IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стилни аксесоари – чантата тип багета отново се завръща

13 август 2023 18 00

Може да благодарите на Кари Брадшоу

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Когато Кари Брадшоу се завърна по телевизията в продължението на „Сексът и градът“, веднага започнахме да се чудим дали нейната емблематична чанта, Fendi Baguette, ще се появи отново на екран. Визията на героинята, превърнала се в истинска модна икона и извън екрана, естествено се променя през годините, но същото се случва и с характера на самата Кари. За щастие, не след дълго стилът се завърна в гардероба на журналистката и тези изяви донякъде предизвикаха ренесанс на чантата тип багета.

Оказва се, че има сериозни данни зад възраждането на модела. Модни експерти наскоро установиха, че търсенията на чанта Baguette само в Pinterest са се увеличили със 170%. Някои от тези търсения може да се дължат и на носталгия, но сега има и много млади зрители, които не са гледали „Сексът и градът“ през 90-те и 2000-те години. Те за първи път се сблъскват с интересния модел чанта и е напълно нормално да проявят любопитство и да вдигнат още повече търсенията.

Така че, ако откриете, че се питате какво представлява чантата Baguette и защо се смята за емблематичен аксесоар, позволете ни да ви обясним.

Какво е чанта тип багета?

Дизайнерката Кара Беневения обяснява, че чантата Baguette получава името си заради огромната прилика с току-що извадената от фурна френска багета. Това е малък, мек модел с капак, къса дръжка, женствена украса и видимо кимване към френския хляб.

Оригиналната чанта Baguette е проектирана от Силвия Вентурини Фенти, трето поколение матриарх на династията Фенди, и е представена на пазара през 1997 година. По това време тя е творчески директор на луксозната едноименна марка, а Карл Лагерфелд е неин художествен ръководител.

След Втората световна война, когато петте сестри Фенди поемат работилницата за кожа и кожени изделия на родителите си, чантите на пазара по онова време – макар и красиви – са били твърде неудобни, приличащи на големи калъфи за портфолио, но с дълги дръжки. Преминаваме бързо половин век напред, когато дамите от 90-те години търсят нещо ново, а Fendi предлага чантата тип багета, която осигурява както стил и елегантност, така и авторитет.

Чантата в „Сексът и градът

Колкото и да е известна марката Fendi, не може да отрече, че чантата Baguette придобива световна слава благодарение на Кари Брадшоу. Тя я носи в един от епизодите на „Сексът и градът“, а Сара Джесика Паркър казва, че приносът на Fendi е бил също толкова важен за сериала, колкото и за чантата. По думите ѝ, след като марката решава да заеме артикулите си на героите, всяка една друга марка е била готова да го направи.

Разбира се, една от най-запомнящите се появи на чантата е, когато Кари е ограбена на улицата. Престъпникът иска тя да му даде чантата си, на което героинята само казва „но това е Baguette“. Въпросният модел е лилав с пайети.

Към днешна дата яркооранжевата чанта на Кари е може би най-забележителното Fendi, което притежава, но то беше само едно от многото, които героинята носи в цялата поредица. Кафяв кожен модел, съчетан с червен потник и дънки с ниска талия е другата визия, която ни идва наум. Искряща розова чанта, флорален дизайн и модел от змийска кожа също са били включвани в сериала.

Чантата Baguette през 2000-те години

Благодарение до голяма степен на влиянието на Кари Брадшоу, чантата Baguette се превърна в основен аксесоар в началото на новия век. Ако отворите което и да е модно списание от тази епоха, със сигурност ще видите модела на ръката на Кейт Мос, Парис Хилтън и още куп звезди. Чантата се появи също и в „Клюкарката“, както и в предисторията на „Сексът и градът“ – „Дневниците на Кари“.

Fendi продължи да изработва своите чанти в разнообразие от цветове, материи и декорации. И макар невинаги да е била на върха на модния свят, тя определено е присъствала в неговите класации за стилни аксесоари. Според експерти, безвремието на чантата се дължи на нейната отличителна форма и лекота, но също и на начина, по който Fendi прави леки промени, за да се съобразява с днешните тенденции, като същевременно запазва автентичността ѝ.

Пример за леките промени е 2019 година, когато марката прави чантата още по-функционална. Тогава тя излиза на пазара с допълнителни презрамки, които позволяват да се носи през рамо или пък като несесер.

4 най-големи тенденции в чантите, които трябва да знаете

Гигантски чанти на колела или как Jacquemus развеселиха Париж

Аксесоари за 2023 – чанти като гривни са новата тенденция

Чантата Baguette в наши дни

След отбелязването на 25 години от създаването на първата чанта тип багета, тя отново се появи във вселената на „Сексът и градът“, като бе включена във втория сезон на продължението му – „И просто така“. Наблюдателни фенове видяха как Кари държи нещо, което изглеждаше досущ като емблематичния модел с пайети, която някога беше открадната от нея. Тя също така носи и огърлица с талисман във формата на чантата.

Моделите служат като напомняне за модата и личната еволюция на Брадшоу. Визиите от 90-те и ранните 2000 години може да са модерни в момента, но е добре да бъдат преосмислени по начин, който да пасва на 2023 година. Според Кара Беневения, чантата Baguette не прави изключение.

Модните експерти прогнозират, че ренесансът на аксесоара няма да спре дотук и ще го виждаме все по-често около нас. Част от привлекателността му е, че добавя разнообразие към визията и в същия момент осигурява така желания стил.

За още новини от света на модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари