IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословна диета – 8 храни за здрави кожа, коса и нокти

25 април 2023 08 30

Какво трябва да приемате, за да изглеждате чудесно

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато помислим за подобряване на здравето на нашата коса, кожа и нокти, първата ни мисъл може да е насочена към пазаруването на нови козметични продукти. Всеки един етикет на щанда ни обещава да заздрави ноктите ни, да удължи косата и да поддържа кожата ни свежа и безупречна. Въпреки това, по-доброто решение е да отидете до супермаркета. Това, което поставяте в тялото си, може да е също толкова важно, колкото това, което поставяте върху него.

Вашата кожа, коса и нокти са огледално отражение на това, което влагате в организма си. Звучи лесно и елементарно, но много от нас пропускат важни хранителни продукти в името на отслабването и желаната фигура. Така някои изключват от храненето си въглехидратите, други тотално се отказват от плодовете заради наличието на захар в тях, а трети пък не поглеждат към млечните продукти заради риска от подуване.

Истината е обаче, че здравословната диета се крепи върху балансираното хранене, в което са включени всички хранителни групи. Въпросът за отслабването не се решава с драстична диета или ограничаване, а в размера на порциите и калорийния дефицит. С две думи казано – трябва да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, за да бъдете в добра форма. Никъде обаче не се казва, че трябва напълно да изключвате някои видове храни, а просто да намалите приема им.

Как храната влияе на косата, кожата и ноктите?

Вероятно сте чували за научна подкрепа на идеята, че определени храни могат да поддържат здравето на сърцето. Но какво да кажем за косата, кожата и ноктите? Изследването все още продължава, като понякога предоставя смесени резултати.

Коса

Проучване от 2020 година предполага, че средиземноморската диета, богата на сурови зеленчуци и пресни билки, както и диети с високо съдържание на протеин и соя, могат да бъдат полезна допълнителна терапия за борба с алопецията. Изследване от 2016 година показва, че жените, които следват диети с нисък гликемичен индекс и богати на сложни въглехидрати, витамини А, В и С и минерали като цинк и магнезий, може да имат по-малко загуба на коса по време на менопаузата.

витамини, добавки,

Снимка: iStock

Преглед от 2019 година показва, че недостигът на микроелементи като диети без биотин, витамини А и С и цинк може да повлияе на здравето на косата. Също така се смята, че ограничаването на приема на богата на живак риба тон може да помогне в борбата с косопада.

Кожа и нокти

Проучване от 2022 година предполага, че преминаването на растителна диета може да е от полза за здравето и функцията на кожната бариера. Все пак учените казват, че се изискват още изследвания, за да се докаже дали диетата наистина може да предотврати признаци на стареене.

добавки, хапчета,

Снимка: iStock

Ноктите са богати на кератин и храненето може да повлияе на здравето им. Учените смятат, че почти всеки хранителен дефицит, като калций или желязо, може да повлияе на растежа на ноктите. Също така липсата на микроелементи като биотин, витамини А и С и цинк може да окаже сериозно влияние върху здравето на ноктите и кожата.

Какви храни да приемате и защо?

Въпреки че изследванията все още се развиват, особено за ноктите и кожата, храненето може да бъде евтин и нискорисков начин за опит за подобряване на растежа на косата, кожата и ноктите.

1. Мазни риби

Морските дарове, богати на омега-3 мастни киселини, могат да бъдат от полза за косата и кожата. Те също така могат да помогнат за намаляване на възпалението и зачервяването на тялото и кожата. Освен това са богат източник на протеини, мощния антиоксидант витамин Е и биотин – хранително вещество, което подпомага производството на кератин. Рибите, които е добре да приемате, са сьомга, херинга и скумрия.

2. Сладки картофи

сладки картофи,

Снимка: iStock

Сладките картофи са богати на каротеноида бета-каротин, който е предшественик на витамин А. Така той насърчава производството на кератин и е от съществено значение за здравето на кожата и ноктите. Антоцианините в лилавите сладки картофи имат антиоксидантни свойства, които могат да потиснат възпалението на кожата. Те също така помагат за защита срещу свободните радикали, които могат да предизвикат преждевременно стареене.

3. Ядки и семена

Някои семена, особено слънчогледовите семки, са добри източници на биотин, протеин и витамин Е. От своя страна, ядките като бадеми и орехи също могат да се похвалят с антиоксидантния витамин Е, който помага в борбата с оксидативното увреждане. Той има и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за абсорбирането на енергия от UV светлината и да предпазят от увреждане на кожата и видими признаци на стареене като фини линии и слънчеви петна.

4. Авокадо

Авокадото е богато на здравословни мазнини и хранителни вещества, които насърчават здравето на кожата и ноктите. В него се съдържат витамините С, А и Е. Изследвания показват, че яденето на плодове и зеленчуци е свързано със здравето на кожата и отбелязват, че приемът на витамин С обикновено се свързва с подобрено производство на колаген, което намалява появата на бръчки.

5. Яйца

варени яйца

Снимка: iStock

Протеинът е съществена част от здравословната диета за коса. Космите ни са изградени от протеин, наречен кератин, така че недостигът на протеин може да направи косата изключително чуплива. Едно яйце може да се похвали с около седем грама протеин, така че е чудесно допълнение към закуската или салатата ви.

6. Тъмнолистни зеленчуци

Зареждането с листни зеленчуци осигурява на тялото много хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за кожата, косата и ноктите. Тук се включват спанак, зеле, бок чой, кейл и манголд.

7. Стриди

Стридите са отличен източник на цинк, който е необходим за растежа на косата и възстановяването на тъканите.

8. Храни, богати на вода

сладко от

Снимка: iStock

Пиенето на вода не е единственият начин да увеличите хидратацията си. Някои храни имат високо съдържание на вода, включително краставици, диня, целина, ябълки, праскови, домати, маруля, пъпеш и ягоди.

Здравословно хранене – плодовете, които да включите в режима си

Ядки: 3 странични ефекта от прекомерната им консумация

Алое вера: 6 причини да пиете сок от него

Какво да избягвате и защо?

1. Алкохол

Ако искате да вдигате тост всяка вечер, ви предлагаме да е с нещо безалкохолно. Алкохолът дехидратира кожата и ангажира организма с филтрирането му, като по този начин пречи на телата ни да извършват нормалната си ежедневна поддръжка, което включва осигуряване на здравето на кожата и ноктите. Според изследвания, пиенето на алкохол се свързва с признаци на стареене като подпухналост под очите, загуба на обем в средната част на лицето, повишена видимост на кръвоносните съдове и фини линии.

2. Преработени храни

отслабване, вредна

Снимка: iStock

Избягването на ултрапреработени храни може да намали риска от кожни проблеми. В този списък се включват сладки, мазни или солени пакетирани закуски, бонбони, бисквити и торти, пакетиран хляб, маргарин, зърнени храни, инстантни супи и юфка, обработено месо и сирене. Някои проучвания свързват методите за обработка като пържене с бързото стареене на кожата.

3. Подсладени напитки

Учените предполагат, че приемът на твърде много захар може да ускори стареенето на кожата. Диетите с нисък гликемичен индекс могат да помогнат за предотвратяване на косопада по време на менопаузата. Ограничете консумацията на газирани напитки, сок, подсладен студен чай, чай или кафе с голямо количество захар.

За още съвети за грижа за косата и тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари