IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сухо четкане на кожата – защо е полезно и как да го правите?

17 октомври 2023 08 40

Звучи странно и болезнено, но всъщност е приятно

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тенденциите за уелнес и красота могат напълно да превземат ежедневието ни и след това също толкова бързо да прекратят съществуването си. Този цикъл обаче улеснява отсяването на това, което всъщност си заслужава и кое трябва да пропуснем. Една тенденция за красота, която не е изгубила популярността си през годините, е сухото четкане на кожата

Дори да не чувате някой да говори за сухо четкане, той най-вероятно го прави у дома. Това често е ритуал за красота или здравна практика за всеки, който би искал да отдели малко време за себе си и кожата. Но какво точно представлява процесът? Как да го правите и защо толкова много хора се кълнат в него? Ние имаме отговорите на тези въпроси.

Какво е сухо четкане на кожата?

сухо четкане

Снимка: iStock

Сухото четкане е аюрведична практика, която се практикува от векове както за красота, така и за уелнес цели. При нея четкате цялото си тяло с четка от естествени влакна. Твърди се, че по този начин стимулирате порите и насърчавате лимфния поток, за да помогнете за естествения процес на детоксикация на тялото, като в същото време ексфолирате и кожата

Ползи от сухото четкане

- Ексфолира кожата-

Експертите казват, че сухото четкане е тяхната любима форма на ексфолиране, защото ползите от него са няколко. То ще направи кожата ви мека, еластична и стегната. Някои хора дори се кълнат в него като начин за ексфолиация преди бръснене, за да предотвратят появата на пъпки и подкожни косъмчета. 

- Грижа за себе си-

По време на най-натоварените дни може да се обърнете към сухото четкане, за да ви помогне да се отпуснете, да отделите секунда за дишане и да се погрижите за себе си.

- Увеличава циркулацията-

Сухото четкане може да действа като форма на лимфен дренажен масаж, който работи с кръвоносната система, за да накара кръвта да се движи из цялото тяло. Проучванията показват, че подобрената циркулация може да бъде изключително полезна за вашата кожа.

- Подпомага естествения процес на детоксикация-

Лимфната система се състои от лимфни съдове, канали, възли и други тъкани, които са разположени под кожата. Помислете за нейната функция като за изхвърляне на боклуци от тялото ви независимо дали са токсини, бактерии или излишна течност. Лимфата е колекция от допълнителна течност, която се движи през артериите и тъканите, за да ги изчисти, след което ги дренира през лимфната система. Тъй като няма „помпа“, която да изтласква лимфата през тялото, тя разчита на мускулното ни действие да свърши задачата. Смята се, че сухото четкане е полезно, защото придвижва лимфата към лимфните възли, за да елиминира излишните токсини и бактерии.

Гримиране при суха кожа – със седем лесни стъпки

Чаша вино за по-хубава кожа: Дами, наздраве!

Колко често трябва да го правите?

сухо четкане

Снимка: iStock

Според експерти, трябва да практикувате сухо четкане всеки ден. Но за повечето хора с натоварено ежедневие, задачата може да се окаже непосилна. Затова ви съветваме да се опитате да добавите метода към рутината си 2-3 пъти седмично и да видите как това се отразява на кожата ви. 

Кой трябва да избягва сухото четкане?

Ако имате много чувствителна кожа, кожно заболяване като екзема или псориазис, или възпалена кожа поради слънчево изгаряне или алергия, сухото четкане може да е дразнещо и трябва да се избягва. Ако имате отворена рана, също е добре да избягвате метода. Също така говорете с вашия лекар преди сухо четкане за лимфен дренаж, ако имате сърдечно заболяване или проблеми с лимфната система.

Грижа за кожата – 7 алтернативи на ретинол

Как да изберете правилната четка?

Трябва да изберете четка, която може да ви се наложи да използвате няколко пъти седмично, така че понякога има смисъл да инвестирате повече пари в уелнес продуктите. Търсете нещо, което ще стимулира кожата, но няма да е прекалено грубо. Косъмчета от глиган е чудесен избор, защото е точното количество твърдост без да е твърде абразивна или твърда за кожата. 

сухо четкане

Снимка: iStock

Може да изберете четка със или без дръжка. Достигането до гърба или други труднодостъпни места вероятно ще бъде по-лесно с дръжка, но всичко зависи от личните ви предпочитания. 

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари