IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети – как да заздравите чупливите нокти

28 септември 2023 15 00

Най-важната стъпка е да си вземете почивка от маникюра

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато имате слаби и чупливи нокти, може да изглежда като постоянна и невъзможна битка да ги предпазите цели. Въпреки че честите маникюри у дома или в салона може да изглеждат като решение за поддържане на красив външен вид, това всъщност може да нанесе повече вреда, отколкото полза, особено когато ноктите ви са забележително по-слаби.

Дерматолозите казват, че това, което използвате за лакиране на ноктите, също може да допринесе за тяхното отслабване. Гел лакът и акрилните нокти могат да навредят, както и използването на лакочистител на основата на ацетон.

Това може да е последното нещо, което искате да чуете, ако редовно посещавате салона за маникюр, но добрата новина е, че ако сте забелязали отслабване на ноктите, има неща, които може да направите, за да ги укрепите и да предотвратите по-нататъшно увреждане.

Какво предизвиква отслабване на здравината на ноктите?

Има няколко практики, които могат да отслабят или повредят ноктите ви. В това число влизат прекомерното миене на ръце или прекомерната употреба на дезинфектанти на алкохолна основа, защото те изсушават ноктите и ги правят по-слаби.

Честото правене на маникюр и непрекъснатото използване на гел лак или акрил също не помага за здравето на ноктите. Дерматологът д-р Хадли Кинг казва, че акрилните и гел лаковете могат да намалят изпарението на вода от нокътя, което води до прекомерна хидратация на нокътя и прави нокътното легло по-склонно да се отдели от нокътната плочка. В такъв случай, ако освежавате маникюра си с акрил или гел на всеки няколко седмици, може би е добре да си направите кратка почивка от време на време.

чупливи нокти,

Снимка: iStock

Може също да забележите, че ноктите ви са по-слаби през зимата. Това е така, защото ръцете ви са изложени на екстремно студено време и ниски температури, които също имат отрицателен ефект върху ноктите.

Признаци за отслабване на ноктите

Признаците за отслабени или повредени нокти могат да варират, като е добре да обърнете специално внимание на следните:

► Обезцветяване (бели или тъмни петна/ивици)

► Промени в дебелината на ноктите (твърде дебели или тънки)

► Промени във формата на нокътя (извиване)

► Белене или цепене на ноктите

Здравите нокти трябва да са гладки и без вдлъбнатини, както и без хоризонтални ръбове. Едно нещо, което също трябва да имате предвид, е че е напълно нормално да имате вертикални ръбове по ноктите, които зачестяват с напредване на възрастта.

Жълти нокти след акрил – какви са причините?

Бюти съвети: Как да заздравим ноктите след гел лак

Акрилни нокти – какво да знаете преди процедурата?

Как да подсилите ноктите си?

Хубавата новина е, че има няколко неща, които можете да направите, за да заздравите ноктите си. Един от най-лесните начини е да ограничите времето, през което ноктите се накисват във вода. Така че винаги, когато можете, слагайте ръкавици по време на миене на чинии, баня или почистване на прах.

► Дръжте ноктите си подрязани – дръжте ноктите си къси и оформени, за да намалите вероятността от остри ръбове или напуквания, които могат да причинят счупване. Пилете редовно ноктите си с мека пила, за да предотвратите онези назъбени ръбове, които могат да се закачат някъде и да предизвикат счупване.

► Овлажняване – когато се грижите за ноктите си, е много важно да помислите за влагата. Честото използване на лосиони за ръце и овлажнители е чудесен начин да предпазите ноктите си от изсъхване. Когато използвате лосион за ръце, уверете се, че го втривате както в ноктите, така и в кожичките. Маслото за кожички също е чудесен начин да поддържате ноктите си здрави и да ги предпазите от изсъхване.

нокти, кожички

Снимка: iStock

► Използвайте нетоксичен лак – когато лакирате ноктите си, важно е да търсите нетоксични лакове, които са направени със съставки като формалдехид, дибутил фталат и толуен. Някои лакове ще включват „без 3“ в етикетите си, което означава, че нямат тези три съставки, а други ще пишат „без 5“ или „без 7“, което също означава, че нямат формалдехидна смола, камфор и ксилен. Също така е добре да избягвате гел лак и не забравяйте да нанасяте база и топ лак всеки път преди основния лак, за да помогнете за укрепване на ноктите и да предотвратите счупването.

► Вземете си почивка от маникюра – дерматолозите също така препоръчват да си вземете почивка от лакирането от време на време. Освен това не гризете ноктите и не чоплете кожичките си, тъй като това може да доведе до увреждане на нокътното легло. Когато избирате лакочистител, потърсете продукт без ацетон, тъй като той може да изсуши ноктите. Ако харесвате акрилни нокти, знайте, че те са много твърди за естествените ви нокти и не им позволяват да дишат. Премахването на акрил също може да бъде трудно, така че бъдете търпеливи и нежни към себе си.

маникюр, нокти,

Снимка: Pixabay

► Променете диетата си – уверете се, че режимът ви на хранене е пълен с хранителни вещества и витамини, които помагат за растежа на ноктите, включително калций, протеини, витамин С, биотин и витамин Е. Не е задължително да приемате добавки за нокти, за да постигнете здравина, тъй като може да включите в диетата си храни като ядки, зеленчуци и яйца, които са богати на изброените витамини. Ако все пак желаете да пиете добавки, изберете такива, които комбинират в себе си еластин, колаген и кератин.

За още тенденции и новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари