Плодовете често се смятат за здравословна междинна закуска. И има защо. Толкова много сортове предлагат набор от изцяло натурални витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, така че можете напълно да се възползвате от хранителното им съдържание и тяхната сладост.
С настъпването на пролетта започваме да виждаме все по-пресни и сочни плодове в магазините и по пазарите, които ни изкушават със своя аромат и цвят. Сега е времето да промените изцяло начина си на хранене, да се отървете от пакетираните и тежки храни, които хапвахте през зимата, да изчистите организма и да го подготвите за лятото.
Любителите на плодовете сигурно се чудят кои точно са най-здравословни за ядене. Хубавата новина за тях е, че ние имаме няколко предложения, съставляващи всички цветове на дъгата. Тях може да ги ядете както самостоятелно, така и в допълнение на салати, здравословни закуски или междинни хранения.
Здравословно хранене – плодовете, които да включите в режима си
1. Авокадо
Авокадото продължава да набира популярност и се препоръчва като добавка към абсолютно всичко – от смутита до салати. Диетолозите го обичат заради ползите му за сърцето, тъй като е богато на калий и може да помогне за намаляване на ефектите от натрия.
Снимка: Pixabay
Авокадото, разбира се, може да се намазва, нарязва или натрошава върху препечен хляб, но също така е чудесна добавка към кремообразни смутита, дресинги за салати и други. Освен че е вкусно, то е пълно със здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Изследванията показват, че плодът може да помогне за поддържането на здраво сърце и работеща имунна система.
2. Боровинки
Снимка: Pixabay
Боровинките са чудесен вариант за лека и засищаща междинна закуска. Една порция от 200 грама осигурява четири грама полезни фибри, заедно с основни хранителни вещества като витамин С, витамин К и манган, както и антоцианини – вид фитонутриент. Според изследванията, 200 грама боровинки на ден може да подобри ендотелната функция. Това помага на кръвоносните съдове да работят гладко и следователно е важно за цялостното здраве на сърцето.
3. Ябълки
Снимка: iStock
Една ябълка на ден държи лекарят далеч от мен! Вкусните червени и зелени плодове са с високо съдържание на фибри и полезни полифеноли, за които изследванията показват, че могат да помогнат за понижаване на холестерола и да поддържат здраво сърце. Те също така дават тласък на мозъка, като подобряват концентрацията и паметта. Ябълковото пюре съдържа всички полезни хранителни вещества на ябълката, плюс такива, които поддържат мозъка, включително омега-3 и холин.
4. Малини
Снимка: Pixabay
Невропатологът д-р Бреана Гуан нарича малините най-добрия плод за здравето на кожата и хормоните. Пълни с витамин С, те могат да помогнат за поддържане на производството на колаген и да предпазят кожата от стареене, като потушават свободните радикали и спират оксидативния стрес и увреждане. Елаговата киселина е основният полифенол в малините, който помага за намаляване на отрицателното въздействие на токсичните естрогени, които се свързват с ракови заболявания при жените.
5. Банани
Снимка: iStock
Ако сте активен човек, трениращ няколко пъти на седмица, Гуан ви препоръчва банани. Те са с висок гликемичен индекс и са лесни за употреба през целия ден. Бананите са и с високо съдържание на въглехидрати, които осигуряват бърз източник на енергия. Те също така са богати на калий, помагащ за здравето на сърцето и алкалните нива в организма.
6. Лимони
Въпреки киселия вкус, който може да откаже много хора, лимоните трябва да са вашият най-добър приятел. Те са отличен избор за укрепване на здравето и имунитета. Може да започнете деня си с богат на витамин С лимонов сок, който няма да повлияе на кръвната ви захар. Известен още като пречистващия плод, лимонът намалява възпалението и доставя много ползи, включително стимулиране на храносмилането.
Снимка: Pixabay
Смесете лимонов сок с топла вода и джинджифил, за да си помогнете за предпазване от сезонни заболявания и настинки. Лимоните също са отлична гарнитура и добавка към рецепти с морски дарове, салати, паста и други. Използвайте кората и сока им за максимална полза.
Диня: 6 ползи от консумацията на плода
7 плода, които да включите в диетата си за отслабване
5 порции на ден от плодове и зеленчуци – за отслабване през пролетта
7. Диня
Снимка: iStock
Сладки и хидратиращи, дините са електролитна напитка от природата. И има толкова много начини да се насладите на плода – нарязан на парченца, блендиран за смути, добавка към салата или пък направен на освежаващ сок. Съставът от витамини е впечатляващ, започвайки с каротеноиди и ликопен, които са отлични за очно, сърдечно и мъжко здраве, както и за превенция на рака.
8. Фурми
Снимка: iStock
Има причина фурмите да бъдат считани за следващата суперхрана. Зреещи на финикови палми, те са местен плод за Близкия изток, но сега са по-често срещани в Северна и Централна Америка. И да, те също са типична част от средиземноморската диета. С високо съдържание на фибри, само няколко фурми, обикновено сервирани сушени, могат да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго време, което ги прави страхотно решение за междинна закуска. Те също така съдържат и калий, калций, магнезий, селен и други минерали.
9. Ягоди
Снимка: iStock
Ягодите са отличен източник на витамин С, като осигуряват и много други витамини и минерали, помагайки за регулиране на кръвната захар. Те са с високо съдържание на вода и ниско съдържание на въглехидрати. Осигуряват голяма ситост с много малко калории. Ягодите могат лесно да се хапват самостоятелно или пък да бъдат добавени към салати, смутита или дори направени на пюре. Също така може да ги складирате дълго време в камерата и да им се насладите по всяко време от годината.
10. Череши
Снимка: iStock
Черешите са един от най-здравословните плодове. Те са пълни с антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Добър източник са на фибри, калий и витамин С. Черешите също така могат да помогнат при възпаление, тъй като се считат за противовъзпалителна храна.
11. Ананас
Този тропически плод невинаги е най-лесният за нарязване, но зрелият ананас е толкова вкусен, че бихме преминали през всякакви трудности, за да се сдобием с едно парче. С високо съдържание на витамин С и манган, ананасите могат да се похвалят и с витамин В6, мед, тиамин, фолиева киселина и калий, като са с ниско съдържание на мазнини.
Снимка: iStock
Въпреки че съдържат естествени захари, резенчетата ананас са чудесен вариант за любители на сладкото, предоставяйки по-малко калории от пакетираните десерти. Плодът също така може да се готви и сервира заедно с протеини като пиле на скара или пък да бъде добавен към пица.
12. Къпини
Снимка: iStock
Подобно на своите сини и червени двойници, къпините са още едно супер здравословно зрънце, което трябва да ядете редовно. Те се отличават с високи нива на антоцианини, антиоксидант, плюс голямо количество витамин С, витамин К, манган и фибри. Лесни са за ядене и могат да бъдат включени в толкова много рецепти. Салата от къпини или къпинов дресинг към пържола може да бъде бърза основна храна през седмицата и да добави малко забавен цвят към вашата рутинна вечеря.