IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да премахнем гел лак от дрехите си

4 септември 2022 13 30

Мисията е възможна

Снимка: Evelyn Semenyuk, Unspalsh

Снимка: Снимка: Evelyn Semenyuk, Unspalsh

Създаването на маникюр у дома, докато гледаме любимия си сериал и отпиваме от чаша вино, е релаксиращ момент, докато не осъзнаем, че капки червен лак по някакъв начин са попаднали върху дрехите ни.

Напълно разумно е да се ядосате, защото сте изцапали любимата си тениска или панталон, но добрата новина е, че е възможно да отстраните лака от дрехите си. Така че, поемете дълбоко дъх, прочетете тези експертни съвети и се захващайте за работа. Вашите дрехи ще бъдат като нови за нула време.

Защо е толкова трудно да премахнем гел лак от дрехите?

Трайността на любимия ви лак за нокти е точно това, което го прави толкова труден за премахване от дрехите. Той е създаден да бъде твърдо, издръжливо цветно покритие, което да оцелее при излагане на много сапуни, включително тези за ръце, тяло и съдове. Именно тази упоритост прави трудно премахването на случайни петна с помощта на класически почистващи средства на сапунена основа.

лак за

Снимка: Pixabay

Времето е другият фактор. Колкото по-дълго се остави лакът да престои и да попие в тъканта, толкова по-трудно е да се премахне, така че е най-добре да атакувате петното възможно най-бързо за ефективни резултати.

Как да премахнем гел лак от дрехите си?

За щастие има няколко метода за премахване на лака за нокти от дрехите.

1. Отстранете излишния лак

Лакът, който все още не е попил в дрехата, трябва да се премахне с хартиена кърпа или салфетка. За частично изсъхнал лак, използвайте стара кредитна карта или тъп нож, за да отстраните внимателно остатъците. При по-голямо разливане, използвайте мокра кърпа и с потупващи движения премахнете лака. Внимавайте да не триете и размазвате, защото това ще влоши ситуацията.

2. Третирайте петното

Използвайте препарат за отстраняване на петна, за да премахнете остатъка от лака от дрехите. Изсипете малка капка от препарата в рамките на границата на петното. С помощта на памучен тампон или памук, потупвайте леко, за да попиете цвета. Сменете тампоните с нови, докато лакът попие, и добавете още препарат, ако е необходимо.

3. Изплакнете, след което хвърлете в пералнята

Изплакнете мястото с вода, след което изперете дрехата в пералня. За изключително упорити петна, може да опитате накисване първо в разтвор от вода и 1 супена лъжица перилен препарат. Перете по начин, указан на етикетите, използвайки най-високата позволена температура.

4. Изсушете дрехата

Никога не поставяйте зацапани дрехи в сушилнята. Вместо това ги проснете навън, за да сте сигурни, че всички петна са премахнати. Ако е необходимо, повторете процеса на отстраняване на петна и изпиране.

Какво да имаме предвид по време на процеса

Лакочистителят може да се използва като последно усилие за премахване на петна от лак от дрехите, но внимавайте за вида формула, която използвате. Уверете се, че лакочистителят е на основата на ацетон или е чист ацетон, тъй като някои продукти могат да оставят мазни остатъци върху тъканите. Също така е добра идея да се уверите, че в лакочистителя няма оцветители, тъй като те могат да оцветят дрехите.

Също така е важно да имате предвид инструкциите за пране на дрехата. За деликатни тъкани като коприна и вълна, избягвайте използването на лакочистител или друг разтворител за третиране на петна от лак. Най-сигурният начин е да се консултирате с професионално химическо чистене.

пране istock

Снимка: iStock

Ако все пак искате да опитате у дома, уверете се, че спазвате указанията на етикета. Ако там пише „химическо чистене“, това обикновено е просто препоръка, но най-добре е да го изперете на ръка у дома. „Само химическо чистене“, от друга страна, означава, че дрехата е много деликатна и е по-безопасно да я занесете на професионалист.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари