IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напукани устни – шест причини за проблема и как да ги лекувате

15 септември 2023 17 40

Студеният вятър през есента и зимата е най-големият враг на лицето ни

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Напуканите устни са неудобство, с което трябва да се справяме през по-голямата част от годината. Грубата текстура и накъсаната кожа по тях никога не са приятни за гледане или допир, което прави проблема още по-досаден и каращ ни да търсим различни начини, по които да се справим с него.

И въпреки че има редица лечения за напукани устни, чудили ли сте се какво всъщност причинява състоянието?

Според експерти, първо можем да обвиним биологичния състав на самите устни. Те са предразположени към изсушаване, тъй като имат относително ниска плътност на мастните жлези в сравнение с други части на тялото. Освен това има множество външни фактори, които могат да допринесат за сухите и напукани устни.

Напукани устни – шест причини за проблема и как да ги лекувате

1. Околна среда

Дерматолозите посочват, че устните ни са постоянно изложени на елементи, включително сух въздух, вятър, високи или ниски температури, които – в екстремни и продължителни периоди – могат да причинят хаос в състоянието на устните ни.

устни istock

Снимка: iStock

Решението: Изберете добър балсам за устни и се придържайте към него. Основното решение за сухите устни е да ги поддържате овлажнени и защитени. Изберете продукт, който е хидратиращ и не е направен със сурови или изсушаващи съставки. Д-р Мариса Гаршик също така препоръчва да използвате овлажнител в спалнята си през студените зимни месеци, за да повишите влажността на въздуха, помагайки за минимизиране на сухотата на устните през нощта.

2. Излагане на UV светлина

Д-р Гаршик обяснява, че излагането на устните ни на слънце без слънцезащита може да доведе до състояние, известно като актиничен хейлит – предракова лезия, която се проявява като сухи, люспести и понякога струпести устни.

балсам за

Снимка: iStock

Решението: Осигурете на тези устни слънцезащитата, която заслужават, като използвате балсам за устни със слънцезащита. Важно е да не забравяте да нанасяте продукта, дори през зимните месеци, преди да излезете на открито, и не забравяйте да нанесете отново през няколко часа.

3. Постоянно облизване на устните

Хората, които често облизват устните си, трябва да знаят едно – слюнката може да допринесе за постоянното изсъхване на устните. Те са в чест контакт със слюнката ни, която съдържа храносмилателния ензим алфа-амила, който разгражда кожата. Това е една от причините облизването на устните ви да не е ефективен начин за рехидратирането им.

устни istock

Снимка: iStock

Решението: Избягвайте облизването на устните си. Дерматолози казват, че нанасянето на добър балсам редовно през целия ден също ще помогне да поддържате устните меки и хидратирани, като по този начин ще намалите желанието да ги овлажнявате чрез постоянно облизване.

4. Дразнещи съставки

Някои продукти, предназначени за употреба върху устните, може да съдържат съставки, които могат да причинят сухота. Някои червила, гланцове и балсами съдържат съставки, които имат изсушаващ ефект върху устните. Дерматолози препоръчват да се внимава за съставки като ментол, фенол и камфор, които се добавят за ексфолиране или за създаване на изпълващ или охлаждащ ефект. Те са идеални, ако искате да създадете по-гладка или по-плътна устна в краткосрочен план, но знайте, че не са най-добрият избор, ако страдате от сухота. Освен това някои продукти за устни, които съдържат добавени аромати или консерванти, могат да причинят напукване на устните.

устни, овлажняване,

Снимка: iStock

Решението: Ако вашият продукт за устни съдържа потенциално изсушаващи съставки, най-добре е да спрете да го използвате и да намерите друг, който е по-подходящ за вашите напукани устни. Като алтернатива, ако това е гланц за устни или друг задължителен продукт, с който не бихте и помислили да се разделите, опитайте първо да създадете бариера, като използвате качествен балсам за устни.

Изтъняване на устните с възрастта – как да предотвратите проблема?

Маска за устни – нещо повече от овлажняващ продукт

Фитнес устни – тенденцията, която си заслужава да опитате

5. Контактен дерматит

С толкова много различни неща, които влизат в контакт с устните всеки ден, е напълно възможно те да са напукани в резултат на това, което е известно като контактен дерматит. Това може да означава, че сте алергични към продуктите, които използвате върху или около устата си.

течно червило,

Снимка: iStock

Решението: Ако смятате, че може да сте алергични към вашия балсам или гланц за устни, може да обмислите тест върху малка част от кожата, за да видите какви съставки причиняват дразненето. Нанесете вашия гланц, червило и балсам върху част от ръката, наблюдавайки как кожата ви ще реагира на всеки от тях. Алергичните и дразнещи причини за сухи устни могат да бъдат лекувани с локални стероидни кремове, които помагат за намаляване на възпалението.

6. Недостиг на витамини

Макар и не толкова често, д-р Гаршик посочва, че при някои хора причината за напуканите им устни може да произтича от нещо вътрешно. Недостигът на витамини, като недостатъчно цинк, може да доведе до сухота или напукване. Това може да се провери с кръвен тест.

устни, балсам,

Снимка: iStock

Решението: Както д-р Гаршик посочва, ако смятате, че виновникът е дефицит на витамин или друго, посетете вашия лекар или дерматолог за потвърждение, преди да опитате каквото и да е домашно лечение.

За още тенденции от света на красотата и съвети за по-добра визия последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари