IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капсулен гардероб – какво означава и как да го създадем?

11 декември 2022 13 30

Модният дизайнер Миша Ноно споделя за какво трябва да внимаваме

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте отваряли претъпкан гардероб, само за да се взирате в дрехите и да решите, че „няма какво да облечете“, не сте сами. Понякога, колкото повече опции имаме, толкова по-сложно и объркващо може да бъде да съберем правилния и перфектния тоалет. Един трик, в който много модни професионалисти се кълнат, е изграждането на капсулен гардероб и инвестирането в основни неща, които могат да бъдат оформени по различни начини, вместо да се доверявате на всяка една нова тенденция.

И все пак, въпреки че капсулните гардероби определено са по-интелигентният и по-устойчив начин за стилно облекло, създаването на такъв изглежда по-лесно, отколкото всъщност е. Как да започнем? В кои дрехи да инвестираме? Кои трябва да изхвърлим?

За да отговори на всички тези въпроси, на помощ идва дизайнерката Миша Ноно, която е известна като куратор на най-добрия гардероб само с осем артикула и дори си сътрудничи с Меган Маркъл за нейната колекция Smart Works през 2019 година. Тя споделя съветите си как да пазарувате и да стесните избора си, като ви предпазва от нервите, които изпитвате преди всяко излизане.

Какво е капсулен гардероб и защо е добра идея?

Капсулният гардероб е кратка, подбрана селекция от вечни дрехи. Може да варира от човек до човек въз основа на различния начин на живот, но най-добрите дрехи са тези, които могат да се носят на работа, по време на коктейл и през уикенда. Рационализирането на гардероба ви, рационализира и живота ви. С капсулния гардероб никога няма да се чувствате така, сякаш няма какво да облечете.

„Успокояващо е да знаете, че притежавате само няколко парчета, които могат да се съчетават лесно и винаги изглеждат шик. Освен това е страхотен избор и за околната среда, както и за портфейла ви, защото купувате по-малко дрехи, които носите по-дълго време“, казва Ноно пред InStyle.

Кои са елементите, които да притежаваме?

Първо и най-важно е всяка жена да притежава перфектната бяла риза. След това намерете своите любими модели поли и панталони по мярка, които пасват и описват тялото ви по перфектен начин. Придържайте се към неутрални цветове като черно, бяло и синьо, защото те са подходящи както за професионална, така и за ежедневна среда. За небрежен външен вид трябва да намерите перфектната тениска и я купете в няколко цвята за съчетаване с любимия ви деним.

Трябва ли да удвоите някои елементи?

„Абсолютно! След като изберете своите основни дрехи, прекарайте известно време, като обърнете внимание на това, което най-често избирате“, казва Ноно. Не купувайте нищо на базата на предчувствие, а само когато сте сигурни, че ще носите дадена дреха повече от един път. Тогава, ако тя пасва на множество други артикули в гардероба ви, може да я закупите и в няколко цвята.

Трябва ли да сменяме моделите?

Вслушайте се в себе си, за да разберете дали има промяна това, което искате да носите. Първоначално може да ви е трудно да се приемете с нещо ново, но постепенно да се харесате и да не го свалите. Създайте собствен стил, който да отговаря на вашите желания и характер, кара ви да се чувствате удобно и уверено. Модифицирайте дрехите според сезона и това с какви аксесоари може да ги съчетаете.

Колко често да сменяме капсулния гардероб?

Това основно зависи от това колко го носите. Вероятно няма да ви се налага да сменяте класическия тренч в продължение на години, дори десетилетия. Но любимата ви бяла тениска, която носите постоянно, може да се износи след няколко години. Ако се получи скъсване или се сдобиете с петно по дрехата, винаги първо помислете за поправяне, а не за изхвърляне. Когато вече почувствате, че артикулът вече не може да бъде спасен, тогава потърсете контейнери за рециклиране или даряване, за да опазите и природата от ненужния боклук.

Какво да правите с излишните дрехи?

Един от любимите трикове на Ноно за проверяване на това колко често носи дадени дрехи, е да закачи всички закачалки на обратно и ако след шест месеца една или повече от тях не са си променили позициите, значи дрехите върху нея са ненужни. Ако нещо не е подходящо за повече от една ситуация или не се съчетава лесно с другите дрехи от гардероба, не би било подходящо за капсулния гардероб.

Излишъкът от дрехи може да бъде дарен на различни благотворителни организации. Местните центрове за приютяване на жени също са отлични възможности. Освен това сега има и огромно разнообразие от сайтове за препродаване на дрехи, които може освен да вдъхнат нов живот на старите ви колекции, но и също така да ви донесат известен капитал.

Дженифър Анистън с идея за коледен подарък

Коледни пижами – идея за подарък за близък човек

Дами и господа, Риана е готова за Коледа!

Какъв е перфектният стил?

Наслояването на дрехи е чудесен начин да извлечете максимума от вашия капсулен гардероб. Може например да поставите поло под бяла риза, която е прибрана в пола с високи чорапи. По този начин съчетавате основни и универсални елементи за шикозен външен вид, който е удобен и в хладните дни. Махнете полото и високите чорапи и ще имате изчистена визия за топлото време.

Какво да правим с панталоните?

„Панталоните изглеждат страхотно с вталена тениска и чифт маратонки. За по-хладните дни може да се добави суитшърт с кръгла яка“, казва Ноно.

Има ли всесезонен стил?

Ноно споделя, че избира дрехи, които може да носи през цялата година. По думите ѝ, бъдещето на модата върви към всесезонен стил, защото повечето потребители се уморяват от идеята да избират дрехи, които са специално за дадено време. Задължително е да имате кашмирен пуловер за зимата, но дотук спират ограниченията.

Какво става с аксесоарите?

Едва ли има човек, който мрази аксесоарите. Те са от съществено значение за поддържането на любовта към вашия капсулен гардероб. Бижутата, чантите и обувките са лесен начин да добавите малко повече индивидуалност към облеклото или просто да придадете на някои основни елементи повече разнообразие.

За още модни тенденции и новини от света на модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари