IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диня: 6 ползи от консумацията на плода

9 юли 2021 08 30

Той е любим на мнозина през лятото

IStockphoto

Лятото предлага разнообразие от плодове, които мнозина от нас похапват с удоволствие. Но ако попитате няколко човека кой е любимият им, със сигурност по-голямата част от тях ще отговорят, че това е динята. И има защо – сладка и разхлаждаща, тя се консумира с удоволствие в горещините.

Динята е най-добрият източник на вода сред плодовете – цели 92% от съдържанието. А според информация на Healthline, тя е пълна с полезни витамини като количеството на А и С е най-голямо. Освен това в нея има минерали като магнезий, калий и други важни хранителни вещества, например фибрите, които насърчават отслабването. Но не си мислете, че трябва да я консумираме само заради това нейно предимство.

Ето шест положителни промени, които се случват в тялото ви, когато ядете диня:

1. Качествено хидратиране

През лятото тялото отделя най-голямо количество вода чрез потта. А в топлото време човек може да загуби доста течности. За да си ги набави отново и да поддържа нормално ниво на хидратация, е добре да яде диня, защото, както стана ясно, по-голямата част от нея е вода.

Добре хидратираният организъм не изпитва неразположения като умора, главоболие, раздразнение и може да се детоксикира по-лесно. От друга страна, колкото повече вода достига до клетките, толкова по-хубава и здрава е кожата.

диня на

IStock

2. По-сияйна кожа

И като стана дума за кожа, ето и друго предимство от консумацията на диня – за нейната правилна грижа в горещините, когато може да изгори или да стане по-суха.

Съдържаща витамин С, динята спомага за производството на колаген в кожата. А той е много важен компонент за клетъчната структура и имунната функция, отговарящи за състоянието на най-големия орган на тялото.

Освен това, яденето на диня помага и за зарастването на рани и пъпки, както и за намаляване на уврежданията, отново благодарение на витамините в нея.

жена, диня,

IStock

3. Отслабване

Да, както стана ясно, динята влиза в много режими за сваляне на излишните килограми и влизане във форма. Макар да съдържа доста естествени захари, фибрите в нея са полезни за отслабване.

Когато ядете диня, след няколко парчета, не само заради водата, вие бързо усещате ситост. Освен това, плодът е нисковъглехидратен. В едно средно голямо парче има само около 12-15 грама въглехидрати.

Друго предимство на плода е, че е нискокалоричен, с което без проблем може да бъде приеман по време на режим и тренировки.

4. Подобряване на храносмилането при умерени количества от плода

диня,

IStock

Обикновено динята се яде за десерт или между храненията. Но може да я приемате и под формата на смути. Ако не прекалявате с количеството, стомахът ви няма да бъде надут, напротив, ще подобрите работата на храносмилателната си система, благодарение на фибрите в нея.

Единственият недостатък на динята при хранене е, че понякога тя е по-трудносмилаема, ако човек прекали с консумацията ѝ. В този случай фруктаните, фруктозата и полиолите в нея имат способността да ферментират и предизвикат дразнене и подуване на стомаха.

5. По-здраво сърце

Едва ли, когато ядете сладката диня през лятото, ви е идвало наум, че тя съдържа вещества като ликопен, оказващи положително влияние върху сърцето. Според анализ от 2013 г., цитиран от Eatthis, антиоксидантът във високи дози намалява високото кръвно. От друга страна аминокиселината в плода, наречена L-цитрулин, може да поддържа здравето на сърдечносъдовата система, особено по време на тренировки.

Според Американската асоциация за сърдечни изследвания, динята е изключително полезна за сърцето, защото е богата на магнезий и същевременно нискокалорична.

диня, коктейл

IStock

6. По-бързо възстановяване след тренировка

Изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry доказва, че спортисти, които пият сок от диня непосредствено след тренировки, имат по-малко болки в мускулите и по-бавен пулс 24 часа след това. Това се дължи на веществото L-цитрулин.

КоментариКоментари

pipinana1 ( преди 2 години )