IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщат ли се в модния бизнес ултракльощавите модели?

31 октомври 2022 18 00

Дефилетата на някои от най-популярните модни марки предизвикаха противоречия

Getty Images

Getty Images

Подиумите на седмиците на модата в Париж, Лондон, Милано и Ню Йорк показаха някои обещаващи, но и някои разочароващи нови тенденции или по-скоро завръщащи се стари такива.

Дефилетата на най-известните модни марки предизвикаха някои противоречия, въпреки че се видяха и някои наистина красиви дрехи. Основният въпрос, който започна да вълнува модните коментатори и редактори е въпросът за разнообразието – особено размерът на моделите.

Докато някои модни ревюта на марките Chanel, Tommy Hilfiger, Balmain и Chloé, показаха голямо разнообразие от модели с различна визия, то други изглежда се завърнаха към предишните времена, когато на мода бяха кльощавите модели с крехки тела и хлътнали бузи.

Дали модата регресира, ще си направите извод сами. Факт е, че на международните подиуми и особено на ревютата в Париж, тази година имаше притеснително мършави модели, които някои медии описаха с термина „хероинов шик“. Това важи особено за дефилетата на Miu Miu и Dolce & Gabbana.

кльощав модел

Valentino пролет/лято 2023; Снимка: Getty

Тенденции за есента: Как да носим модерните цветове, без да е кич?

Есенни якета – трите най-добри модела за сезона

Не сме изненадани, но Кейт Мидълтън е по последни тенденции с винтидж сако

До въпросните супер кльощави модели дори слабата Кендъл Дженър изглеждаше пищна.
Според някои експерти е смущаващо да се види колко са фиксирани някои марки от почти андрогинния образ на изпита жена, която няма гърди и прилича по-скоро на момче. Марките Louis Vuitton и Saint Laurent например разглеждат моделите като оживели чертежи или като живи закачалки.

Много специалисти алармират, че налагането на твърде слаби момичета поставя в голяма опасност другите млади жени, които се опитват да им подражават. Да не говорим, че крехките като физика момичета са изложени на риск от депресия, чупливи кости, загуба на мускулна маса, компрометиран имунитет, безплодие, преждевременно стареене и др.

Модата и налагането на ултраслабите модели започна в края на 90-те, след ерата на супермоделите. Според много критици на този вид модели, именно те са една от причините за покачването на случаите на момичета, болни от анорексия, булимия и други хранителни разстройства. В последните години се налагаше тенденция на модели с по-разнообразни форми, като дори по-пищни дами дефилираха на котешките пътечки. Явно обаче и тази тенденция е напът да си замине.

За още новини от света на звездите, модата и красотата следвайте и профила на Tialoto в Instagram и страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари