IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за миглите – как да разберете че вашите не са здрави?

6 ноември 2021 21 00

Изборът на спирала е от значение за състоянието им

IStockphoto

IStockphoto

Всяка жена има своя рутина, която следва, поддържайки кожата, ноктите или косата. Подбирайки своите гримове, повечето от дамите знаят, че срокът на годност и по-нежните съставки са от голямо значение. По този начин могат да предотвратят зачервяване и дразнене. Но знаят ли как да се грижат правилно за миглите си?

Сигурно ще си кажете, че на миглите не им трябва кой знае какво, но не е така! Не е достатъчно само изплакването с вода сутрин и вечер. С почистването на лицето, с памучния тампон вие често пропускате по-деликатните части от клепачите – именно до нежните косъмчета. Там се натрупва мръсотия и причинява куп проблеми.

Независимо дали се гримирате или не, имате изкуствени мигли или пък ползвате уред, за да направите естествените по-извити, трябва да им отделяте специално внимание всеки ден.

Точно както косата на главата, така и косъмчетата, които съставят миглите, могат да бъдат увредени много лесно. Може би не знаете, но те се сменят на всеки три месеца. Разбира се, това не става едновременно, а постепенно. Това обяснява Джошуа Бийлър, специалист по миглопластика, но отбелязва, че има някои рискови фактори, които могат да причинят по-осезаемо окапване. Такива са например прекалено грубото почистване на грим, неправилно удължаване, некачествена козметика и други.

око, мигли,

IStock

Каква е основната функция на миглите?

Те представляват нещо като защитна бариера на клепачите, спираща навлизането на прах, мръсотия и бактерии в очите. Колкото по-дълги и плътни са те, толкова по-малко е броят на частиците, които навлизат.

Предполага се, че оптималната им дължина е една трета от ширината на окото. Или казано по-просто – всички, които са по-къси или по-дълги, създават въздушен поток в зоната около окото, който може да привлече повече замърсявания. Ето защо грижата за тях не е само за естетика.

По какво да познаете, че миглите ви не са здрави?

Няколко неща могат да ви дадат индикация, че нещо не е наред с миглите. На първо място това е прекомерното им падане. Според д-р Сурин-Лорд, за нормална се смята загубата на един до два косъма на седмица.

„Миглите не трябва да окапват ежедневно, както косата на скалпа ви“, обяснява тя. И дава пример с това, че когато косъмчетата на клепачите са по-нарядко, то това е сигнал, че има проблем.

мигли, спирала,

IStock

Чупливите мигли са друг признак за отслабване на структурата им. Те не бива да падат при по-нежно триене помежду им, също така, не трябва и да са с различна дължина – друг знак, че са увредени по някакъв начин.

Падане на естествените мигли след удължаване, както и чести инфекции на очите, говорят за това, че в окото попадат повече бактерии или гримът не се почиства както трябва.

Какво води до увреждане на миглите?

Миглите са много нежни и лесно могат да бъдат наранени, най-вече при почистване на грима или след премахване на водоустойчива спирала, за която трябва специален препарат, който е доста силен. Когато се търкат с памучен тампон или специална гъба, не бива да се натиска твърде много с пръсти.

Кърпички за грим, някои от които са от микрофибър, могат да травмират деликатната зона около миглите и това да доведе до увреждане. Същото важи и за някои тонери и млека за почистване.

лице, мигли

IStock

„Индивидуално удължаване на миглите трябва да се прилага върху една естествена мигла в даден момент“, казва д-р Сурин-Лорд пред TZR. И продължава с това, че когато те не са изолирани правилно, например по едно снопче на две естествени, може да се наруши цикълът им на растеж. Затова, ако искате да си поставите допълнителни снопчета, трябва да разчитате на сертифициран специалист.

Някои медицински и дерматологични състояния като хипотиреоидизъм, алопеция ареата, тежка екзема на клепачите или подлагане на химиотерапия, също могат да причинят оредяване или окапване на миглите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари