IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от манго – естественото оръжие срещу стареенето

13 юни 2023 18 00

Малко известна, но мощна съставка в козметиката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако се борите със суха кожа, има голяма вероятност поне едно масло да присъства в рутинната ви грижа. Продуктите, като масло от шеа или какаово масло, са известни със своите интензивни овлажняващи свойства. И въпреки че може да намерите изобилие от формули, които ги съдържат, те също вършат чудеса, когато се използват самостоятелно, което прави маслата едни от задължителните съставки.

Има обаче друго масло, което съществува също толкова дълго, но едва сега му идва времето да блесне – маслото от манго. И ако и вие сте любители на козметичните съставки, настанете се удобно, защото списъкът с ползите от маслото от манго е доста дълъг. Както се оказва, то е пълно с антиоксиданти, витамини и минерали, които далеч надхвърлят овлажняващите и бариерните способности на други по-известни масла, като постепенно се превръща в потенциално чудо против стареене.

Какво е масло от манго?

Маслото от манго е вид мазнина, която идва от семената на плода. Тя обикновено се извлича от тях чрез студено пресоване и се превръща в кремообразно масло. Може да бъде рафинирано или нерафинирано, като вторият вид преминава през цикъл на пресоване и избягва топлина или добавени химикали. Маслото от манго е твърдо при стайна температура и често се използва в козметиката поради високата си окислителна стабилност, което означава, че остава стабилно, когато влезе в контакт с въздуха.

масло от

Снимка: iStock

Освен че е естествен антиоксидант, експертите посочват, че това, което прави манговото масло популярна съставка в грижата за кожата и косата, са интензивните му овлажняващи и противовъзпалителни свойства. То има лека текстура, което го прави лесно за използване като овлажнител за лице или тяло. Има антиоксидантни свойства и високи нива на наситени мастни киселини, така че може да бъде чудесно като естествено решение за суха кожа.

Ползи от маслото от манго

Въпреки че действителните научни изследвания върху маслото от манго са минимални и се фокусират главно върху способността му да предпазва кожата и да подобрява заздравяването, експертите посочват, че то има много потенциални ползи, които се свеждат до различните съединения в състава му. Добрата новина е, че освен ако сте алергични или чувствителни към манго, ползите от маслото са за всички.

- Супер хидратант -

Благодарение на текстурата си, маслото от манго е мощен емолиент за суха кожа, образувайки естествена оклузивна защитна бариера, която може да помогне за засилване на собствената бариерна функция на кожата.

- Помага в борбата с фините линии, бръчките и уврежданията от слънцето -

Наситено е с антиоксиданти, витамини и минерали, които му придават доста мощни свойства против стареене. Високият процент токофероли (витамин Е) може да помогне в борбата със стресовите фактори на околната среда като UV лъчи, замърсяване и дори видима светлина. Витамин А може да помогне за намаляване на увреждането на косата, свързано със слънцето, а фитостеролите помагат за поддържането на здрава кожна бариера.

- Защитава кожата -

Маслото от манго съдържа тритерпени, растителни съединения, които имат противовъзпалителни, антивирусни и антимикробни свойства, предпазващи кожата и помагащи в борбата със сухотата и раздразнението.

- Възстановява косата и намалява накъсването -

Благодарение на високата концентрация на мастни киселини в него, маслото от манго може да се използва като нощна маска за коса, за да увеличи естествения блясък и да помогне за намаляване на накъсването. Също така може да бъде от полза за здравето на скалпа със своите противогъбични и антимикробни свойства. Тъй като е силно омекотяващо, може да овлажни външната кутикула на косъма и да помогне за предотвратяване на увреждането.

- Подпомага здравето на колагена -

Маслото от манго е богато на хранителни вещества, защото съдържа голямо количество витамин С, което може да помогне за подобряване на производството на колаген. Това е основният структурен протеин в кожата и съединителните тъкани.

Масло за тяло – решението за суха кожа

Странични ефекти от употребата

Колкото и идилично да звучи дотук, ползите от манговото масло за кожата може да не са толкова полезни за всички. Особено податливи на негативните ефекти са тези, които са алергични или чувствителни към манго, така че следете за обриви, зачервяване, сърбеж и други често срещани алергични симптоми, когато използвате за първи път съставката. Ако не сте сигурни за алергии, направете тест, като нанесете малко количество масло върху тялото си. Ако след три дни няма признаци на реакция, вероятно е безопасно да го използвате.

Въпреки че маслото от манго има комедогенен рейтинг от 2, което го прави безопасно при употреба за повечето типове кожа, експертите предупреждават хората с тежко акне да се пазят и да изберат нещо по-малко оклузивно.

масло от

Снимка: iStock

Хората с всякакъв вид гъбична инфекция или подобно състояние трябва да избягват употребата на маслен овлажнител като масло от манго. Организмите, причиняващи всяко подобно заболяване, се хранят с мастните клетки, които ще бъдат увеличени от маслото от манго. Вместо това направете консултация с дерматолог, който ще препоръча подходящо лечение на инфекцията, след което може да използвате манговото масло като овлажнител.

Бюти съвети: Опитайте орехово масло за кожата

Кокосово масло – за красиви и здрави коса и кожа

Как да използвате маслото от манго?

Маслото от манго може да се маже почти навсякъде по тялото, включително лицето. Започнете с количество в размер на стотинка и го разтрийте между дланите си, за да го затоплите и разтопите. След това масажирайте кожата си, където то бързо ще се абсорбира. Както при всеки овлажнител за кожа, е безопасно да използвате маслото от манго два пъти на ден. Ако имате мазна кожа, помислете дали да го нанасяте по-рядко.

масло от

Снимка: iStock

Маслото от манго е страхотно за комбиниране с други съставки за идеалния коктейл за здраве на кожата. Високата концентрация на мастни киселини и антиоксиданти са от основно значение както за чувствителна кожа, така и за процедурите против стареене.

Маслото от манго също е доста полезно за косата. В допълнение към поддържаща маска без измиване, може да го използвате като лечение преди шампоан или дори да добавите малко към него или балсама си.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари