IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново в разцвет: Прераждането на неукротимата Линда Еванджелиста

19 август 2022 16 30

Пред камерата или далеч от нея, Линда Еванджелиста е, беше и винаги ще бъде неповторима

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Късно следобед Линда Еванджелиста е в студио без прозорци, климатизирано до перфектна температура и намиращо се в нюйоркския район Мийтпакинг, облечена в дълъг до пода сребрист тренчкот от Gucci. Около нея се суети цял екип от помощници, дизайнери и асистенти, които нито са твърде близо, нито пък са прекалено далече. Изпълнявайки своите задачи, те подготвят почвата за една перфектна фотосесия за Vogue, допълнена от искрено интервю за всичко случило се в живота на моделката.

Дори на 57 години и след травмата на широко дискутираната ѝ процедура за премахване на мазнините, Линда все още притежава излъчване, което може да плени целия свят. Като част от първите супермодели на 90-те години, тя винаги се е представяла като безмилостната сред тях, най-вероятно заради уникалните си изисквания. Известна с фразата „Не ставаме от леглото за по-малко от 10 000 долара“, Еванджелиста става едно от най-желаните лица на модата.

Сега Линда застава на корицата на британския Vogue за септемврийския му брой, известен по целия свят като най-важното издание за цялата година. В него се събират предстоящите модни тенденции за следващите 12 месеца, като изборът на корица винаги е труден. Застават само най-влиятелните лица в модата и Еванджелиста не е изключение.

Фотосесията тази година е първата ѝ корица за Vogue и една от малкото, които прави през последните няколко години. Причината е, че моделката прекарва пет години далеч от общественото внимание заради последиците от процедура по замразяване на мазнините, която я оставя „брутално обезобразена“. Решава обаче, че сега е време да разкаже историята си от първо лице.

„Не можех да живея в тази болка повече. Знаех, че трябва да направя промяна и единственият начин е да кажа истината“, споделя Еванджелиста.

Като дъщеря на италиански имигранти, Линда израства в Канада, където баща ѝ работи за General Motors, майка ѝ е счетоводител. „Имам всички черти на баща ми – нос, зъби, вежди – но приличам на майка си“, казва тя пред Vogue. Тя е средното дете, заобиколена от двама братя. Тъй като няма много момичета в квартала ѝ, Линда се забавлява с момчетата, играейки хокей, бейзбол и футбол. Учи се да свири на акордеон и да танцува степ.

Когато училището ѝ по танци затваря, в местния вестник се появява реклама за училище за модели. Линда отива на интервю, но курсът се оказва твърде скъп и вместо това тя се записва на уроци по самоусъвършенстване, които учат на добър етикет и как се правят грим и прически.

На 16-годишна възраст получава предложение от японска агенция и за нейно учудване строгите ѝ родители, които рядко я пускали след 22 часа, ѝ позволяват да замине за лятото. „Пристигнах, но нямаше кой да ме вземе. Бях тотално изгубена, а тогава нямаше мобилни телефони“, спомня си тя. Все пак успява да стигне до апартамента, където я посреща недружелюбна съквартирантка, която очевидно не иска да живее с нея.

„Отидох в агенцията и веднага ми казаха да си сваля дрехите, защото искат да ми вземат мерки“, разказва Еванджелиста. Допълва, че молбата всъщност не е била за взимане на мерки, защото от агенцията вече са имали тези данни. Според нея, те просто са искали да бъде гола и да я снимат. Отказва и се обажда на майка си, която ѝ казва да отиде в посолството. Това и прави, връщайки се обратно в Канада.

Следващата спирка е конкурсът „Мис Тийн Ниагара“. Не печели, но е забелязана от скаут от агенция Elite Model, който подписва с нея през 1984 година. Мести се в Ню Йорк, а година по-късно заминава за Париж, за да работи за Chanel. Среща се със самия Карл Лагерфелд, който ѝ предлага да пробва дрехи на Poiret. Двамата правят импровизирана фотосесия, като снимките и до днес не са публикувани. „Нямаше нещо, което да не направя за Карл“, казва Линда.

Последва истинско преживяване в модната индустрия, включително фотосесия за Vogue Париж и работа с най-великите дизайнери – от Мейзъл, Ървин Пен и Ричард Аведон до Хърб Ритис и Питър Линдберг. Именно последният предлага на Линда да се подстриже късо, когато всички останали избират дългите коси. Появява се в кампании за милиони долари за Revlon и благодарение на Джани Версаче, е един от първите модели, които преминават от страниците на списание към модния подиум.

„Джани наистина вярваше в мен, несамо като модел. Той искаше да блестя като самата себе си“

Красотата и самочувствието на Линда се оказват мощна комбинация, от която се ражда един супермодел. Тя, Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън са наречени „Троицата“, след което към тях се присъединяват Синди Крауфорд и Клаудия Шифър. Петте стават известни само с първите си имена и заедно доминират в модата – дефилирайки за Versace, появявайки се на корици на Vogue и участвайки в клип на Джордж Майкъл. До края на 1990 година, Линда вече има 60 корици на различни списания.

„Как успявах да смогна? Истината е, че бях млада. Можеш да излезеш и да ядеш солена пържена храна и да пиеш шампанско в 3 сутринта и да бъдеш готов за работа в 5“, казва моделката. Признава, че са ѝ предлагали наркотици, но никога не е опитвала, защото е била ужасена от тях.

Дните ѝ в модата обаче рязко се изпаряват, а през септември миналата година Еванджелиста обяснява защо. Тя сподели в своя Instagram, че е завела дело срещу Zeltiq Aesthetics за тежки наранявания. Твърди, че процедура за намаляване на мастните клетки я е оставила „обезобразена“. По думите ѝ, в рамките на три месеца след лечението, участъци от лицето и тялото ѝ започнали да стават по-големи и по-твърди и дори изпъквали. През 2016 година лекар я диагностицира с парадоксална адипозна хиперплазия – рядко усложнение след процедурата, за което Линда казва, че не била информирана.

„Ако знаех, че страничните ефекти може да включват загуба на работата ми и изпадане в депресия, не бих поела този риск“, казва моделката през сълзи.

В изявление за британския Vogue, представител на Zeltiq казва, че въпросът с Еванджелиста вече е разрешен. „Нашият фокус продължава да бъде върху укрепването на доверието чрез предоставяне на безопасни, надеждни естетични продукти и услуги, подкрепени от науката“, допълва той. Уверява, че лечението за премахване на мазнини е одобрено от здравните власти.

Линда два пъти се опитва да поправи „недоразуменията“ чрез липосукция. „Имам разрези по цялото тяло. Имах шевове, нося компресионно облекло под брадичката си, цялото ми тяло беше стягано в продължение на осем седмици. Нищо не помогна“. В пика на отчаянието, Еванджелиста спира да яде. По думите ѝ, така е смятала, че ще премахне увисванията, като единственото, което е приемала, е било вода. В най-добрия случай е яла пръчка целина или една ябълка.

Единственият път, в който напуска дома си, е да заведе 15-годишния си син Августин Джеймс, чийто баща е Франсоа-Анри Пино, на футболен мач. Прави всичко възможно, за да не бъде забелязана, покривайки цялото си тяло. За нейно щастие, е било зимно време и допълнителните слоеве дрехи не са ѝ пречели. Признава, че правила всичко възможно, за да скрие лицето и от сина си, но той забелязва, че майка му е различна психически.

„Това, което наистина ме прониза в сърцето, беше, когато ми каза: Помниш ли, когато беше забавна? Помниш ли, когато се смееше през цялото време? Беше толкова невинен коментар, но ми даде поводи за размисъл“

Обяснява ситуацията на Августин по-задълбочено преди две години, след като той започва да я пита защо не работи, когато останалите ѝ приятелки го правят. Казала му, че ще има съдебно дело, а той ѝ отговорил, че ще се грижи за нея.

През юли тази година, Линда обяви, че най-накрая е постигнала споразумение със Zeltiq. „Гледам напред към следващата глава от живота ми заедно със семейството и приятелите. Много съм щастлива, че оставям това в миналото“, написа тя в Instagram.

Въпреки победата, моделката казва, че все още не е добре психически. Все още не може да се погледне в огледалото или пък да позволи на някого да я докосне. „Но съм много благодарна за подкрепата, която получавам от приятели и от цялата индустрия“, допълва тя. Известни личности, като Гуинет Полтроу, Марк Джейкъбс, Ким Джоунс и много други застанаха зад нея по време на делото ѝ.

Линда Еванджелиста

Снимка: Getty Images

Именно Ким Джоунс е първият, който ѝ подава ръка, предлагайки ѝ да бъде лице на новата кампания на Fendi. Въпреки този успех и заставането на корица на Vogue, Еванджелиста не знае дали да нарече всичко това завръщане.

„Липсва ми работата, но какво мога да направя? Няма да бъде никак лесно. Със сигурност няма да ме видите по бански. Ще ми бъде трудно да намеря работа с тези неща, които висят от мен“, откровена е моделката.

Иска да изясни, че за фотосесията на Vogue гримьорката Пат Макграт нежно е оградила лицето, челюстта и шията с тиксо и ластици. „Това не са моята челюст и врат. В реалния живот не мога постоянно да се разхождам с лента и ластици“, казва тя. Опитва се да се обича такава, каквато е, но за фотосесии винаги ще иска да подобри външния си вид. „Мисля, че на снимките трябва да създаваме фантазия. Ние създаваме мечти“.

Линда и

Снимка: Getty Images

За разлика от това, което може да прочетете, Линда не се страхува от остаряването. „Готова съм. Просто искам да бъда жива, за да видя всичко. Не съм приключила. Искам да видя как Оги се превръща в мъж“, казва тя. Ражда сина си чак на 41 години, като първоначално си мисли, че ще има шест деца, но животът невинаги върви по план.

„Той е всичко за мен. Имате нужда само от двама души, за да създадете семейство, а аз имам перфектното малко семейство“

Бавно се опитва да се възстанови и да възвърне поне малка част от предишния си живот. В момента дори търси ново място за живеене, където да започне следващата глава от живота си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари