IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от бабасу: Какво представлява и как помага на кожата

7 март 2021 16 30

Дерматолози разкриват ползите му

Снимка: iStock

Има много видове масла, за които се твърди, че са полезни за кожата ни. И докато някои от тях определено са станали култови любимци, други все още остават загадка за повечето от нас. Сега има по-ново масло на пазара, което впечатлява потребителите и се гордее с предимствата си в грижата за кожата.

Това е маслото от бабасу. Въпреки че името му все още не ви звучи познато, то може съвсем лесно да се превърне в следващата козметична звезда, що се отнася до поддържане на хидратацията на кожата, косата и тялото.

Преди да добавите маслото от бабасу към вашата рутина, може да ви е интересно откъде идва. Получава се от семената на палмовото дърво бабасу, което е характерно за тропическите гори на Южна Америка. Подобно на кокосовото масло, маслото от бабасу се извлича от ядките на плодовете на дървото.

Д-р Хадли Кинг отбелязва, че в Бразилия дървото бабасу е известно като „дървото на живота“, тъй като се смята, че маслото има лечебни свойства и често се използва както в кулинарията, така и в процедурите за красота.

Ето какво още трябва да знаете за маслото от бабасу

Как да го използваме?

Тъй като маслото от бабасу служи за много неща, то често се сравнява с любимото на всички кокосово масло. И двете си приличат не само по полезните си свойства, но и по състава си, като в тях се съдържат подобни мастни киселини. Що се отнася до текстурата, маслото от бабасу е гладка твърда смес, която се втечнява, когато се нанесе върху тялото.

Можете да намерите маслото в мека твърда форма в буркан или в маслен капкомер, готово за нанасяне директно върху лицето или тялото. Също така то може да бъде съставка в по-плътен балсам или лосион за подхранване на кожата или косата.

бабасу istock

Снимка: iStock

Има различни начини за използване на това хидратиращо масло. „Обикновено смятаме, че то е полезно за суха кожа, но може да бъде полезно и за борба със зачервяванията“, казва дерматологът Лорета Чиралдо пред Women's Health. И тъй като е леко и лесно се абсорбира, дори хората с мазна или склонна към акне кожа могат да се възползват от качествата му.

Д-р Кинг също отбелязва, че маслото от бабасу е чудесно за изглаждане и хидратиране на кожата и скалпа, тъй като е по-малко мазно от другите масла.

Какви са ползите от маслото от бабасу?

Докато все още са необходими повече изследвания и проучвания, за да се разберат всички чудеса на маслото от бабасу, има няколко известни ползи, които си струва да се споменат.

Супер хидратация

Подобно на много масла, маслото от бабасу е овлажняващо средство, защото наистина хидратира кожата. Според д-р Кинг, то съдържа 70% мастни киселини и е уникално, защото попива много бързо и оставя чувство на хлад и свежест.

маска за

Снимка: iStock

Д-р Чиралдо се съгласява, добавяйки, че хидратиращите свойства на маслото се дължат на високото съдържание на лауринова киселина. Това е същата съставка, която прави кокосовото масло толкова хидратиращо. Но тъй като маслото от бабасу е по-леко, то няма да остави кожата ви мазна по същия начин, по който кокосовото масло го прави понякога.

Антимикробни свойства

Същата киселина, която прави това масло от тропически произход хидратиращо, го прави и антимикробно. Според д-р Чиралдо, лауриновата киселина помага в борбата срещу бактериите, които понякога се срещат по кожата, включително стрептококи и стафилококи. Като се има предвид това, маслото все пак не е толкова ефективно при лечение на кожна инфекция, колкото локален антибиотик с рецепта.

Помага срещу екзема и акне

Ако някога сте имали акне или екзема, знаете колко възпалена и раздразнена може да стане кожата за минути. Тъй като маслото от бабасу има някои противовъзпалителни свойства, д-р Кинг казва, че то може да бъде полезно за подобряване на състоянията на кожата като акне или екзема.

Едно по-старо проучване установява, че лауриновата киселина, която присъства в маслото от бабасу, може да помогне за намаляване на възпалението и бактериите, причиняващи акне по кожата. Още повече, това леко масло не запушва порите, което го прави чудесен избор за онези, които се борят срещу пъпките и черните точки.

Има ли негативни страни на маслото?

Тъй като изследванията върху маслото от бабасу все още са ограничени, д-р Кинг и д-р Чиралдо се съгласяват, че е трудно да се каже дали има някакви недостатъци от неговата употреба. Те препоръчват да бъдете внимателни с продукта, ако сте алергични към кокосово масло. Причината е, че двете масла съдържат едни и същи съставки и могат да причинят едни и същи реакции.

масло, олио,

Снимка: iStock

Най-добре е да избягвате употребата на масло от бабасу, ако сте бременни или кърмите, защото все още няма изследвания в тази област. „Продуктът е свързан с промени във функцията на щитовидната жлеза при хора, които имат заболяване на тази жлеза“, допълва д-р Чиралдо. Така че, ако имате такъв проблем, най-добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате маслото от бабасу по какъвто и да е начин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари