IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети - как да се спасите от лющещ се грим

20 август 2023 16 30

И какво предизвиква досадния проблем

Снимка: iStock

Снимка: Istockphoto

Всички сме минали през този стресов период - състезаваме се с часовника, за да стигнем навреме за работа, след като сме спирали алармата си на няколко пъти. Нанасяме серумите по лицето със светкавична скорост, за да премахнем нощния крем, и после втриваме слънцезащита, сякаш животът ни зависи от това. 

Докато разнасяме фон дьо тена си, се надяваме, че това е последната стъпка от рутината ни, но изведнъж забелязваме, че основата започва да се отлепва от лицето ни на страховити малки топчета. Плъзгаме пръст по линията на челюстта, за да се уверим, че не си въобразваме, и по някаква причина гримът ни наистина се лющи.

За съжаление, не може да направите кой знае какво, за да коригирате пилинга, след като вече се е появил. Вместо това е важно да обмислите защо той се получава и как да предотвратите причините за проблема. Хубавото е, че има няколко лесни стъпки, с които да спасите положението предварително, така че да сте спокойни в офиса. 

Защо се получава пилинг?

Въпреки че пилингът е доста очевиден, когато се появи, основната причина за този проблем може да бъде трудна за установяване. Има множество фактори, които водят до състоянието, част от които могат да се влошат взаимно и допълнително да усложнят проблема. Все пак има няколко потенциални клопки, които са най-вероятните виновници. 

1. Имате натрупване

Независимо дали става дума за слоеве от мъртви кожни клетки или остатъци от предишни продукти, всички натрупани остатъци са свързани, за да компрометират външния ви вид и да увеличат шансовете за пилинг. Според експерти, това може също така да попречи на онези слоеве от хидратиращи серуми и кремове, нанасяни преди грим, да попият правилно в кожата, което в крайна сметка ще подчертае натрупването и сухите петна.

За да сте сигурни, че започвате с чиста и гладка основа, направете двойно почистване преди грим с почистващ балсам и традиционно измиване на лицето. Ако използвате балсам или масло за почистване преди грим, трябва задължително след това да измиете лицето, защото в противен случай ще остане тънък слой или остатъци върху кожата. 

грим istock

Снимка: iStock

За второто почистване се препоръчва да използвате някакъв вид ексфолиращ почистващ препарат. Ексфолирането трябва да се прави веднъж седмично с недразнещ киселинен продукт и включване на ежедневна есенция без киселини или тоник, за да поддържате кожата да изглежда и да се чувства свежа, гладка и готова за вашата рутина.

2. Бързате

Начинът, по който трябва да мислите за нанасяне на грим, е като нанасяне на глазура върху торта. Ако вашата торта е отворена, суха и желаеща да поеме глазурата, която сте сложили върху нея, няма да почувствате лющене. С други думи, вашата грижа за кожата се нуждае от време, за да стегне напълно, преди да нанесете грим, по същия начин, по който тортата трябва да изстине, преди да нанесете глазура.

Когато на кожата не е дадено достатъчно време, за да абсорбира козметичните продукти преди грима, това ще създаде предпоставки за натрупване и създаване на слой остатък, който седи на повърхността, вместо да попива. Когато фон дьо тенът или коректорът се нанесе върху това, той вероятно ще се коагулира в малки перлички от навит продукт, които се повдигат от кожата по време на процеса на смесване.

Това до голяма степен може да бъде решено, като забавите процеса на нанасяне и дадете на кожата си достатъчно време да абсорбира напълно продуктите. Експертите го изчисляват на грубо около три минути между всеки слой продукт, въпреки че няма строги правила по отношение на времето. 

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

Особено важно е да дадете достатъчно време на вашия слънцезащитен крем да попие в кожата. Някои от тях се нуждаят от много малко, за да изсъхнати да образуват слой. В противен случай те взаимодействат с формулите за грим и се натрупват. Позволяването на всеки слой грижа за кожата да се утаи правилно, особено вашия слънцезащитен крем, може значително да намали вероятността от пилинг.

Изберете леки, хидратиращи слънцезащитни продукти, особено когато върху тях ще слагате грим. Когато използвате хибрид слънцезащитен крем-праймер, можете да пропуснете традиционната стъпка за праймер, като допълнително намалите шансовете за пилинг. Просто оставете формулата да се абсорбира напълно в кожата, преди да да продължите с фон дьо тена.

3. Грижата за кожата има нужда от подобрение

Отделянето на известно време между всеки слой грижа за кожата ще работи само ако нанасяте тези слоеве в правилния ред - първо продуктите на водна основа, като серуми и тонери, последвани от вашите околоочни кремове и овлажнители на маслена основа. Като общо правило продуктите за грижа за кожата трябва да се нанасят от най-леката до най-плътната консистенция. Това ще намали рисковете от пилинг.

Също така е важно да имате предвид колко продукти за грижа за кожата на основата на силикон използвате и реда, в който ги нанасяте. Прилагането на няколко продукта на основата на силикон в близка последователност абсорбира напълно влагата, преминаваща през нея. Това кара силикона да се натрупва върху кожата, което вероятно води до пилинг.

грижа за

Снимка: iStock

Идентифицирането на продукти на базата на силикон е малко по-трудно, отколкото да се разбере кои продукти са на водна или маслена основа, но все пак е доста просто. Продуктите на базата на силикон обикновено съдържат съставки, завършващи на -кан или -кон, като силоксан или метикон, изброени в първите две до три съставки на етикета. Важно е да се отбележи, че първата съставка вероятно все още ще бъде вода, но ако една от първите няколко съставки има едно от горните окончания, продуктът е на силиконова основа, а не на водна.

4. Използвате твърде много продукти

Добре, значи направихте ексфолиация, дадохте на кожата си достатъчно време да поеме всяка стъпка и потвърдихте, че нанасяте продуктите си за грижа за кожата в правилния ред, но все още се борите с пилинг. Какво се случва? В този случай е време да прецените колко продукта използвате.

Наслояването на твърде много продукти един върху друг само увеличава вероятността от натрупване. Наслояването на продукт върху продукт може да направи нещата хлъзгави и да не могат да се абсорбират напълно в кожата. Това е особено вярно, когато става въпрос за по-тежки продукти на основата на масло и силикон, които в крайна сметка могат да започнат да се отблъскват един друг и да накарат грима, наслоен отгоре, да започне да пада. 

крем, лице,

Снимка: iStock

За да избегнете ужасяващите мънички люспи, намалете рутината си - може би е по-добре да ограничите онзи гъст серум, пълен с пептиди, само до нощна употреба. Можете също така да замените няколко стъпки за хибриден продукт, като слънцезащитен овлажнител или слънцезащитен праймер.

Можете също така да потърсите продукти за грижа за кожата с множество предимства. Може да потърсите формула без силикон, която стяга, изглажда и изглажда кожата, като върши работата на три серума с един замах. Не забравяйте, че всеки слой подготовка, който добавите, увеличава шансовете ви за пилинг. В някои дни вероятно дори можете да се измъкнете с пръскане на мицеларна вода и здравословна доза слънцезащита като подготовка за грижа за кожата.

5. Продуктите ви са несъвместими

Ако никоя от горните причини изглежда не отговаря на вашия конкретен случай на пилинг, има голям шанс да използвате продукти, които не са съвместими. Наслояването на продукти, които не си пасват добре по отношение на съставките, е една от най-честите причини за пилинг. В крайна сметка, някои съставки просто не взаимодействат добре с други.

Според експерти, най-често пилингът се случва, когато гримът е наслоен върху няколко серума или гелообразни продукти. Много от тези типове формули са склонни да оставят тънък филм върху кожата, който често драматично подобрява цялостната текстура и външен вид, но може да не се вписва добре с разкрасителните допълнения, което води до пилинг около очите или по цялото лице. 

грижа за

Снимка: iStock

Обърнете специално внимание на това кои продукти съдържат силикони или масла, които могат да започнат да се натрупват едни върху други. Когато тези различни слоеве грим започнат да се отблъскват един друг, веднага щом плъзнете пръста си напречно, ще почувствате това натрупване и ще видите, че гримът веднага се сваля.

Също така ще искате да вземете предвид текстурата на продукта – леките формули стоят много по-добре под грима от плътните емолиенти и тежките слоеве – и фон дьо тена, който използвате. Вашите подготвителни стъпки трябва да се допълват не само една друга, но и вашия грим. Фон дьо тенът на водна основа често работи най-добре с грунд на водна основа, докато този на базата на силикон работи най-добре с грунд на основа на силикон.

Най-лесният начин да се спасите от пилинг е като се придържате към продукти от една и съща марка. Най-често те са направени да работят заедно, така че да се предотвратят нежелани реакции.

Гримиране при суха кожа – постижимо със седем лесни стъпки

Летен грим: 5 тенденции за лятото

Грим за лято 2023 - ретро червило отново на мода

Как да оправим пилинга?

И така, какво точно можете да направите, за да поправите пилинг грима в момента? За съжаление, не много, освен да започнете отново цялата си рутина. Внимателно премахнете излишния продукт с голяма, пухкава четка, напръскайте кожата с хидратиращ мист, за да я рехидратирате и навлажните, след което нанесете фон дьо тен или коректор на много леки слоеве, полагайки усилия да потупвате, а не да търкате, за да усъвършенствате визията си без допълнително да нарушавате основата. 

За още тенденции за красота и новини от света на модата и лайфстайла – последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари