IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шапка – може ли да причини косопад?

10 юни 2023 10 30

Тя ни помага да се предпазим от слънчевите лъчи

IStockphoto

IStockphoto

Една шапка може да бъде чудесно допълнение към нашия летен гардероб. Тя не само ни предпазва от слънчевите лъчи, а може да бъде и акцент във визията ни.

Бейзболна, тип идиотка, капела с широка периферия, плетена – в най-различни форми… Можем да изброим много различни шапки, които да носим този сезон. Тяхната основна цел е да предпазват кожата от вредните UV лъчи. А това, че са страхотен моден аксесоар – не само за плажа, е друг въпрос. Но вредят ли на косата и кожата на главата?

Има много хора, които са върли привърженици на шапките и не ги ползват само за да прикрият, че са с мръсна или небоядисана коса. Ала това може да доведе до някои проблеми, сред които и косопад.

Може ли шапката да причини косопад?

Ако цял ден сте били с шапка на главата, може и да не усетите някаква промяна в косата. Но след по-продължително носене тя изглежда по съвсем различен начин.

Според проучване, резултатите от което са публикувани в International Journal of Dermatology, някои медицински сестри, които редовно носят шапка на главата си, страдат от косопад точно там, където е закопчалката на шапката. Въпреки това, по данни на изследване от 2013 г. тези, които носят шапка всеки ден, са по-малко склонни да оплешивяват.

лятна рокля,

IStock

Необходими са повече задълбочени проучвания по темата дали шапките водят до окапване на косата, ако се носят по-дълго време. Но все пак някои лекари са на мнение, че определени видове шапки може да предизвикат дразнене по-често от други. „…Смятаме, че е възможно носенето на шапки, които са много тесни – или много запарват, да намалят притока на кръв към космените фоликули. Това ги стресира и причинява падането на коса“, разкрива дерматологът д-р Джон Антъни пред Cleveland Clinic.

„Загубата на коса би била временна в началото, но може да прогресира до постоянна с течение на времето. Така че по-широкополата шапка, която не стяга главата, може да бъде по-безопасен избор в сравнение с тясната плетена или бейзболна шапка“, добавя специалистът.

Дразнещите материали също могат да са рисков фактор

Ако една шапка предизвиква алергична реакция за скалпа, това може да доведе до косопад поради възпаление. Така смята д-р Адам Фридман, дерматолог.

косопад istock

IStock

Как да предотвратите косопада при носене на шапка?

Не е нужно да изхвърлите половината шапки от колекцията си, за да предотвратите падането на коса. Просто трябва да следвате някои основни съвети. И ако ползвате този летен аксесоар често, е хубаво от време на време да си дадете почивка от него. Това е особено важно, ако главата ви редовно се нагрява и се поти под шапките.

„Солите от потта са физически дразнещи за кожата“, казва д-р Адам Фридман пред Time. И изтъква, че това дразнене може да доведе до косопад. Ето защо, ако например тренирате навън, трябва да го правите в по-хладно време. В противен случай не е добре да имате спортна шапка на главата.

Косопад при стрес – какво е решението

Необичаен косопад – ето кои храни го причиняват

Косопад през пролетта – как да се справите?

Обърнете внимание и на прическата си. По данни на Healthline загубата на коса от многократно дърпане на кичурите– известна като тракционна алопеция – може да бъде следствие от стегнати конски опашки, плитки и други стилове, които причиняват дърпане в корените. Ето защо, ако носите шапка, опитайте се да носите косата пусната. Или ако я направите на две плитки, не стягайте твърде много.

Според проучвания на Американската дерматологична асоциация, използването на нежни шампоани, след което и подходящ балсам, са от особено значение. Също така е добре да се ограничи сушенето със сешоар и оформянето с преса. Те допълнително увреждат косата заедно с шапката.

Здравословен хранителен режим, богат на много полезни вещества, също помага да имате по-хубава и здрава коса. Ако видите че косата ви капе, дори и да не носите шапка толкова често, то се нуждаете от конкретни витамини и минерали.

червена коса

IStock

За още тенденции в красотата и здравето, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари