Жена в мъжки свят

След като завършва, Харис започва работа в Окръжната прокуратура на окръг Аламида, Калифорния. Превръща се в най-добрия прокурор в Сан Франциско преди да бъде избрана като първата жена и първия чернокож, който става Главен прокурор на Калифорния. Годината е 2010, а Камала става част от най-добрите адвокати в САЩ.

Като причина да се насочи към правото, бъдещият вицепрезидент изтъква пред The New York Times, че като малка доста често е виждала лошата страна на закона. „Исках да вляза в система, където да не искам разрешение да променя това, което трябваше да се промени“, допълва тя пред изданието.

Камала Харис

Снимка: БГНЕС

Остава Главен прокурор до 2017 година, когато е избрана да влезе в Сената на САЩ. Тук тя отново сътворява история, превръщайки се в първата чернокожа жена, която е избрана за сенатор от щата Калифорния. Докато Харис има един от най-добрите резултати от гласуването в Сената, тя е засипана с критики от либералите заради кариерата си в правосъдието. Независимо от това, Камала заявява, че не съжалява, че е започнала професионалния си път като прокурор.

Внася в Сената законопроект, който предвижда семействата с по-ниски доходи да получават парични помощи и данъчни кредити. Тя е един от най-големите критици на Доналд Тръмп и по всякакъв начин се опитва да защити имигрантите. Тя се застъпи за групата „Dreamers“, която е използвана като определение на всички онези, които пристигат в САЩ като деца. Тръмп искаше да състави закон, който да ги депортира.

Камала Харис

Снимка: БГНЕС

Провежда собствена кампания за президент миналата година, преди да отпадне от надпреварата през декември. Тя заяви подкрепата си към Байдън през март, след като вече нямаше други жени, които да се борят за Белия дом. По време на предизборната кампания Харис трябваше да се справя и с някои консерватори, които пренебрежително изговаряха името ѝ грешно.

„Мисля, че името, което родителите ви дават, независимо от вашия пол, раса, произход или език, е много специално нещо. Това е невероятен семеен подарък. Уважавайте имената, които се дават на хората и ги използвайте с уважение“, казва тя пред списание People.

Една среща на сляпо променя живота ѝ

През 2014 година сенатор Харис се омъжва за адвокат Дъглас Емхоф и става мащеха на двете му деца. Миналата година тя пише статия за списание Elle за отглеждането на Кол и Ела и разкрива името, което след това ще се превърне като нарицателно за нея в медийното пространство.

„Когато с Дъг се оженихме, цялото семейство се съгласи да не използва определението мащеха. Просто не го харесвахме. Затова децата измислиха името Момала“. По време на работата ѝ в Сената и предизборната ѝ кампания, четиримата бяха представени като олицетворение на съвременното американско „смесено“ семейство.

Камала Харис

Снимка: БГНЕС

Историята на Дъглас и Камала обаче е също толкова интересна, колкото и името Момала. Двамата се запознават на „сляпа“ среща през 2013 година. Той има зад гърба си 16-годишен брак с филмовата продуцентка Кърстин Емхоф. След приключване на срещата, Дъглас пише официален имейл на Камала, в който ѝ посочва свободните си дати за излизане за следващите няколко месеца.

„Тогава ми написа: Искам да видим дали нещата ще се получат. Е, получават се вече 7 години“, пише Харис в социалните мрежи по случай рождения ден на съпруга си. Емхоф признава, че за него е било любов от пръв поглед. Женят се през 2014 година, а сестрата на Камала – Мая, отслужва церемонията.

Оттогава двамата са неразделни, а Дъглас е най-голямата подкрепа на Харис по пътя ѝ към Белия дом. През 2017 година, когато тя полага клетва като сенатор, той е човекът, който държи Библията. След като Камала се отказва от желанието си да стане президент, Дъглас показва своята подкрепа както в социалните мрежи, така и в официални интервюта.

Камала Харис

Снимка: БГНЕС

„Решението беше нейно и аз щях да я подкрепя, каквото и да направеше. Аз не съм нейният политически съветник, а съпругът ѝ. Моята роля е да бъда до нея, да я обичам, да я подкрепям, да разговарям с нея и да ѝ помагам“, казва той пред Marie Claire.

Готова за историческата си длъжност

„Тези избори се простират много над Джо Байдън и мен. Те са за душата на Америка и за желанието ни да се борим за нея“

Това написа Харис в Туитър минути след като множество телевизии и агенции обявиха, че тя и Джо Байдън са победили Майк Пенс и Доналд Тръмп. Тя заяви, че е време властите в страната да обърнат внимание на расовите проблеми и неравенството между икономическите класи. Изборът на Камала Харис за вицепрезидент беше описан като „невероятна победа за бъдещето на Съединените щати“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris) on

Приключението на Байдън и Харис започва в началото на август, когато става ясно, че те двамата искат да победят настоящите обитатели на Белия дом. Обещанието на Джо, че ще избере жена за кандидат за вицепрезидент на САЩ, беше спазено. Според мнозина, именно Камала е била тежестта, която е наклонила везните в полза на Байдън.

Със своето минало, фактът, че е чернокожа и че е жена, е перфектната формула за победа в тези размирни времена в САЩ. По време на протестите заради смъртта на Джордж Флойд, Харис беше един от политиците, който заяви, че е време расовата дискриминация да бъде заличена.

Камала Харис през годините е доказвала, че може да пише история. Сега ѝ остава само да бъде запомнена като най-добрия вицепрезидент, който Америка някога е виждала.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари