IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нокти 2022: Новата мода е руски маникюр

26 януари 2022 12 30

Социалните мрежи са изпълнени с различни варианти на стила

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Да, възможно е да лакирате целите си нокти чак до краищата, без да нанасяте лак върху кожата си. Чистото и перфектно покритие, приличащо на снимка с Photoshop, е едно от основните предимства на руския маникюр – техника за лакиране, която вече е популярна в Европа и започва да набира все по-голяма популярност в САЩ, благодарение на платформата TikTok.

Този маникюр се откроява със своята сложност и внимание към детайла. Но това също го прави и повод за горещи дискусии в социалните мрежи. Със сигурност мненията на различните потребители биха ви объркали, ако искате да си направите руски маникюр. Затова е по-добре да чуете мнението на експерти, които ще разкрият всичко за стила – от устойчивостта му до потенциалните рискове.

Какво е руски маникюр?

Това, което отличава този маникюр от традиционните му „колеги“, е работата с кутикулата. По време на изграждането му маникюристът използва електрическа пила, за да отвори епонихиума и да премахне кутикулата. Епонихиумът е тънка ивица в задния край на нокътя, която се спуска върху нокътната плочка. Състои се от гранулозния и роговия слой на епидермиса.

„Това позволява на маникюриста да влезе дълбоко в този джоб, за да постави лака отдолу така, че маникюрът ви да е безупречен и да издържи по-дълго“, казва Ел Герщайн пред InStyle. Също така е важно да се отбележи, че кутикулата е белите люспи от кожата, които се появяват върху нокътя в основата му, докато епонихиумът е уплътнението, където краят на нокътя се среща с кожата. Оттук идва и спорът за това какво трябва и какво не трябва да се премахва.

@nailmartusa Many people don’t know about this type of mani and I’m here to tell you more about it? #russianmanicure #gelmani #cuticle ♬ Stuck in the Middle - Tai Verdes

Процесът започва с обработка на кутикулата, последван от оформяне на нокътя или добавяне на дължина. След това се слага цветният гел лак.

Времето е другото нещо, което трябва да вземете предвид. Ако си правите руски маникюр, очаквайте да бъдете в салона за солидна част от деня. Поради сложната работа с кутикулата, разкрасителната процедура може да отнеме три часа. Ако слагате удължения или ноктопластика, ще трябва да си предвидите четири до пет часа.

Колко време издържа?

Обикновено може да се наслаждавате на руския си маникюр в продължение на три или четири седмици. Имайте предвид, че времетраенето зависи и от бързината, с която растат ноктите ви.

Какви са рисковете?

Както при всеки процес при маникюрист, важно е да направите добро проучване, преди да си запишете час. Уверете се, че инструментите, които се използват в салона са дезинфекцирани и правилно почистени след всеки клиент. Дори може да поискате да ги почистят отново пред вас, ако се притеснявате.

Що се отнася до руския маникюр, най-големият риск е появата на инфекция, поради което дерматологът д-р Аделин Кикам не го препоръчва.

„Проксималната гънка на ноктите и кутикулата изпълняват структурна и функционална роля в защитата на нокътната плочка, от която израства нокътят, и защита около външния нокът за предотвратяване на инфекции“, казва д-р Кикам пред InStyle. Когато избутвате или режете кожичките си, е по-лесно за бактериите и други микроби да влязат в тялото и да причинят инфекция.

Също така има потенциал инструментите, използвани по време на процедурата, да причинят кървене, както и локални/или системни инфекции, ако не са правилно почистени след всеки клиент.

Д-р Кикам също така посочва, че редовното протриване на проксималната гънка на ноктите може да причини хиперпигментация и натрупване на кожа в отговор на постоянно нараняване или дразнене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари