IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентски избори в САЩ: Какво не знаем за Джил Байдън?

5 ноември 2020 18 00

Скоро ще разберем дали тя ще бъде първа дама в Белия дом

БГНЕС

След коронавируса, тема номер едно в медиите тази седмица са президентските избори в САЩ. Досега много анализатори следяха отблизо кампанията на Доналд Тръмп и Джо Байдън, а ние се фокусирахме върху стила на обличане и поведение на техните половинки. Сегашната първа дама си навлече доста критики, носейки черни очила и забравяйки да си сложи предпазна маска неведнъж. Освен това, тя се усмихваше доста странно, което накара хората да вярват, че има двойник, който я замества на определени изяви. Както Мелания, така и жената на другия кандидат, подкрепиха своите мъже, но първата взе участие в края на предизборните срещи, а опонентката ѝ имаше важна роля във всички тях.

Светът е в трепетно очакване да научи кой ще спечели битката за президентското място и управлява страната в следващите четири години. Докато резултатите все още не са готови, ще ви запознаем с Джил Байдън, която за разлика от Мелания Тръмп, не е толкова позната на широката общественост. Кой знае, нищо чудно утре тя да стане първата дама и да се премести да живее в Белия дом.

Коя е жената до Джо Байдън? 

Може да се каже, че Джил не само стои плътно зад кандидатурата на своя съпруг, а и му помага да изгради сериозна политическа кариера през годините. Когато той е вицепрезидент на Барак Обама (от 2009 до 2017 г.), тя е негов запален поддръжник, но същевременно е и независима от политиката. Тогава тя смайва медиите, обявявайки, че ще продължи да работи като преподавател по английски. Така става първата вицепрезидентша, която не се възползва от статута на мъжа си, а се труди на пълен работен ден също като него.

Джил и

БГНЕС

Джил изкарва прехраната си от малка, омъжва се твърде рано

Джил Трейси Джейкъбс е родена в Хамънтън, Ню Джърси, на 3 юни 1951 г. Освен нея, родителите ѝ имат още пет дъщери. Баща ѝ е работил като касиер в банка, докато майка ѝ трябвало да се грижи за домакинството. По-късно всички се преместват в Пенсилвания, където момичето прекарва по-голяма част от детството си. Оттам идва и по-специфичният ѝ акцент на говорене.

Когато е едва на 15, Джил започва първата си работа – като сервитьорка в град Уилоу Гроув.

„От ранна възраст знаех, че искам собствени пари, собствена идентичност, собствена кариера“, разказва тя пред списание Vogue през 2008 г., говорейки за това как изкарвала прехраната си като тийнейджърка. Само след четири години тя изненадва родителите си с новината, че ще се омъжва. През 1971 г. тя сключва брак с футболиста Бил Стивънсън, който среща преди да е завършила гимназия. След това я приемат в колежа в Делауеър.

Година след тяхната сватба, Джил и Бил стартират първия си съвместен бизнес. Откриват заведение и концертна зала под името „Stone Baloon, които постепенно се превръщат в едни от най-успешните в страната. В тях гостуват известни американски артисти, провеждат се и големи културни прояви.

За малко да стане моден експерт

Докато била студентка, Джил е забелязана от малка модна агенция и за известно време работи като рекламно лице, но когато я питат за тази работа, тя винаги уточнява, че никога не е била модел.

„Може би съм ходила на пет места, където са ми плащали, примерно по 20 долара. Но аз не бях модел“, категорична е тя в свое интервю пред Vogue през 2008 г. 

Все пак тогава американката започва да се увлича по света на модата и се записва да учи моден мърчандайзинг в Пенсилвания, но така и не завършва.

1975 г. е трудна за Джил, чийто брак с Бил Стивънсън не върви и двамата подават молба за развод.

„Нещата бяха малко прекалено груби, твърде емоционални“, спомня си тя за онзи момент, в който решила да продължи живота си сама.

След като разводът е факт, Джил завършва образование с бакалавърска степен по изкуства от университета в Делауеър.

Среща на сляпо я обвързва завинаги с Джо Байдън

Франк Байдън решава да запознае Джил и брат си Джо. Разведената 24-годишна жена се чувства неудобно, но от срам, не може да откаже поканата за среща „на сляпо“. Не знае нищо за човека, който звъни на вратата ѝ, но се успокоява с факта, че просто ще излезе, ще си поговорят и ще се разделят, като никога повече няма да участва в подобно нещо. Съдбата обаче си знае работата!

Като истински Джентълмен, Джо прави добро впечатление на Джил. Той се държи доста различно от мъжете, с които тя е общувала. Това до голяма степен се определя и от факта, че е с 9 години по-голям от нея.

Макар и да не желае връзка в онзи момент от живота си, Джил хлътва по Джо Байдън още онази съдбоносна вечер.

„Дотогава се бях срещала с момчета с дънки, сабо и тениски, а той дойде на вратата и имаше спортно палто и мокасини. Тогава си помислих: „Боже, това никога няма да проработи“, спомня си тя. Прибирайки се у дома в 1 през нощта, тя звъни на майка си и ѝ казва: 

„Мамо, най-накрая срещнах един истински джентълмен!“. 

По-късно политикът споделя, че преди да отидат на кино, той видял лика на Джил на рекламен билборд на улицата.

„Тя ми върна живота... Тя ме накара да започна да мисля, че семейството ми може отново да е цяло“, разказва той в своята книга „Promises to Keep“.

Втори брак и завръщане в университета

Две години след развода, Джил се омъжва за Джо, като приема за свои двамата му сина от първия брак. Малцина знаят, че чува „Ще се омъжиш ли за мен?“ цели пет пъти преди да даде своето съгласие. През 1981 г. пък се ражда собствената им дъщеря, която двамата кръщават Ашли.

„Влюбих се в момчетата и наистина чувствах, че този брак трябва да проработи. Те бяха загубили майка си и не можеха да загубят още една“, разказва жената до кандидата за президент на САЩ. 

Малко след като става майка, Джил се справя отлично с грижата за три деца и решава да продължи образованието си. Така получава две магистърски степени – от университетите във Вилянова и Уест Честър.

Известно време американката преподава английски език в гимназия в Клермонт и обществения колеж в град Делауер, където живее с мъжа си. Ходи почасово и като доброволец в психиатрична болница, където помага на юноши с увреждания. През 2007-а тя получава докторска степен по педиатрия, а две години по-късно става професор по английски език в Общинския колеж на Северна Вирджиния, точно когато съпругът ѝ е избран за вицепрезидент на САЩ.

Семейство Байдън преминава през много трудности

Три години преди да срещне Джил, Джо претърпява тежка загуба. Съпругата му Нийла и дъщеричката му Наоми, която тогава е само на годинка, загиват при автомобилна катастрофа. При инцидента пострадват и двамата му сина, които са ранени и откарани в болница. Тогава той е избран за сенатор, но заради случилото се смята да се откаже, но в последния момент решава да положи клетва.

По-късно, когато вече се обвързва с Джил, тя му помага да развие политическата си кариера и да започне нов живот. Но новите му предизвикателства го застигат. През 1988 г. Джо се подлага на две операции заради аневризми на мозъка, но се възстановява напълно благодарение на лекарите и грижите на съпругата си.

През 2015 г. Джо губи най-големия си син – мозъчен тумор го покосява на 46-годишна възраст, но тогава Джил отново „го изправя“ на крака.

Джил Байдън

БГНЕС

Защитник на военните и правата на жените, насърчава благотворителността

Джил Байдън става част от неправителствената организация „Delaware Boots on the Ground“, която провежда различни инициативи в подкрепа на военните в САЩ. Заедно с Мишел Обама тя стартира програми, предлагащи заетост и здравни услуги на семействата на военнослужещите в страната.

В неедна своя изява жената на Джо Байдън защитава правата на жените. Тя популяризира кампаниите за осведомеността за рака на гърдата, като говори за ранната превенция пред над 10 000 млади момичета от различни гимназии.

Американката е организирала множество благотворителни събития, като например 5 и 10-километрови маратони.

Президентските избори в САЩ – поредната ѝ битка

Джил, която е с Джо цели 43 години, го придружава през по-голямата част от неговата кампания из страната. Макар и на възраст, тя не го разубеждава да се кандидатира за изборите.

„Ние имаме много малко моменти заедно, затова се опитвам да се възползвам максимално от тях и не говоря за политика“, обяснява тя. 

Бившата вицепрезидентша винаги държи в ръцете си Библията, когато на някой от семейството му предстои нещо важно. През 2009 г. я дава в ръцете на съпруга си, когато Барак Обама го избира в екипа си, като за втория мандат прави същото, съветвайки го да се уповава на Бога за всяко свое действие. 

Сега, когато има голяма вероятност да бъде новата първа дама на САЩ, Джил Байдън разкрива, че именно силната любов между нея и съпруга ѝ е запазила тяхното семейство цяло.

семейство Байдън

БГНЕС

„Как успяваме да съхраним едно разтърсено от болката семейство цяло ли? По същия начин, по който правим нацията цяла: с любов и разбиране и с малки прояви на доброта“, споделя тя.

Г-жа Байдън все още е резервирана в коментарите си за това какво е първото нещо, което ще направи, ако мъжът ѝ спечели президентските избори в САЩ. Но в свое по-старо интервю пред CBS тя посочва, че би искала да запази преподавателската си дейност.

„Бих се радвала. Ако стигнем до Белия дом, ще продължа да преподавам. Важно е и искам хората да ценят учителите, да знаят техния принос“, обяснява тя. 

Джил Байдън

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари