IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маникюр с гел лак – как да възстановите ноктите си?

5 януари 2021 10 30

Време е да им дадете почивка

IStockphoto

Серията от празници в края на декември бяха чудесен повод за дамите да си купят нови тоалети, да променят цвета на косата и прическата, както и да се сдобият с чисто нов маникюр. Разчитайки на услугите на своя любим козметичен салон, скоро ще трябва да отидат за сваляне на гел лака или акрила. Ако са с тях няколко поредни месеца, сега е идеалното време за малко почивка и подхранване на ноктите.

„Последствията от гел лака са налице също като лоша прическа или погрешния цвят“, обяснява маникюристът Мишел Саундърс. По думите ѝ, добрата новина е, че все пак ноктите растат бързо и се възстановяват, независимо с какво и колко дълго са третирани.

Кои са най-често срещаните проблеми по ноктите заради маникюр с гел лак и как да се справите с тях:

1. Бели петна или неравномерна повърхност

Увреждането на нокътните плочки обикновено се получава при процеса на отстраняване на гела, с който се правят най-често маникюрите. Микротравми се появяват и заради използването на неправилни инструменти или некачествена козметика.

Как да постъпите: Първо е хубаво да отнемете част от гела с пила, след което да оставите ноктите да постоят с памук, напоен с ацетон, обвити във фолио. След около 10 минути, а понякога и повече (зависи от гела), те трябва да се почистват по-лесно. Избягвайте да избутвате и стържете с метални инструменти, с които лесно може да нараните повърхността и да причините образуване на бели петна.

За да се скрият белите петна, ще трябва да изчакате от 3 до 6 месеца. В това време не бива да си поставяте гел отново, а да си дадете почивка. Дамите с по-слаби и чупливи нокти е добре да ползват подхранващ продукт с натурални съставки, който да ги укрепи за това време.

чупливи нокти,

IStock

2. Чупливи нокти

Много жени се оплакват, че ноктите им се чупят много по-лесно след маникюр с гел лак. Причината е, че той ги прави по-здрави, но след премахването му плочките са много по-уязвими. Те могат да се счупят при най-лекия допир с по-твърд предмет. Ето защо е хубаво дължината им да се намали и да се мажат с някои подхранващи масла.

чупливи нокти

IStock

3. Белещи се нокти

Това е друг често срещан проблем след премахването на гел лака. Също както при косата, така и при ноктите, когато количеството на протеин намалее, те стават по-чупливи, повърхността им е неравна и сякаш се бели. За това може да допринесе и по-грубото „сваляне“ на гела или акрила.

Друг фактор, водещ до това състояние на ноктите, е липсата на влага по ноктите и в кожата около тях. Затова е много важно да се ползват подхранващи и овлажняващи кожичките масла, както и крем за ръце, като носите памучни ръкавици през нощта, които да подобрят хидратацията.

Как да възстановите ноктите след маникюра с гел или акрил?

заздравител за

IStock

Хидратирайте кутикулите

Хидратираната кожа около ноктите е предпоставка за здравето на вашите нокти. След като премахнете гела, не ходете веднага на маникюр, а поне седмица хидратирайте добре плочките и кутикулите.

Ползвайте козметика с кератин, протеини и естествени масла

Както стана ясно, овлажняването след процедурата е изключително важно. Ето защо си купете продукти, богати на естествени и овлажняващи съставки като кокосово масло, зехтин, алое и други. От друга страна кератинът и протеинът ще спомогнат за укрепването на ноктите.

маникюр, лакиране

Pixabay

Не подценявайте ексфолирането

Много жени си дават почивка от маникюра с гел, но пропускат да ексфолират нокътните плочки преди да нанесат подхранващи масла. А това е основно за елиминирането на „загрубяването“. Така например някои козметични продукти с гликолова киселина, които се нанасят отгоре, са изключително полезни.

Нанасяйте основа за лак

Дори и да не ходите на маникюр, след като ексфолирате и почистите ноктите си, може да ги лакирате с основа. Един или два слоя безцветен лак ще ги защитят и предпазят от навлизане на замърсявания в пукнатините, образувани заради премахването на гела.

маникюр, червени

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Теодора ( преди 3 години )
Като маникюристка скоро по голяма глупост не бях чела
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар