IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуаша – как да го почиствате след използване?

12 ноември 2022 10 30

Добре е инструментът да се дезинфекцира от време на време

IStockphoto

IStockphoto

Гуаша е инструмент, с който се прави чудесен древнокитайски масаж. Обикновено се използва за лице, шия и деколте, но може да послужи и за скалпа.

С различни техники, приложени с гуаша, се стимулира кръвообращението в кожата, като притокът на кръв се подобрява. Обикновено се усеща ефект веднага след това, но е важно и дали той се ползва правилно.

Въпросният инструмент най-често е направен от естествен камък, който е добре да се почиства. Също както четките за грим, той се нуждае от дезинфекция, за да не разнася микроби. Ако все още не сте го направили, все едно до кожата си допирате мръсна мокра кърпичка.

Не подценявайте редовното почистване

„Подобно на нашите четки за грим, бактериите могат да се натрупат върху инструментите за масаж гуаша и да причинят обриви и инфекции“, предупреждава сертифицираният дерматолог д-р Шийла Фарханг.

Дори и въпросният камък да изглежда чист, самата среда, в която се оставя, може да го замърси с микроорганизми, особено ако в помещението има натрупване на повече вещи и прах. Тъй като те могат да причинят инфектиране на кожата, редовното почистване е много важно.

гуаша

IStock

Ето няколко съвета, с които ще имате по-чист камък или ролер гуаша:

1. Бъдете внимателни

„Най-лесният начин да измиете вашия гуаша инструмент е на ръка“, казва Дани Шеноне, която е специалист по холистично лечение и масажи. Тя посочва, че при употребата на четки и особено препарати, той може да се развали.

„Намокрете ръцете си с топла вода и изсипете малко сапун върху тях“, казва тя. Важното е камъкът да е мокър и хубаво да се обтрие със създалата се пяна. После се изплаква с топла вода и се подсушава с мека кърпа. Тези от микрофибър са най-подходящи за целта.

Все пак не бива да прекалявате със сапуна. „Повечето от полираните камъни гуаша стават изключително хлъзгави, след като се нанесе сапунът, така че боравете с него внимателно“, казва специалистката, според която много хора могат да го счупят, изпускайки го от ръцете си.

Гуаша – как помага за по-здрав скалп и растеж на косата?

2. Накиснете го във вода

Ако имате малко повече време – или ако искате да избегнете изпускане на всяка цена, най-добре да накиснете вашия гуаша във вода.

Що се отнася до сапуна, който трябва да използвате, подберете антибактериален. Може и да използвате любимия ви почистващ продукт за лице. Все пак, често го масажирате с камъка.

гуаша,

IStock

3. Използвайте четка за по-труднодостъпните места

Докато много инструменти гуаша имат извити ръбове, някои разполагат и със зъбци като гребен. Ако вашият инструмент е точно с такива, си купете четка с мек косъм. Така ще сте сигурни, че сте премахнали всичката натрупана мръсотия дори и от по-труднодостъпните места.

Как да почистите сребърните си бижута?

Как да почистите гъбите за грим?

Как да почистите петна от чантата?

4. Бъдете внимателни с дръжките и други елементи освен камъка

Има много ролери за лице, които са с лъскави дръжки. Тяхната повърхност може лесно да се повреди от почистването. И същевременно също има способността да задържа мръсотия.

„Колкото по-порьозен е материалът, толкова по-често трябва да се почиства. Металите – като сребро и мед са най-малко порьозни, но не се използват много често за гуаша инструменти. Качествените камъни като нефрит и розов кварц са непорести, което предполага, че не се замърсяват лесно“, казва дерматологът Шейла Фарханг.

„Ако имате дървен инструмент гуаша, трябва да го намазвате с масло след всяко измиване“, казва Йим, предупреждавайки, че в крайна сметка този материал ще се напука при всяко измиване, ако не се смазва.

гуаша

IStock

5. Ежедневно измиване

Дори ако материалът, от който е направен вашият гуаша инструмент, е по-малко порьозен, задължително е да го почиствате и измивате след всяко използване.

„Колкото по-дълго инструментът седи с масла за лице и други продукти върху него, толкова по-голяма е възможността за образуване на филм върху инструмента“, казва още Кай Йим, специалист по акупунктура. В комбинация с прах от помещението, в което се държи, създава потенциално дразнене, възпаление и дори сърбеж на кожата.

6. Дезинфекция с алкохол

Ако дълго време не сте ползвали или почиствали гуаша, трябва да добавите алкохол или друг дезинфекциращ продукт. Напръскайте го или минете с памук, напоен с него, когато камъкът е напълно сух. Това е съвсем достатъчно, за да премахне всички остатъчни бактерии.

гуаша,

IStock

Бюти съвети: Как правилно да използваме ролер за лице

Бонус – как да използвате гуаша

Гуаша камъните и ролерите навлязоха у нас през последните няколко години. Но те са дълбоко вкоренени в традиционната китайска медицина. Доказано е, че подобряват кръвния поток в зоната, която се третира с инструментите.

„Има разлика между гуаша за лице и тяло и медицинската гуаша“, казва още Йим.

Ако нямате гуаша, но искате да си купите, направете избора си в зависимост от зоната, която ще третирате. След това изберете внимателно размера и материала на инструмента.

Често масажът с гуаша се комбинира с акупунктура – като терапия при болка в тялото, грип, наченки на бронхит, мигрена и други.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари