IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къдрава коса: 4 съвета за здравословния ѝ растеж

6 май 2021 16 30

Потапяме се в миналото, за да почерпим вдъхновение

Снимка: Pexels

Вярно е, че повечето от нас вероятно ще изпитат някаква форма на косопад с напредването на възрастта, но има неща, които можем да направим, за да запазим дължината си, ако харесвате дългата си коса. И най-изненадващото е, че повечето от тези техники идват от рутинните ни грижи за косата, които сме използвали през детството си.

Докато в миналото нямахме изобилие от продукти, от които да избираме, тези, които имахме, най-вече действаха като уплътнители на косъма. И тъй като повечето от нас прекараха детството си с плитки и извити кичури, краищата ни винаги бяха прибрани и защитени, предотвратявайки щети.

Като възрастни обаче много от нас прекаляват с боядисването, горещите инструменти и какво ли още не, което оставя къдриците ни податливи на пречупване. Това също така допринася и за забавяне на растежа или напълно го спира. Именно затова от InStyle се обръщат към двама експерти, които разказват за най-добрите методи за поддържане на дължината на къдравата коса.

1. Поддържайте къдриците си хидратирани

Този съвет като че ли е познат на всеки. Текстурираната коса е по-крехка от другите видове и често се нуждае от допълнителна влага. В момента на пазара се предлагат различни продукти за хидратиране на косъма, като целта е да изберете най-подходящия за вас. Не забравяйте да започнете с такъв на водна основа, като след това използвате масло, което ще задържи влагата за по-дълго време.

2. По-рядко използвайте горещи уреди

Повечето от нас използват топлинни уреди от време на време, като е много важно да прилагате термозащитен спрей, за да сте в състояние да предотвратите каквито и да било повреди върху косата. Ако пък искате да оставите къдриците ви сами да изсъхнат след душ, трябва да имате малко повече търпение.

къдрава коса

Снимка: Pexels

„Майка ми и семейството ми обичаха да правят къдрици без топлина. Те използваха ролки и избягваха сешоарите и машата. Това помагаше да се запази здравето на косата, което пък послужи за по-бързия ѝ растеж“, казва Мона Еверет пред InStyle. Йене Дамтю добавя, че винаги трябва да сте внимателни при разплитането или разресването на косата, независимо от стилизиращите продукти, които използвате.

Не забравяйте да започнете от краищата, след това продължете до корените. По този начин ще избегнете дърпане и късане, което може да доведе до начупване на косата.

3. Помислете за плитки

Когато седнете и помислите как повечето от нас са носили косата си в детството, не е изненадващо, че къдриците ни са били толкова здрави и красиви – краищата ни рядко са били изложени на опасност. „Всички стилове, които ви помагат да приберете краищата на косата, ще ви помогнат да я защитят и да запазите дължината“, казва Еверет. Добавя, че една плитка, увита около главата, е прекрасен начин да защитите краищата на косата си.

4. Избягвайте определени материи

Направата на плитки също така предотвратява триенето на краищата в блузата или възглавницата ви. Това е добре за косата, тъй като някои материи могат да я изтощят и да ѝ придадат изсушен вид. Според Еверет, памукът не е най-добрият приятел на къдриците ви и е добре да го избягвате.

къдрава коса

Снимка: iStock

Имайки предвид това, уверете се, че използвате копринена или сатенена калъфка, или покривате косата си с подобна тъкан, преди да си легнете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари