IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години

12 януари 2023 17 40

Тя беше един от най-успешните модели на 90-те години и участва в известно видео на Джордж Майкъл

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години.

Списание Vogue, което помага за стартирането на кариерата на Патиц през 80-те години на миналия век, обяви тъжната новина на 11 януари. Първоначално причината за смъртта ѝ не беше оповестена публично, но по-късно агентът ѝ потвърди, че е рак на гърдата. Не се съобщава колко време Патиц се е борила с болестта и през какви лечения е преминавала.

„Тя беше състрадателна душа, мила и с благородно сърце, като беше виден защитник на правата на животните. Една от основните каузи, които подкрепяше, беше запазването на дивите коне“, казва Карин Николас за клиентката си.

Считана за един от оригиналните супермодели, родената в Германия и израснала в Швеция красавица участва в първия си моден конкурс едва на 17-годишна възраст в Стокхолм. Въпреки че се класира на трето място, известният фотограф Питър Линдберг я забелязва и започва да я снима. Именно така кариерата ѝ процъфтява през 1988 година.

Заедно със Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън, Патиц оказва голямо влияние върху модната индустрия в края на 80-те и началото на 90-те години. Тя се появява на кориците на едни от най-известните списания, като участва и в няколко музикални клипа по това време. Постепенно обаче разбира, че модата не е за нея и се оттегля, за да води по-спокоен начин на живот, посветен на животните и отглеждането на сина си Джона Джонсън.

Преди обаче да се оттегли от модата, тя застава на известната черно-бяла корица на британския Vogue за януари 1990 година, с която започва да изгрява и звездата на Патиц. Там тя участва заедно със Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън. След това всички те са избрани от Джордж Майкъл за неговия емблематичен музикален клип Freedom '90. И петте супермодела заемат централно място като пеят песента, правейки видеото едно от най-запомнящите се за всички времена.

„Бях в собствения си свят“, казва Патиц пред New York Times през 2016 година за заснемането на видеото. Спомня си, че атмосферата на снимачната площадка е била като в старо овехтяло таванско помещение, а в една от сцените е трябвало и да пуши, докато седи на фотьойл, облечена в черно яке.

През следващите години Патиц се снима в редица лъскави списания, включително застава шест пъти на корицата на Vogue, и дефилира за безброй марки. Работила е с имена като Chanel, Danna Karan, Vivienne Westwood и много други. Прави последното си ревю на Седмицата на модата в Милано през 2019 година с Etro за представянето на колекцията есен/зима 2019/20.

Патиц ще бъде запомнена от света с уникалната си красота. Самата Ана Уинтур пише в почит към модела, че Татяна винаги е била европейският символ на шик. „Тя беше много по-малко забележима от своите връстници – по-загадъчна, по-зряла, по-недостижима – и това имаше своята привлекателност“, пише още главният редактор на Vogue.

Иман празнува остаряването си – на корицата на Vogue

Тайра Банкс на 49 – от супермодел до бизнесдама

След новината за смъртта на Патиц заваляха почести от света на модата и извън него, включително прочувствена бележка от Крауфорд, която работи с Татяна в началото на кариерата си.

„Бяхме бебета заедно в модната индустрия и имам чувството, че сме израснали заедно. Бяхме в толкова много фотосесии и зад кулисите на шоута. Беше тиха, чувствителна, мила, любознателна и имаше незабравими пронизващи очи. Любовта ѝ към животните и природата беше заразна“, написа Крауфорд под обща снимка с Патиц. Тя изпрати съболезнования на семейството на колежката си.

Вдъхновение за всички възрасти: 73-годишната Вера Уанг с минирокля

Татяна Патиц е родена на 25 март 1966 година в Хамбург, но се мести в Швеция със семейството си, когато е много малка. През ноември 2004 година ражда сина си Джона. Тя избра да отгледа момчето далеч от публичното пространство и да се фокусира върху грижата за семейството и животните.

Джона все пак започна да следва стъпките на майка си, като влезе в модния бизнес. Той дори позира за Vogue заедно с Патиц, като двамата се появяват няколко пъти на страниците на модната библия, за последно през 2019 година. „Джона е моят източник на щастие“, казва Патиц през 2022 година.

Последното общо събитие на майка и син беше миналия октомври в Берлин. Двамата стъпиха на червения килим в еднакви черни тоалети за събитието Tribute to Bambi.

Татяна Патиц

Снимка: Getty Images

„Никога не продадох душата си“, казва Патиц през 2020 година в интервю.

За още новини от света на модата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари