IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиум - как да се справим с досадните бели точки?

24 май 2022 10 30

Изглеждат като акне, но лечението им е по-различно

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Милиумите - множество малки и досадни бели подутини - се появяват от нищото. Те са дребни, дори почти неоткриваеми, но все пак ви изкушават да ги стиснете, защото не са част от гладката кожа, която искате да имате. Но, когато ги стиснеш, нищо не се случва. Това е напълно необясним провал, така че е естествено да се зачудите къде бъркате и как да се справите с проблема. 

Истината е, че милиумите са кисти, съставени от кератин. Дерматологът д-р Шари Марчбейн обяснява, че кератинът е протеин в най-външния слой на кожата, наречен рогов слой, който формира косата, ноктите и кожата. 

милиум istock

Снимка: iStock

Според дерматолога Джефри Фромовиц, пъпките са два вида - възпалителни папули (пустули, възли, кисти) и невъзпалителни лезии (отворени и затворени комедони, като черни и бели точки). Докато милиумите наистина изглеждат като бели точки, това е мястото, където повечето сравнения между двете спират. 

"Милиумът е мястото, където кожата расте напълно над пората и остатъците от кожата са уловени под повърхността. Така че, макар да изглежда като бяла точка, той е труден за отстраняване и често изисква инструмент, за да се отвори повърхността на кожата и да изскочи твърдата бяла сърцевина", казва Фромовиц пред Allure. 

За разлика от акнето, милиумите могат да се развият без причина и не могат да бъдат премахнати по начина, по който се справяме с досадните пъпки. 

Кой е предразположен към милиуми?

Според д-р Марчбейн, малките бели подутини могат да се появят при почти всеки, независимо от възрастта или типа кожа, но са по-разпространени при хора с хронично увреждане от слънцето. Често се срещат по лицето, особено на носа, бузите и около очите и могат да се видят при всички възрастови групи - от бебета да възрастни. 

милиум istock

Снимка: iStock

Дерматологът д-р Седжал Шах добавя, че милиумите може да са свързани с генетични синдроми, като синдром на Ромбо, синдром на базално-клетъчен невус и синдром на Гарднър. 

Защо се появяват?

Докато д-р Марчбейн казва, че милиумите могат да се появяват и без причина, тя отбелязва, че те се срещат по-често във връзка с определени кожни състояния, като розацея и пърхот, или когато продуктите за грижа за кожата и грим запушват порите и причиняват натрупване на мръсотия. Милиумите също така могат да възникнат, когато кератинът заседне под повърхността на кожата, когато има кожна травма като изгаряния, мехури и други. Също така е възможно да ги видите след употреба на определени локални лекарства

Може ли да бъдат предотвратени?

Ретиноидите и ексфолиантите могат да помогнат при производството на масло и запушването на порите, като са чудесен начин за предотвратяване на милиуми. За съжаление, тъй като причината за появата на белите подутини не винаги е ясна, този метод не винаги гарантира успех. Ако сте предразположени към поява на милиуми, няма доказан начин да предотвратите образуването им. Все пак има цял набор от начини, по които да ги премахнете. 

Как да премахнем милиумите?

Подобно на акнето, милиумите могат да бъдат премахнати по редица различни начини, включително с химически пилинг, локални ретиноиди и продукти за грижа за кожата, като тонери, съдържащи ескфолиращи алфа хидрокси киселини, или почистващи препарати със салицилова киселина. 

Тези локални средства помагат да се сведе до минимум появата на милиуми и помагат за отстраняването им. Все пак най-добрият начин за справяне с проблема, би бил посещението на дерматолог. Ако не подхождате внимателно към милиумите, може да нараните кожата и дори да развиете инфекция. Дерматологът може да премахне повърхността на милиумите със стерилна игла или скалпел, или с лазерно лечение. 

милиум istock

Снимка: iStock

Ако сте човек, който е склонен към милиуми, трябва да опитате рутинна грижа за кожата, като използвате комбинация от некомедогенни продукти, заедно с крем или овлажнител с ретиноид. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари