IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радост за очите: Мет гала се завръща

14 април 2021 08 40

Феновете ще имат възможност да се насладят на цели 2 модни събития

Снимка: БГНЕС

Почитателите на екстравагантната мода и огромните рокли и аксесоари може да се усмихнат, тъй като преди ден беше обявено, че Мет гала се завръща. Тя обаче няма да се състои в първия понеделник от май, каквато беше традицията досега.

След като през 2020 година събитието беше отменено за неопределено време заради пандемията от коронавирус, музеят за изкуства „Метрополитън“ обяви, че галата се завръща и то в две части. Следващата експозиция ще включва серия от церемонии, които ще почетат американската мода. Първата част, озаглавена „В Америка: Лексикон на модата“, ще се проведе на 18 септември 2021 година и ще продължи на 5 септември 2022. Тя ще отпразнува 75-тата годишнина от създаването на отдела по костюми и ще покаже модерен прочит на американската мода.

Втората част, „В Америка: Антология на модата“ ще започне на 5 май 2022 година и ще се фокусира върху развитието на американската мода, показвайки сложната и пластова история на тази индустрия. Тази експозиция също ще приключи на 5 септември 2022 година.

Най-вероятно звездният бал, който всички чакаме, ще се състои на 13 септември 2021 година, при спазване на всички здравни и ограничителни мерки. За наше щастие, ще има и още едно светско събитие, което ще се проведе на 2 май 2022 година.

През март 2020 година списание Vogue, което организира събитието, обяви, че Мет гала се отлага. Първоначално събитието беше преместено за през октомври, но по-късно беше отменено изцяло. „Провеждането на Мет гала все още се обсъжда“, заяви Нанси Клинтън през май 2020 година. Тогава музеят „Метрополитън“ беше затворен и не се знаеше кога ще може отново да посреща гости. Съединените щати се намираха в изключително тежко състояние, като бързо се превърнаха в една от държавите с най-много смъртни случаи от коронавирус.

Тъй като обаче заразата продължи да се разпространява, до края на 2020 година модното събитие така и не беше пренасрочено. През миналата година, ако всичко беше наред, домакини на Met гала трябваше да бъдат Анна Уинтур, Лин-Мануел Миранда, Мерил Стрийп и Ема Стоун, като централна тема беше „За времето: Мода и продължителност“. Засега не е ясно дали тези звезди остават като водещи на събитието.

Първата част от двете нови експозиции ще се състои в Центъра по костюми „Anna Wintour“ и ще се фокусира върху модата от XX и XXI век. „Дизайни на пионери в американските спортни облекла ще бъдат показани заедно с произведения на разнообразна група съвременни дизайнери, за да илюстрираме промяната в американската мода, дефинирана от чувство на страх, наслада, комфорт, безпокойство, благополучие, самота, щастие и самопредставяне“, се казва в официалното съобщение.

Част втора ще се помещава в Американското крило на музея и ще включва дамски и мъжки исторически и съвременни рокли, датиращи от XVIII век до наши дни. „През последната година, поради пандемията, връзките с домовете ни станаха по-емоционални, както и тези с дрехите ни. За американската мода това означава засилен акцент върху чувствата над практичността“, казва Андрю Болтън в изявление.

Изложбите също така ще отбележат и успехите, постигнати от американската мода и реакцията на дизайнерите, показана на фона на политически и социални движения.

Първата Мет гала се провежда през 1948 година като благотворителна вечеря и не е била свързана с конкретна изложба. От 1948 до 1971 година тя се състои пред хотел „Waldorf Astoria“ или клуб „Rainbow Room“. Събитието е отменено през 1963 година след убийството на президента Джон Кенеди и отново през 2002 година след атентатите на 11 септември.

Днес Мет гала е основният източник на финансиране на Института по костюми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари