IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата: Осем трика за зимата

8 януари 2022 12 00

Всичко се върти около правилната хидратация

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато температурата падне и задуха студен вятър, всеки от нас започва да прекарва все повече време вкъщи, наслаждавайки се на топли супи и чайове. И въпреки това все изглежда, че не можем да затоплим достатъчно ръцете си. Но студеното време не влияе само на настроението, но и на кожата и косата.

„Зимата е ужасен период за много хора, тъй като изхвърля влагата от косата и скалпа, което води до накъдряне на косата, сух скалп и общо влошаване на състоянието на тези, които вече имат проблеми с косата“, казва д-р Апурва Шах.

Но не позволявайте на студа да ви се отрази, защото най-удобните якета и одеяла може да ви подведат понякога, но тези зимни съвети за грижа за косата, определено няма да го направят.

Ето какво да правите с косата си през зимата

1. Редовно омазняване

Редовният масаж на косата и скалпа с натурални масла, да речем, веднъж или два пъти седмично в тези студени зимни месеци може да подхрани корените на косата и да укрепи космените фоликули, като овлажнява скалпа и насърчава кръвоснабдяването в корените на косата. Може да опитате масла като кокосово, арганово, бадемово, маслиново и други. Д-р Шах предлага да оставите маслото за една нощ и да го измиете с шампоан на следващата сутрин за най-добри резултати.

2. Променете начина на къпане

Няма съмнение, че косата ви се нуждае от естествените масла, отделяни от скалпа и то още повече през сухите зимни месеци. Прекомерното миене с шампоан може да я лиши от тези защитни масла, както и основната влага, която те осигуряват. Затова ограничете измиването на косата до веднъж или два пъти седмично и използвайте мек шампоан, подходящ за вашия тип коса и скалп.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Също така се въздържайте от използване на движения напред-назад, когато миете косата си. Това може да доведе до заплитане и накъсване на кичура, както и да отслаби космения фоликул. Вместо това се мийте с кръгови и бавни движения.

3. Не забравяйте балсама

Ако ежедневието ви е много натоварено, има вероятност да излезете от банята, без да сте преминали през много важна стъпка за косата, а именно нанасянето на балсам след измиването от шампоана. Но трябва да отделите още пет минути, за да поддържате здрав косъм, тъй като това овлажнява и защитава най-горния слой на косата, прави я гладка и лъскава и може да отърве косата от накъдрянето и произтичащото от това накъсване.

балсам за

Снимка: iStock

Потърсете балсам с цетилов алкохол. Това е най-доброто овлажняващо средство и се извлича от кокоса. Молекулната структура на кокосовото масло е твърде голяма, за да проникне в кутикулата на косъма, но като я извлечете и промените нейния размер, в крайна сметка ще получите цетилов алкохол.

4. Не оставяйте косата си сама да се изсуши

Със сигурност изсушаването на косата през зимата изглежда като трудна задача. Но ако не полагате усилия и спите с мокра коса, това може да влоши живота ви още повече, тъй като може да доведе до прекомерно заплитане и начупване.

гребен, сешоар,

Снимка: iStock

Освен това, ако оставите косата си мокра за дълго време, тя става студена. В резултат на това, косъмът се разширява, което го прави много по-податлив на накъсване. Ако имате боядисана коса, тогава несушенето може да накара цвета да избледнее. Д-р Шах предупреждава да не търкате косата си грубо и енергично с помощта на кърпа при сушене, тъй като това може да причини повече щети, отколкото може да си представите.

5. Ограничете оформянето

Това е безсмислено, дами. Прилагането на топлина върху косата ви е сигурна рецепта за увреждането ѝ, появата на сухи краища и накъсване. Сега си представете как това увреждане може да се увеличи десет пъти, когато косата ви вече е отслабена заради студеното време. Така че, опитайте се да ограничите използването на пресата и не забравяйте да използвате спрей за топлинна защита, когато ви се наложи да си правите прическа.

6. Решете се внимателно

права коса,

Снимка: iStock

Сухата през зимата коса е склонна да се заплита. Така че, ключът тук е да я сресвате като използвате гребен с широки зъби, започвайки от средата на дължината на кичура и продължите надолу, за да намалите натоварването на скалпа и да сведете до минимум накъсването.

7. Намалете статичността

Липсата на влага във въздуха през зимата може да накара косата ви да се зареди с електричество поради повишеното триене. Това може да доведе до допълнителни вреди и накъсване. Именно затова използването на балсам или пяна за коса може да намали наелектризирането в косата. Освен това, изсушаването с мека тъкан или плат и използването на копринена калъфка за възглавница вместо памучна, също може да помогне да се преборите с този проблем.

8. Погрижете се за диетата

вода, тренировка,

Снимка: iStock

Липсата на прием на вода през зимата може да доведе до дехидратация, което непременно ще се отрази на косата ви и ще я направи по-суха. Така че, уверете се, че сте добре хидратирани през студените месеци. Освен това, придържайте се към здравословна диета, за да избегнете липсата на основни витамини и хранителни вещества, които правят косата ви по-силна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари