IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растеж на мигли: Как да го постигнете и колко време ще ви отнеме?

2 февруари 2021 16 30

Може да използвате домашни продукти или лекарства с рецепта

Снимка: iStock

Ако искате по-дълги и по-плътни мигли, можете да предприемете няколко стъпки, с които да им помогнете да растат. „Възможно е значително да увеличите дължината и дебелината на вашите мигли“, казва дерматологът д-р Брет Кинг пред Insider.

Обикновено процесът по растежа на мигли отнема около два месеца. Фактори като генетика, здравословно състояние, хигиенни навици и травматични наранявания обаче могат да повлияят на растежа на миглите или да загубите няколко косъмчета. Именно затова е важно да познавате тялото си и какво се случва вътре в него. Вътрешните ви проблеми много лесно могат да се проявят на повърхността и да засегнат както миглите, така и кожата и косата.

Защо миглите ми не растат?

Миглите обикновено растат много по-бавно от косата. „Най-общо казано, здравите мигли растат с около 0,15 милиметра на денонощие и обикновено са с дължина около седем милиметра. Така че, ако смятаме правилно, са ни необходими един до два месеца, за да постигнем нормална дължина на миглите“, казва д-р Кинг. За разлика от това, косата ни може да расте с около 1,1 милиметра на ден.

мигли, грим

Снимка: Pixabay

Има няколко състояния, които могат да попречат на растежа на миглите и дори да предизвикат окапване. Това са лоша хигиена, някои медицински състояния или травма.

1. Лоша хигиена

Носенето на грим с изтекъл срок на годност, споделянето на гримове с други хора, спането с грим и лошото почистване на четките ви за грим са някои от навиците, които могат да раздразнят очите ви и да засегнат миглите.

2. Алопеция ареата

Често наследствено, това състояние е автоимунно разстройство, което се появява, когато тялото атакува собствените си космени фоликули. То води до косопад, а понякога може да причини и окапване на миглите.

3. Трихотиломания

Това състояние се нарича и „разстройство на дърпаната коса“ и се характеризира със силни, повтарящи се пориви за дърпане на собствената ви коса. Страдащите от него може да се опитват и да издърпат косъмчетата на миглите си, което да доведе до тяхното пълно окапване.

4. Блефарит

Това състояние възниква, когато мастните жлези в основата на миглите се запушат. Това води до зачервяване, подуване и нередности в растежа на миглите.

5. Рак на кожата

Клепачът лесно се уврежда от прекаленото излагане на слънце, което го прави едно от най-често срещаните места, където може да се развие рак на кожата. Това може да доведе и до загуба на мигли.

6. Травма

Травматично събитие като нараняване или изгаряне може да доведе до загуба на мигли или може да се наложи да отрежете няколко косъмчета, за да предотвратите дразнене на очите. Използването на нагорещени инструменти за извиване на мигли или откъсването на изкуствени мигли също може да навреди на здравето на естествените ви косъмчета.

изкуствени мигли,

Снимка: iStock

Ако сте загубили всичките си мигли, д-р Кинг казва, че това може да е свързано и с косопада. Например, в случай на алопеция ареата, загубата на мигли може да продължи месеци или години.

Как да подпомогнем растежа на мигли?

Ако все пак потърсите медицинско или козметично лечение за миглите си, д-р Кинг казва, че има лекарства, които могат да помогнат за увеличаване на дължината и дебелината им. Може да ви отнеме няколко месеца докато миглите ви пораснат напълно.

изкуствени мигли,

Снимка: iStock

Трябва да се консултирате със специалист, за да определите какви възможности за лечение са достъпни за вас и какъв резултат да очаквате. Има и няколко серума за мигли, които могат да ви помогнат да се сдобиете с по-дълги и по-плътни косъмчета, както и някои естествени домашни лекове, които може да опитате.

1. Биматопрост

Разтворът на биматопрост е одобрено лекарство с рецепта, което може да помогне за увеличаване на дължината и дебелината на миглите. „Трябва да се прилага върху границата на клепачите ви, откъдето растат косъмчетата“, казва д-р Кинг пред Insider. Според него, може да очаквате забележими резултати след осем седмици лечение и максимален ефект след 16 седмици.

2. Рициново масло

Рициновото масло може да помогне за предотвратяване загубата на мигли, като намали нивата на простагландин. Това е вид мастно съединение, свързано с косопада. Рициновото масло също така успокоява възпалението, причинено от спирала или друг грим за очи. Прилагането му върху миглите може да помогне за кондиционирането на косъмчетата и да ги удебели.

3. Здравословна диета

Американската академия по офталмология препоръчва здравословна диета с много протеини, желязо, плодове и зеленчуци, за да поддържате растежа на миглите си. Витамините A,B,D и E са важни за растежа на косъмчетата.

4. Хигиенни навици

Очите ви са изключително чувствителни към дразнене и лошите хигиенни навици могат да повлияят на миглите ви. Свалянето на целия грим преди лягане, избягването на продукти с изтекъл срок на годност, несподелянето на грима и редовното почистване на козметичните четки и гъби може да помогне за предотвратяване на възпалението.

5. Внимателно използване на продукти за мигли

Честото нанасяне на спирала и изкуствени мигли, използването на козметични инструменти за мигли и излагането им на процедури и продукти, които включват много химикали, могат да увредят косъмчетата. Вместо това, изберете хидратираща рутина с рициново масло или дори вазелин, за да постигнете естествено по-здрави и плътни мигли.

извивач на

Снимка: iStock

Тази статия служи само за информация относно растежа на миглите. За професионално мнение, трябва да се свържете с вашия лекар!

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари