IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хребети по ноктите – как да ги лекувате и заличите

2 май 2024 08 40

Често срещан проблем, на който не обръщаме много внимание

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Малко са нещата, които ни носят толкова спокойствие и щастие, колкото добре оформените нокти. Не е необходимо да имаме ноктопластика като картина на Да Винчи или перфектната форма на бадем, но полираните нокти ни карат да се чувстваме по-завършени, отколкото когато ги виждаме напукани, белещи се и сухи.

Именно затова прекарваме доста време, за да се уверим, че ноктите ни са възможно най-здрави. На пазара има лакове за укрепване, които вършат чудеса, а поддържането на здравословна диета може да насърчи по-бързия растеж. Сега обаче няма да говорим за по-дълги или по-цветни нокти, а за по-силни и здрави. Тези две неща често могат да бъдат нарушени от проблем, който не взимаме насериозно, а именно появата на хребети.

Хребетите, наречени още бръчки по ноктите, не са краят на света, но могат да бъдат доста досадни и неприятни, особено за хората, които предпочитат гладка и равна плочка. Така че, за да разберем по-добре какво представляват хребетите, какво ги причинява и как да ги лекуваме, разчитаме на съветите от трима експерти.

Какво представляват хребетите по ноктите?

Повърхностите на ноктите обикновено са гладки, но маникюристката Соня Белахлеф обяснява, че понякога те могат да имат и неравности, които приличат на малки каньони, които създават груба текстура на цялата плочка. Те могат да се появят вертикално по протежението на нокътното легло или хоризонтално.

Какво причинява хребети по ноктите?

Има няколко причини, поради които можете да видите такива неравности по ноктите си, като някои са по-сериозни от други. Като за начало, трябва да определите дали имате вертикални или хоризонтални линии. 

Вертикалните хребети са най-често срещаните и обикновено не са повод за безпокойство. Дерматологът д-р Ким Никълс казва, че напредването на възрастта е основната причина, поради която хората изпитват подобен проблем. Друг популярен фактор е дехидратацията – вътрешна (от недостатъчното пиене на вода) и външна (прекомерно миене на ръцете). В някои случаи обаче това може да е признак на медицинско състояние, като дефицит на витамини или ревматоиден артрит, така че е добре да посетите вашия лекар, ако забележите неравности по ноктите.

хребети по

Снимка: iStock

Хоризонталните хребети са друга история. Те често са сигнал за по-сериозни здравословни проблеми, тъй като показват, че някаква основна причина временно е спряла растежа на ноктите. Най-често се установява, че диабетът, заболяванията на щитовидната жлеза и синдромът на Рейно са виновниците за хоризонталните линии.

Как да лекувате хребетите?

След като сте се консултирали с вашия личен лекар, за да изключите по-сериозна диагноза, има няколко неща, които може да направите, за да укрепите ноктите и да изравните неравностите.

- Поддържайте здравословна диета: Д-р Никълъс препоръчва диета, пълна с млечни продукти, биотин и цинк. Ако по някаква причина имате диетични ограничения, приемайте добавки, за да сте сигурни, че ноктите ви ще останат здрави и силни. Разбира се, тези добавки е добре преди това да бъдат съгласувани с лекар, за да знаете дали са полезни за вас.

хребети по

Снимка: iStock

- Укрепване на ноктите: Това е особено важно, особено ако изпитвате чупливост. Използвайте продукти, които съдържат хиалуронова киселина за постигането на повече хидратация, салицилат за насърчаване на производството на силиций и съставки, които подхранват кератина.

- Избягвайте грубия маникюр: Бъдете особено внимателни с маникюр, където има излишно пилене или шлайфане на нокътното легло. Това, което също е важно, е начинът на премахване на тези видове маникюри. Добре е винаги да разчитате на професионалисти за премахване на акрил или гел лак, за да предотвратите нараняване на естествения нокът.

Жълти нокти след акрил – какви са причините?

По-гладки и здрави нокти – пробвайте K-трик

Как да замаскирате хребетите?

Ако нямате време и искате гладки нокти, можете да ги замаскирате за известно време. Използвайте лак за запълване на вдлъбнатините и бъдете уверени, когато излизате сред хора.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари