IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жълти нокти след акрил – какви са причините?

21 ноември 2022 11 00

Ето как да се справите с този проблем

IStockphoto

IStockphoto

Акрилни нокти искат много жени, които желаят да се сдобият с по-хубав и дълготраен маникюр. Много преди гел лаковете, акрилът е стандарт за по-дълги и издръжливи плочки. Но той може да доведе до увреждане, например пожълтяване.

Ако в салона с учудване установите, че вашите естествени нокти след свалянето на акрила са жълти, то не бързайте за нов маникюр. Налага се да се справите с този проблем, като правилното лечение е от особено значение за начина, по който те ще изглеждат.

Какво представляват акрилните нокти?

Марсела Кореа, която е специалист по медицински педикюр, обяснява, че ноктите с акрил се получават чрез смесване на течен мономер и прахообразен полимер. Така се образува формовъчна паста, която може да се използва, за да имитира външния вид на истински нокът – след като се втвърди и оформи правилно.

Д-р Мишел Грийн, която е дерматолог пояснява, че при процедурата се използва химикал, наречен етилметакрилат (EMA). „То е лепило, което позволява на изкуствените нокти да се оформят и залепват към естествения нокът“, казва тя, пояснявайки, че то е безопасно за употреба. Метилметакрилатът (MMA) е друг свързващ агент, използван в продуктите за нокти.

„Доказано е, че този мономер причинява дразнене и респираторни проблеми от постоянното вдишване на вредни химикали, както и алергични реакции като контактен дерматит“, казва още д-р Грийн. По нейните думи на пазара няма продукти, съдържащи на 100 процента мономера, но няма регламент, който конкретно да го забрани като съставка в козметичните продукти.

Макар много жени да искат акрилни нокти, защото са по-издръжливи, те крият и странични ефекти. „Акрилът е много популярен днес, особено върху ноктите, поради лесната му способност да се оформя във всякаква дължина и форма. Това позволява повече гъвкавост, когато става въпрос за креативност с модата върху вашите нокти“, казва Кореа. И отбелязва, че някои хора използват акрил и върху ноктите на краката. „На ноктите на краката се използва за цялостно покриване или скриване на нокти, които обикновено са напукани или чупливи“, добавя тя.

Премахване на акрилни нокти – каква е причината за обезцветяване?

лак за

IStock

Ноктите често могат да бъдат барометър за общото здраве на човека, обяснява д-р Грийн. „Обезцветяването на естествения нокът може да означава, че има инфекция или гъбички по ноктите“, категорична е тя.

Ако нокътят продължава да е жълт, то това може да е индикация за нещо по-сериозно. Например недостиг на витамини или минерали в организма. В някои случаи ноктите, които остават жълти въпреки лечението, могат да бъдат симптом на заболявания на щитовидната жлеза, псориазис и дори диабет.

Жълти нокти след акрил – основни причини

Гъбична инфекция

Това е най-честата причина за пожълтяване, според горепосочените експерти. „Гъбичките по ноктите, известни също като онихомикоза, се причиняват от вид гъбички, наречени дерматофити“, обяснява Грийн. Според специалиста, инфекцията с гъбички по ноктите обикновено започва като бяло или жълто петно под върха на нокътя на ръцете или краката.

Ако се развие гъбична инфекция, докато акрилът е бил върху плочката, неправилното отстраняване може да влоши ситуацията, категорични са двамата експерти. „Често неправилното премахване на акрилния нокът уврежда естествените нокти отдолу“, казва д-р Грийн.

„Процесът на отстраняване изисква много пилене и използване на химикали. Ако ноктите се пилят твърде много, нокътят ще стане тънък и слаб. Освен това, средствата за премахване с лошо качество също могат да раздразнят кожата около нокътя“, продължава дерматологът. И отбелязва, че при акрилни нокти е най-добре да използвате лакочистител без ацетон. Причината е, че използването на традиционен лакочистител може да влоши пожълтяването.

Жълтото обезцветяване не е единственият симптом, когато гъбичната инфекция е в по-напреднала фаза. „Това може да причини обезцветяване на нокътя, както и удебеляване и ронене по ръба. Други симптоми на гъбички по ноктите включват изкривена форма, неприятна миризма или крехка/ ронлива текстура“, посочва Мишел Грийн.

Акрилен лак – как да го премахнем у дома?

След акрилния лак: Как да се грижите за ноктите си?

Есенен маникюр: Пет идеи за акрилни нокти

Дехидратация

Ноктите се нуждаят от хидратиране така както и кожата. „Обезцветяването им често се случва, защото те се дехидратират от всички химикали“, отбелязва Марсела Кореа пред Byrdie. Тя е на мнение, че в акрилните нокти има много химикали, които повишават риска от пожълтяване.

„Ако стар мономер се смеси с нов, дори и да е от същата марка, това може да намали целостта на продукта, тъй като химикалите продължават да реагират в опаковките с течение на времето“, казва тя.

чупливи нокти

IStock

Петна след акрилни нокти

Ноктите могат да бъдат оцветени от акрила, но и поради други причини. Това се случва при много пушачи. „Никотинът допринася за пожълтяването на нокътя, така че е най-добре да носите ръкавици, докато пушите“, обяснява д-р Грийн.

Какво е лечението след пожълтяване на плочките?

Оцветяването обикновено изчезва от само себе си и няма конкретно лечение. Но има няколко неща, които да направите, за да намалите пожълтяването. В случай, че се установи гъбична инфекция, консултацията с дерматолог е най-правилната постъпка.

крака, киснене,

IStock

Накисване на ноктите

Въпросната процедура може да намали оцветяването след акрил. „Накиснете ноктите си в разреден водороден пероксид. Разтворът трябва да има съотношение 1:3 (една част кислородна вода и три части вода), казва д-р Грийн.

Следващата стъпка е качествено овлажняване. „То е от ключово значение, когато става дума за израстване на здрави и красиви нокти“, обяснява Кореа. И дава рецепта за домашна паста, която може да си приготвите от екстра върджин зехтин и малко ситно нарязан чесън. Може да мажете ноктите си един път седмично. Да, мирише, но е доста ефикасна! Чесънът съдържа селен, който насърчава растежа и здравината на ноктите, а витамин Е в маслото насърчава влагата, уточнява експертът.

Перорално или локално противогъбично лекарство

Ако пожълтяването на нокътя е вследствие на гъбична инфекция, която може да получите и в салона за красота, трябва да се консултирате с дерматолог. „Всеки признак на гъбична инфекция по ноктите трябва да се лекува с противогъбични средства, независимо дали локални или перорални. Силно се препоръчва да посетите дерматолог, за да се определи точният тип гъбички…“, споделя още педикюристът.

маникюр, основа,

IStock

Маникюр с гел лак – как да възстановите ноктите си?

Гел лак – как да се грижите за ноктите след него?

Стъпка по стъпка: гел лак в домашни условия

Кратка почивка от акрил

Ако забележите обезцветяване, то не бързайте да слагате нов акрил, нито гел лак. „Първо отстранете акрилните нокти и не нанасяйте лак (особено гел) поне две до три седмици“, казва Марсела Кореа. И препоръчва през това време да се въздържате от прекомерното мокрене на ноктите. „Дръжте засегнатите нокти покрити, когато взимате душ или ги мокрите като цяло. Предлагам да използвате хипоалергенни ръкавици, докато нокътят расте“, посочва още тя.

Ако сте с акрил в продължение на три месеца, трябва да си вземете почивка поне два, дори и три, особено ако имате жълти нокти. Така ще помогнете на естествените да заздравеят.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари